Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/403 E. 2020/943 K. 28.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/403 Esas
KARAR NO : 2020/943

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06/04/2018
KARAR TARİHİ : 28/12/2020

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesine göre Türk Milleti adına yargılama yetkisini kullanan bağımsız İstanbul Anadolu —-. Asliye Ticaret Mahkemesince, tarafça açılan dava üzerine yapılan yargılama nihayetinde;
DAVACININ İDDİALARININ ÖZETİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirkete ait 2013 yılına ait alış-satış faturaları ile 2013 yılına ait tahsilat makbuzları ve tediye makbuzlarının, müvekkili şirketin —- bulunan deposunda muhafaza — yangın çıktığını, evrak ve belgelerin zayi olduğunu, zayi olan belge ve evraklar hakkında zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Dava; TTK.’nın 82/7 maddesine dayalı zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesi uyarınca, bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kâğıtlar hırsızlık veya yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziya uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesinden kendisine zayi belgesi verilmesini isteyebilir.
Davacının, dava dilekçesinde faturaların sıra ve seri numaralarını ve—— bildirmesi gerekir. Somut olayda, davacı alış faturaları, tahsilat makbuzları ve tediye makbuzlarının — bildirmemiştir.
Davacı vekili, evrakların——–basıldığını bildirmesi üzerine ilgili şirkete yazılan müzekkereye,——tarafından verilen 17.03.2020 tarihli cevabi yazıda herhangi bir —–kaydı olmadığı cevabı verilmesi, —–Dairesi ile yapılan yazışmada da işletme tarafından bildirilen faturaların bulunmadığının belirtildiği, bu haliyle TTK’nın 82. maddesi anlamında zayi belgesi istenilemeyeceği anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : (Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle)
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 54,40 TL maktu karar ve ilam harcının, peşin alınan 35,90 TL harçtan mahsubu bakiye 18,50 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana veya ahzu kabza yetkili vekiline iadesine,
Mahkememizin bu kararına karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren (2) hafta içinde (HMK 345/1), mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine dilekçe verilmek suretiyle, Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesince incelenmek üzere tarafların istinaf yasa yoluna başvuru hakkı bulunduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.