Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1498 E. 2020/510 K. 30.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2018/1498 Esas
KARAR NO : 2020/510

DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 10/12/2018
KARAR TARİHİ : 30/09/2020

Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dilekçesinde özetle; muris ——birlikte ortaklığı bulunduğunun, murisin yaşadığı kanser nedeniyle, 17/08/2018 tarihinde vefat etmiş olduğunu, davacının muris —– hisselerinin davalı mirasçıları adına intikalinin TTK madde 596 hükmü gereği reddedilmiş olduğu, genel kurulda şirket hisselerinin davacı şirkete geçmesi ve varislere gerekli ödeme yapılması hususunda karar verilmiş ancak şirket paylarının değeri konusunda anlaşmaya varılmadığını, Türk Ticaret Kanunu Madde 597 uyarınca, müvekkil şirket hisselerinin gerçek değerinin belirlenmesi için tespit davası isteminde bulunma zorunluluğu hasıl olduğu, davalılara müvekkil şirket tarafından ödenecek olan gerçek pay değerinin tespiti, gerektiğinde ticari kayıtlar üzerinde yapılacak inceleme ile sabit olacağından bahisle resen yapılacak tespitler doğrultusunda ; müvekkil şirket gerçek pay değerinin belirlenmesi ve tespitine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekilinin 28/09/2020 tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiğini bildirdiği, davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisinin bulunduğu , görüldü.
Davalılar vekilinin 29/09/2020 tarihli dilekçesi ile;feragatı kabul beyan dilekçesi gönderdiği, ayrıca vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığını bildirdiği görüldü.
Davadan feragat HMK mad. 307. Uyarınca davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. HMK md. 311 uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Bu doğrultuda davacı vekilinin mahkememizde açılan davadan feragat ettiği anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşagıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2-Alınması gerekli 54,40 TL.harçtan davacı tarafından peşin olarak yatırılan 35,90 TL harcın mahsubu ile eksik bakiye 18,50 TL nin davacıdan tahsiline,
3-Davalı tarafından vekalet ücreti talep edilmediğinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
6-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair;gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı ve davalı yokluğunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.