Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/927 Esas
KARAR NO: 2023/1061 Karar
DAVA: Sigorta (Mal Sigortası Kaynaklı)
DAVA TARİHİ: 21/12/2023
KARAR TARİHİ: 25/12/2023
Mahkememizde görülmekte olan Sigorta (Mal Sigortası Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;
Müvekkili mülkiyetinde olan —— cinsindeki —— 11.000.000,00 USD bedelli 1. Derecede —- alacaklısı olup, söz konusu gemi üzerindeki kendi menfaatini davalı —– sigortalattığı, davaya konu hasara uğrayan ——- tarafından —–yılından önce yurt dışına çıkartıldığı ve yurt dışı kara sularında çalıştırıldığı, bu dönemde ——- müvekkili bankaya olan kredi borçlarını ödemediği gibi geminin sigortalarını da yaptırmadığı, sigortaların ——- maliki tarafından yaptırılmaması üzerine müvekkili şirket ——- sıfatıyla —–ilişkin tüm sigortaları yaptırdığı, poliçe primlerini ödediği ve söz konusu poliçelere ——olarak kayıt ettirdiği, müvekkili şirket, —– sıfatları ile sigorta alacağı üzerinde hak sahibi olduğu ——- isimli geminin —- tarihinde hasara uğradığını, ———- olduğunu ve geminin ———–tamir edildiğini, davalı—— tarafından müvekkili şirkete gönderilen—– sayılı yazı ile öğrendiği, ——- meydana gelen —– tazminatının bahsi geçen —- ödenmesi için müvekkili şirketten muvafakat istendiği, müvekkili şirket ise davalı ——- tarihli cevabi yazısı ile —- tazminat ödemesinin bahsi geçen—— ödenmesine muvafakatinin olmadığını bildirmiş ve tazminat ödemesinin ——- poliçe hükümleri çerçevesinde, gemi üzerinde ipotekli alacaklı ve poliçede dain-i mürtehin sıfatıyla kendisine ödenmesini talep ettiği, ancak müvekkili şirket ile davalı arasında yapılan tüm yazışmalara ve toplantılara rağmen davalı şirket hasar tazminatını,—— ’hasar tazmin bedelinin —- ödenmesi için ——- konkordato dava dosyasına müracaat ettiğini gerekçe göstererek müvekkili şirkete ödemediğinden bahisle 18.02.2023 tarihinde meydana gelen kaza nedeniyle ödenmesi gereken —- hasar tazminatının üçüncü kişilere ödenmemesi için tazminat üzerine teminatsız olarak ihtiyati tedbir konulmasını, müvekkili şirkete ———- sigortalı —-gemisinde —– tarihinde meydana gelen hasar nedeniyle ödenmesi gereken —-Tutarlı hasar tazminatının, —- tarihinden itibaren —— ticari temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibari ile; davacı banka ile davalı sigorta şirketi arasında akdedilen —– sigortalı ——-meydana gelen hasar nedeniyle ödenmesi gereken hasar tazminatının davalıdan tahsili talebidir.
HMK. 138. maddesinde; “Mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar verir.” hükmü yer almakta; ——— Sayılı kararında da davanın tensip ile birlikte dava şartı noksanlığından usulden reddedilmesinde HMK 30. maddesi de gözetildiğinde bir isabetsizlik olmadığı kabul edilmiştir.” yönünde karar vermiştir. TTK.m.1352 hükmünde (1) ”Deniz alacağı, aşağıda sayılan hususların birinden veya bir kaçından doğan istem anlamına gelir.”, anılan maddenin belirtilen bu 1. fıkrasında bu hususlar bentler halinde sayılmış olup, buna göre;
”t) Geminin mülkiyeti veya zilyetliğine ilişkin her türlü uyuşmazlık.
u) Geminin ortak malikleri arasında çıkan, geminin işletilmesine ya da gemiden sağlanan hasılata ilişkin her türlü uyuşmazlık.
v) Gemi rehni, gemi ipoteği veya gemi üzerinde aynı nitelikteki ayni bir yükümlülük.
y) Geminin satışına ilişkin bir sözleşmeden kaynaklanan her türlü uyuşmazlık.” hususlarının bu madde kapsamında deniz alacağı olduğu belirtilmiş, davanın da geminin mülkiyetini ilgilendiren, ——- ortak malikleri arasında çıkan, geminin işletilmesine ilişkin ve yine geminin satışına ilişkin düzenlendiği iddia olunan sözleşmeden kaynaklandığı, bu bağlamda bir alacak talep edildiği görülmektedir.
Uyuşmazlık, belirlenen bu haliyle Türk Ticaret Kanunu’ nun 5. kitabında düzenlenen deniz hukukuna ilişkin alacaklardan kaynaklanmakta olup, davaya bakmakla görevli mahkeme, denizcilik ihtisas mahkemesidir.
6102 sayılı TTK’nun 5/2. Maddesine göre: “…Bir yerde asliye ticaret mahkemesi varsa, asliye hukuk mahkemesinin görevi içinde bulunan ve 4 üncü madde hükmünce ticari sayılan davalarla özel hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer işlere asliye ticaret mahkemesinde bakılır. Bir yerde ticaret davalarına bakan birden çok asliye ticaret mahkemesi varsa, iş durumunun gerekli kıldığı yerlerde ———– biri veya birkaçı münhasıran bu Kanundan ve diğer kanunlardan doğan deniz ticaretine ve deniz sigortalarına ilişkin hukuk davalarına bakmakla görevlendirilebilir…”
6762 sayılı TTK’nın 4.maddesi ve ——- kurulup faaliyete geçirilen ——- hudutları olarak belirlenmiştir.
———- mülki sınırları dahilinde ——- sigortalarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda görevlendirilmiştir.HMK 114/1-c maddesine göre mahkemenin görevli olması davanın görülebilmesi için gerekli dava şartıdır. HMK 115/1. maddesine göre mahkeme dava şartlarının mevcut olup olmadığını yargılamanın her safhasında resen nazara almak durumundadır. Yukarıda anılan yasal düzenlemeler ve —– kararı gereğince somut uyuşmazlığın çözümünde özel mahkeme olarak denizcilik ihtisas mahkemesi sıfatıyla —– görevli olduğundan; davanın göreve ilişkin dava şartı noksanlığından usulden reddine; dava dosyasının görevli —— Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Somut olayda; 1. Derece ipotek alacaklısı, sigorta ettiren, Dain-i Mürtehin tarafından davaya konu hasara uğrayan —– isimli geminin —— tarihinde hasara uğradığı, ardından ———— yerleşik —— tamir edildiği belirtilmekle sigorta şirketinden ödenen bedeli tahsili olup, davaya konu geminin açık denizlerde hasarlanması sonucu oluşan tamir bedelinin tahsili talebi olup mahkememizin görevsizliğe dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:
Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Görevli mahkemenin ——- olması ve Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİ nedeniyle HMK nun 114(1)/c maddesinin yollaması ile HMK nun 115(2) maddesi uyarınca davanın dava şartı yokluğu nedeni ile USULDEN REDDİNE,
2-HMK’nun 20 (1) maddesi uyarınca karar kesinleştiğinde ve yasal süre içinde istem halinde dosyanın görevli ———–GÖNDERİLMESİNE,
3-HMK nun 331(2) maddesi uyarınca yargılama giderlerinin görevli mahkeme tarafından değerlendirilmesine,
4-HMK’nun 20(1) maddesi uyarınca kararın kesinleşmesinden sonra yasal süre içinde gönderme başvurusunun yapılmaması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmek üzere dosyanın ele alınmasına,
Dair; tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde —- Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 25/12/2023