Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/417 E. 2019/1056 K. 12.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2018/417 Esas
KARAR NO: 2019/1056
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 09/04/2018
KARAR TARİHİ: 12/11/2019
Davacı vekili tarafından açılan iş bu davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından verilen dava dilekçesinde özetle; davacı şirkete ait —- yılına ait alış-satış faturaları, ile tahsilat makbuzları ve tediye makbuzları ile, —- yılına ait alış-satış faturaları ve tahsilat makbuzları ve tediye makbuzlarının, davacı şirketin bağlı bulunduğu grup şirketlerden——-adresinde bulunan gayrimenkulün depo olarak kullanılan iki müştemilatında muhafaza edildiğini; ——- tarihinde bu adreste meydana gelen yangın neticesinde müştemilatta bulunan evrak ve belgelerin tamamen zayi olduğunu; bu nedenle, yangın sebebiyle zayi olan belge ve evraklar hakkında zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, ziyaa uğrayan tüm ticari defterler, kayıtlar ve belgeler hakkında TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
—–.Noterliği’nden gelen yazı cevabı içeriğinde; ticari defter ve kayıtların mevcut olduğu, açılış kapanış onaylarının yapıldığı görüldü.
—- gelen—– sayı ve ——— tarihli yazı cevabı içeriğinde; davalı hakkında dava konusu faturaları ve defteri kapsayan herhangi bir vergi incelemesi bulunmadığı bildirilmiştir.
— yazı cevabı içeriğine göre; — yıllarına ilişkin – cilt —adet irsaliyeli faturanın basıldığı bildirilmiştir.
6102 sayılı TTK’ nın 82/7 maddesinde, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin kanunda belirtilen nedenlerle zıyaa uğraması halinde, defter sahibi tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren —- gün içerisinde yetkili mahkemeden kendisine bir zayi belgesi verilmesini talep etmesi öngörülmüş olup, maddede düzenlenen —günlük süre hak düşürücü süredir. Davacının varlığını ileri sürdüğü ziya olgusunu en geç yangın raporunda belirtilen — tarihli tutanak ile öğrendiği dosya kapsamından sabittir. Dava açılış tarihi ise ——- olmakla, hak düşürücü süre dolmadan dava ikame edildiği anlaşılmıştır.
İncelenen tüm dosya ve dosyada mevcut itfaiye raporuna göre, şirket merkezinin arşivinde yangın çıktığı sabittir. 6102 sayılı TTK’nın 64. maddesi uyarınca tacirin ticari işletmesinde defter tutma yükümlülüğü düzenlenmiştir. Davacının bu belgeleri ticari işletmesinde sakladığı sırada yangın sonucu zayi olduğuna ilişkin iddiasının aynı Kanun’un 82/7. maddesi kapsamında olduğu gözetilerek uyuşmazlığın değerlendirilmesi sonucunda dava konusu ticari defterlere dayanak belgeler hakkında aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir
K A R A R:Yukarıda açıklanan gerekçeler ile;
1-Davacı tarafından hasımsız olarak açılan zayi nedeniyle iptal davasının KABULÜNE.
2—— — vergi numaralı mükellefi olan davacı ——
a) —- aylarına ilişkin alış ve satış faturaları,
b) —- aylarına ilişkin tahsilat ve tediye makbuzları,
c) —– aylarına ilişkin alış ve satış faturaları,
d) ———– aylarına ilişkin tahsilat ve tediye makbuzlarının yangın sebebiyle zayii olduğuna dair 6102 sayılı TTK. madde 82/7 gereği davacıya zayi belgesi verilmesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansından sarf edilmeyen miktarın HMK 333. madde gereği karar kesinleştikten sonra iadesine
5-Mahkememizin bu kararına karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde (HMK 345/1), mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine dilekçe verilmek suretiyle Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesince incelenmek üzere tarafların istinaf yasa yoluna başvuru hakkı bulunduğuna dair, davacı yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 12/11/2019