Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/73 E. 2023/140 K. 20.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/73 Esas
KARAR NO : 2023/140

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 27.01.2023
KARAR TARİHİ : 20.02.2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirkete ait —— adresindeki yukarıda unvanı belirtilen,——Ticaret Sicil Numaralı ticari işletmenin Genel Kurul ve Müzakere Karar Defterinin kaybolduğu, ilgili şirketin hissedarlarından——arasında hisse devri gerçekleştirildiği, noter huzurunda işlemin tamamlandığını, bu hisse devrinin ——- ilanı adına karar defterine işlenmesi gerektiğini, müvekkilinin 25.01.2023 tarihinde defterin yokluğunu öğrendiğini, müvekkili şirketin, unvanında da olduğu gibi taşımacılık ve kargo hizmeti de sunduğundan, şirket yetkilisi ——-yapmakta olduğu sevkıyatın bitiminden sonra kendi özel evrakları ve şirket evraklarının bulunduğu iki evrak klasörünün kaybolduğunu fark ettiğini, tüm aramalara rağmen ilgili defteri bulamadığını, aracın detaylı aranması sonrasında ilk klasördeki faaliyet belgeleri, şirket öz varlığı müşavirlik raporu ve imza sirküleri bulunduğu, adı geçen defter ve diğer özel evrakların olduğu klasör ve içerikleri bulunamadığını, defterlerin kayıp olduğunu öğrenme tarihi ile dava tarihi arasında on beş günlük hak düşürücü sürenin dikkate alınması gerektiği bilinmekle işbu dilekçemiz vasıtasıyla sayın mahkemeden, yeni bir karar defteri tasdiki için zayi belgesi talebi hasıl olduğunu, açıklanan nedenlerle; Genel Kurul ve Müzakere Karar Defterine yönelik zayi belgesi verilmesini talep ve dava ettikleri görüldü.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, TTK 82/7 maddesi uyarınca açılan zayi belgesi belgesi istemine ilişkindir.
Davacı, karar defterinin kaybolduğunu belirterek karar defteri hakkında zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.6102 Sayılı TTK’nın 82/7. Maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın , su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir ziyai öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasına da emredebilir. ” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.Limited şirket karar defteri TTK 82. Maddesi bağlamında tutulması ve tasdik edilmesi zorunlu defterlerdendir. Belirli sürelerde saklanması da kanuni zorunluluktur. TTK 82/7. Maddesi uyarınca bu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi doğal afetlerle veya hırsızlık gibi eylemlerle ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verileceği düzenlenmiştir. TTK’nın 82/7. Maddesinde zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de; tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olmamış durumda olması gerekir. Ayrıca, ziya durumun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.Somut olayda, dava konusu karar defterinin bulunduğu davacı beyanı ile sabittir. Olayları anlatmak taraflara hukuki nitelendirme hakime aittir.—— Her ne kadar davacı dava konusu karar defterinin bulunması sebebiyle davanın HMK 123 maddesi gereğince geri aldığını beyan etmiş ise de; dava konusu karar defterinin ortaya çıkması sebebiyle dava konusuz kalmış olup, HMK 123 maddesinin eldeki dava da uygulanması mümkün değildir. Anılan gerekçelerle konusuz kalan davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın konusuz kalması sebebiyle ESAS HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Karar harcı peşin yatırıldığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,Dair, davacı vekilinin yokluğunda karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde —— Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.