Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/480 E. 2022/956 K. 23.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/480 Esas
KARAR NO : 2022/956

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 22.06.2022
KARAR TARİHİ : 23.11.2022
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin, —– %88,38 payına sahip olan hissedarı olduğunu, uzun süredir —— Birden fazla müdürü olması ve müdürler kurulu başkanı olmaması nedeniyle şirket genel kurulunun yapılamadığını, bu hususta şirket müdürü —– 11.04.2022 tarih,—— no’lu ihtarla davet yapıldığını, ancak bu davete rağmen bir araya gelmenin mümkün olmadığını, müvekkili şirketin hissedarları %85—– ve %15——olduğunu, genel kurulun yapılması talep edilen davalı şirketin ortakları ise %88,38——olduğunu, halihazırda şirketin müdürler kurulunun olmadığını, hali hazırda mevcut bulunan müdürlerin de aralarındaki husumet nedeniyle bir araya gelerek karar alma ve çağrı yapma ihtimallerinin olmadığını, bu nedenle, şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılamadığını, şirketin %88,38 hissesine sahip olan müvekkile genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini talep ettiklerini, diğer şirket ortakları birlikte hareket etmekte ve müvekkil şirketin büyük hissedarı —– aleyhine iş ve işlemler yapıldığını, tüm şirketleri işlemez hale getirerek satışının yapılması için çalışıldığını, aralarında birden fazla savcılık şikayeti, hukuk davası bulunduğunu, bu durumun da bir araya gelemeyeceklerini gösterdiğini, arz ve izah edildiği üzere; davalarının kabul edilerek TTK m. 410/2 gereği, müvekkiline “Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni” verilmesini talep ettikleri görüldü.
SAVUNMA: Davalı tarafın cevap dilekçesi sunmadığı görüldü.
İNCELEME VE GEREKÇE: Dava, ——- Genel Kurulu Olağanüstü toplantısına çağırma izni talep ettiği tespit edilmiştir.6102 sayılı TTK.’nunun Genel kurulun toplanması başlıklı bölümünde genel kurula çağrının düzenlendiği 617.maddenin 1.fıkrasına göre; “Genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.”Aynı maddenin 3. Fıkrasına göre; “Toplantıya çağrı, azlığın çağrı ve öneri hakkı, gündem, öneriler, çağrısız genel kurul, hazırlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında ——şirketlere ilişkin hükümler, Bakanlık temsilcisine ilişkin olanlar hariç, kıyas yoluyla uygulanır. Her ortak kendisini genel kurulda ortak olan veya olmayan bir kişi aracılığıyla temsil ettirebilir.” hükümleri düzenlenmiş bulunmaktadır.
Davalı şirketin getirtilen ticaret sicili kayıtlarına göre şirketin ortaklarının——olduğu ve şirketin son tescilini 11.03.2021 tarihinde yaptırdığı görülmüştür.
Davacı şirket tarafından davalı şirket yetkililerinden —–yevmiye numaralı ihtarnamesi ile ihtarın tebliğinden itibaren 7 gün içinde olağan genel kurulun toplanması için gerekli işlemleri yapması yönünde ki ihtarnamenin gönderildiği, ancak bir sonuç alınamadığı anlaşılmaktadır.6102 sayılı TTK’nın 410/2 ” Yönetim kurulunun devamlı olarak toplanmaması toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izni ile, tek bir pay sahibi Genel Kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir. ” Somut olayda müdürün de şirketi olağan Genel Kurulu toplantıyı çağırmaması nedeni ile davalı şirket ortağı olan davacıya bu konuda yetki ve izin verilmesi şeklinde aşağıda ki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Açılan davanın KABULÜ ile davacı şirket yetkilisi —– davalı ——TTK’nun 410/2 maddesi uyarınca Genel Kurulu Toplantıya Çağırmaya izin ve yetkisi verilmesine,
2- Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70 TL harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına
3- Davacı tarafından yatırılan 80,70- TL peşin harcın davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
4- Davacı tarafından yapılan 123,11- TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
5- Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına
6- Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden, hüküm tarihinde yürürlükte bulunan——- vekalet ücretinin davalı taraftam alınarak davacıya verilmesine,
7- Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333.maddesi uyarınca davacı tarafa iadesine,İlişkin olarak davacı vekilinin yüzüne karşı oy birliği ile kesin verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.