Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/1416 E. 2020/572 K. 14.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/398 Esas
KARAR NO : 2020/728
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 27/06/2019
KARAR TARİHİ: 17/11/2020
Davacı vekili tarafından açılan iş bu davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ———– kurulmuş yabancı bir şirket olduğunu; davacı şirketin tüm dünyada sahip ve işletmecisi olduğu gemilerle konteyner yük taşımacılığı yaptığını; davacı şirketin ——— kaydının bulunmadığını; ancak— yılları arasında dar mükellef sıfatıyla ——–kaydının yapıldığını; davacı şirketin ticari defter ve kayıtlarının oldukça hacimli olduğunu; bu nedenle, ticari defter ve kayıtlarının muhafazası için dava dışı ——- arşiv hizmeti aldığını; bu kolilerin——— bulunan depo tesislerinde saklandığını; —- bulunan depo tesislerinde büyük çapta yangın çıktığını; yangına müdahale edildiğini; —– tarihi itibari ile zararın ve kayıpların boyutlarının henüz tespit edilemediğini; arşiv firmasında meydana gelen yangın nedeniyle itfaiye raporunun gönderildiğini ve tüm belgelerin/kolilerin zayi olduğunun bildirildiğini;— yılları arasındaki —————- arasındaki satış faturaları, — arasındaki alış faturaları, — yılları arasında muhasebe kasa fişleri—- arasındaki vergi beyannameleri ile — yılları arasındaki ———- giden gemilere ve taşımalara ilişkin kayıt ve belgelerin zayi olduğunu belirtmiş, zayi olan bu belgelerle ilgili zayi belgesi verilmesini; talep ve dava etmiştir.
Dava; yangın nedeniyle zayi olan ticari defter ve kayıtlar hakkında zayi belgesi verilmesi istemine; ilişkindir.
—– tarihli yazı cevabı ile —— adresinde bulunan depoda —–tarihinde meydana gelen yangına ilişkin yangın raporunun dosya arasına alındığı; görüldü.
——- tarihli yazı cevabına göre; davacı şirket ile dava dışı şirket arasında —– bulunduğu, savcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile birlikte zayi olan evrakların envanter listesinin sunulduğu görülmüştür.
—— tarihli yazı cevabına göre; davacı şirket hakkında herhangi bir vergi incelemesi bulunmadığı görüldü.
———- karar sayılı kararı kasten yangın çıkarma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği görüldü.
6102 sayılı TTK’ nın 82/7 maddesinde, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin kanunda belirtilen nedenlerle zıyaa uğraması halinde, defter sahibi tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yetkili mahkemeden kendisine bir zayi belgesi verilmesini talep etmesi öngörülmüş olup, davacının en geç ———– tarihinde olayı öğrendiğine kanaat getirilerek maddede düzenlenen 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde davanın açıldığı anlaşıldı.
TTK’nın 64. maddesine göre; her tacir, ticari defterleri tutmak yükümlülüğü altındadır. Ticari defter tutma yükümlülüğü, ticari defter ve kayıtların özenle muhafaza edilmesi yükümlülüğünü de ihtiva eder. Somut olayda; davacı şirketler ile dava dışı arşiv merkezi arasında ——— akdedilmiş, ticari defter ve kayıtlar ile sair evrak muhafaza borcu altındaki dava dışı şirket yedinde iken zayi olmuştur.
Tüm dosya kapsamındaki delil durumuna göre; davacı şirketin TTK’ nın 82/7 maddesine uygun olarak dava konusu ticari defter ve kayıtları muhafaza ettiği, dosya içerisinde yer alan listede bulunan ticari defter ve kayıtların yangın nedeniyle zayi olduğu, zayi belgesi verilmesinin hak düşürücü süre içerisinde görevli ve yetkili mahkemeden talep edildiği anlaşıldığından açıklanan gerekçeler ile aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulüne,
———- vergi numaralı mükellefi olan davacı şirketin;
a)——-
b)———-
c)——-
d)——-
e)——–
f)———— hakkında 6102 sayılı TTK. madde 82/7 gereği yangın sebebiyle zayii olduğuna dair zayi belgesi verilmesine,
2-Hüküm altına alınan miktar üzerinden hesaplanan 54,40 TL karar ve ilam harcından 44,40 TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 10,00 TL karar harcının davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince talep halinde karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
Gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren (2) hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 17/11/2020