Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/889 E. 2022/943 K. 22.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/889 Esas
KARAR NO : 2022/943

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 04/11/2022
KARAR TARİHİ : 22/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: —- numarası ile kayıtlı bulunan — —- adet payından —-adet payına sahip ortağı olduğunu, 25/12/2023 tarihine kadar— seçildiğini ve —-tescil edilen ve— sayılı yönetim kurulu kararı ile de — temsile yetkili imza yetkilisi olarak atandığını, ancak —- tarihinde tebliğ —- ihtarname ile şirket, ————- olarak icra ettiği görevinden istifa ettiğini ve işbu istifa ile ilgili olarak gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettiklerini belirterek 13/10/2022 tarihli ihtarname ile —-kaldığını, bu sebeple de davalı —yasal ve devamlı olarak toplanan, toplantı — temin eden bir yönetim kurulunu temin eden — çağırması için izin verilmesini talep ettikleri görüldü.
SAVUNMA:Davalı vekili cevap dilekçesinde; müvekkili şirketin, —-tarihli yönetim kurulu kararı ile belirlenen belirlenen gündem konuları ilave edildiğini, —- Toplantısının TTK’nun 414. Maddesi uyarınca çağrılı olarak yapılmasını, toplantı gün ve saatinin——- sahiplerine posta yoluyla bildirilmesi şeklinde karar alındığını, —- müzakere edilerek, yönetim kurulunun iki kişiden oluşmasını ve şirket ortakları——– olarak seçilmesine, görev sürelerinin 25/12/2020 tarihine kadar devamına karar alındığını, yönetim kurulu üyelerinin 25/12/2023 tarihine kadar birlikte müştereken temsile yetkili olmalarına karar verildiğini, —- tarihinde istifa ettiklerini ve müvekkili —- —— tebliğ edildiğini, müvekkili şirketin organsız kalmaması için —- seçimi gündemli —- çağrısı yapılması gerekmekte ise de en son seçilen yönetim kurulu üyelerinin genel kurul çağrısı yapmadan istifa ettiklerini beyan ettiklerinden çağrı yapmalarında yetki sorunu yaşandığını, müvekkili şirketin en geç —- kadar ödemek zorunda olduğunu, yaklaşık —- ödenmesine yönelik — bulunmasını ve diğer bekleyen sorunlarının halli için yönetim kurulu seçilerek görevlendirilmesini, müvekkili şirketin muhtemel risklerini ortadan kaldıracak ve zararlarının doğumuna engel olacağını, bu nedenlerle yönetim kurulu seçimini, görev süresini ve huzur hakkı belirlenmesini, gündemli —– çağrısı yapma yetkisinin TTK’nun madde 410/2 uyarınca yetki verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:Dava, ———- toplantısına çağırma izni talep ettiği tespit edilmiştir.
6102 sayılı TTK nın 630/2 maddesi ” Her ortak, haklı sebeplerin varlığında, yöneticilerin yönetim hakkının ve temsil yetkilerinin kaldırılmasını veya sınırlandırılmasını mahkemeden isteyebilir”
6102 sayılı TTK nın 617/3 maddesi “Toplantıya çağrı ve öneri hakkı gündem, öneriler, çağrısız genel kurul, hazırlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında anonim şirketlere ilişkin hükümler,— olanlar hariç, kıyas yolu ile uygulanır ” maddesi uyarınca TTK 410 maddesin atıf yapılmıştır.
TTK ‘nın 410/1 maddesi” ————- dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. “şeklinde düzenlenmiştir.
TMK’nin 427/4. maddesine göre bir tüzel kişi gerekli —– yoksun kalmış ve yönetimi başka bir yoldan sağlanamamış ise —- yönetim kayyımı atanması gerekmektedir. Anılan düzenlemeye göre yönetim kayyımı atanabilmesi için şirketin yönetim kurulunun bir şekilde oluşturulmasının mümkün olmaması ve bu boşluğun başkaca hukuki yollarla giderilmemiş olması şarttır. Şirketin seçilmiş —- bulunduğu takdirde organ yokluğundan sözetmek mümkün olmadığı gibi, mevcut yönetim kurulunun, çalışamaz halde olması da TTK’nin sistematiği içinde giderilmesi her zaman mümkün bir durumdur.——-
Dosya içerisinde ki —- kayıtlarının incelenmesi sonucu—— yetkililerin ———-olduğu, göreve başlama tarihlerinin ———-olduğu tespit edilmiştir.
6102 sayılı TTK’nın 410/2 ” Yönetim kurulunun devamlı olarak toplanmaması toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izni ile, tek bir pay sahibi —- çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir. ” Somut olayda her iki müdürün de görev süresi sona erdiğinden—– çağırmasına dair davacıya yetki ve izin verilmesi şeklinde aşağıda ki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın kabulü ile;
Davacıya, — numaralı davalı ——— TTK 410/2 maddesi uyarınca —– seçimi gündemiyle sınırlı olmak üzere ‘————— verilmesine,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70 TL harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan 10,00- TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333.maddesi uyarınca davacı tarafa iadesine,
İlişkin olarak dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi.