Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/550 Esas
KARAR NO: 2023/267
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 06.01.2021
KARAR TARİHİ: 15.03.2023
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;— —– numarası ile kayıtlı —- eşit hisselerle hissedar olduklarını, bahse konu şirketin —- TTK geçici 7. Maddesi gereği — kaydının resen terkin edildiğini, dava dışı — faaliyet süresi içerisinde birçok firma ile ticari ilişkisinin bulunduğunu ve bu ilişkileri tam olarak sonlandırmadığını ve şirketin tam bir tasfiye işlemine tabi tutulmadan— TTK Geçici 7. Maddesine göre —– resen terk etmesi nedeni ile şirketin devam eden hukuki menfaatleri açısından sorunlar yaşadığını ve telafisinin imkansız şirketin ve ortaklarının zararlarına sebebiyet verildiğini, özellikle —. ile aralarındaki—- dayalı olarak tahmini şirketin alması gereken —- verilmemesi ve bu sözleşmeye dayalı olarak gerekli hukuki girişimde bulunmak ve hukuki davalar açabilmek ve —- firma ve şahıslardan olan alacak ve hukuki menfaatlerinin korunması için gerekli hukuki müdahalelerde bulunabilmesi ve gerekli hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için dava dışı şirketin tam ihya olup organlarının teşekkül edilerek tüzelkişiliği kazandırılıp ticari faaliyete geçmesi ihtiyacı duyulduğundan iş bu davanın açma zorunluluğu doğduğunu, neticeten şirketin tam ihyası hakkında karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA: Davalı —– tebligat çıkarılmış, davaya cevap sunmadığı anlaşılmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava, TTK’nun geçici 7. maddesi uyarınca şirketin ihyası talebidir.
Dava dışı— başka firma ve şahıslardan olan alacak ve hukuki menfaatlerini koruması için bütün organları ile birlikte tam teşekküllü olarak ihyası talep edilmiştir.
Mahkememiz — Karar sayılı dosyası ile; ” yapılan yargılama sonucunda, ”Tüm dosya kapsamının incelenmesinde; davacıların eşit hissedar oldukları dava dışı —- arasında imza edilen sözleşme uyarınca şirketin organlarının yeniden oluşturulmasına dair karar verilmesi talebi TTK kapsamı uyarınca şirket organlarının tam ihyası şeklinde yani şirketin yeniden tam olarak kurulması kanunen mümkün olmadığı, kanunun sınırlı bir davanın görülmesi ya da bir işlemin tamamlanması şeklinde ihyanın mümkün olması nedeniyle davacının talebi şirketin yeniden organları ile teşekkülü talep edildiğinden ve kanun tarafından talebinin yerine getirilmesi mümkün olmadığından talebin reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. 1-Açılan davanın reddine, ‘ hüküm kurulmuştur.”
——Dava dilekçesindeki anlatım ve duruşmadaki beyanın “çoğun içinde azı da vardır” kuralı gereğince değerlendirilerek, gerekirse bu hususta davacı vekiline açıklama da yaptırılarak, kaydı terkin edilen şirket ile dava dışı — payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesi olduğu, bu sözleşme nedeniyle şirketler arasında hukuki ihtilaf bulunduğu da ileri sürüldüğünden, taraf delilleri toplanılarak TTK Geçici 7/(15) maddesi uyarınca davanın süresinde açılıp açılmadığı, ileri sürülen hususların haklı sebep teşkil edip etmediği hususları değerledirilerek varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve araştırma ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya uygun değildir. ” şeklinde hüküm kurularak mahkememiz kararı kaldırılmıştır.
Dosya içerisine gelen —müdürlüğünün kayıtlarının incelenmesi sonucu dava dışı şirketin TTK’nun geçici 7. maddesine göre — tarihinde re’sen terkin edildiği tespit edilmiştir.
Dava dilekçesinin incelenmesi sonucu davacılardan —- dava dışı şirketin yetkilisi olduğu tespit edilmiştir.
6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesinin 15. bendinde — şirket veya kooperatifin alacakları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler” maddesi uyarınca dava açmak için beş yıllık hak düşürücü süre ön görülmüştür. Ancak somut olayda ihyası istenen şirketin — tarihinde sicilden terkin edildiği ve iş bu davanın 06.01.2021 tarihinde açıldığı dikkate alındığında yasanın öngördüğü beş yıllık sürenin dolduğu anlaşılmakla açılan davanın hak düşürücü süreden dolayı reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Açılan davanın TTK Geçici 7/15 maddesi uyarınca hak düşürücü süreden REDDİNE,
Karar harcı 179,90 TL’ den dava açılırken davacı tarafça peşin olarak yatırılan 59,30 TL harcın mahsubu ile eksik kalan 120,40 TL harcın davacılardan tahsili ile hazineye irat kaydına,
Davacılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
İlişkin olarak davacı vekillerinin yüzüne karşı oy birliği ile verilen kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde ——— Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.