Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2014/1259 E. 2019/133 K. 20.02.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2014/1259 Esas
KARAR NO : 2019/133

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 17/09/2014
KARAR TARİHİ : 20/02/2019

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; dava ile aralarında ortaklık ilişkisi olduğu, 07/11/2007 tarihinde kurulmuş olan—————- , … %40, … %60 olmak üzere ortaklık hissesine sahip oldukları, yürüttükleri ticari faaliyet neticesinde ortaklar arasında güven problemi oluştuğu ve şirketin müdürlük görevinin 30/03/2012 tarihine kadar …’dad olduğu, ortaklar kurulu kararı ile müdürlük görevinden istifa eden …’ın yerine müdürlük görevini …’in devraldığı, ve davalı …’in “Müşteri portföyünü Yönetim Kurulu Balkanı olduğu ——————–‘ ye aktarma yoluyla —— kasden zarara uğrattığı,—- verdiği zararın uzman bilirkişilerce tespiti ve tespit edilen miktarın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak tarafların ortak oldukları —– —–,’ne dava tarihinden itibaren işleyecek reeskont avans faizi ile birlikte ödenmesi, yargılama giderleri ile avukatlık ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili cevap dilekçesinde özetle; Davacı …’ın —– yetkilisi değil sadece ortağı olduğunu, TTK da açıkça düzenlendiği üzere temsil yetkisi olmayan ortağın şirket adına veya lehine dava açma hakkının bulunmadığını belirterek husumet itirazında bulunduğu, davanın dava şartı yokluğundan reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekilinin 08/02/2019 tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiğini bildirdiği, davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisinin bulunduğu , ayrıca karşı tarafla herhangi bir vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığının bildirdiği görüldü.
Davalılar vekilinin 20/02/2019 tarihli duruşmada “feragat doğrultusunda karar verilsin, masraf ve yargılama gideri talebimiz yoktur.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Davadan feragat HMK mad. 307. Uyarınca davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. HMK md. 311 uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Bu doğrultuda davacı vekilinin mahkememizde açılan davadan feragat ettiği anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşagıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2-Alınması gerekli 44,40 TL harçtan davacı tarafından peşin olarak yatırılan 170,80 TL harcın mahsubu ile kalan bakiye 126,40 TL nin davacıya iadesine,
3-Davacı tarafından yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından vekalet ücreti talep edilmediğinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, Davalılar Vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.