Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/269 E. 2022/462 K. 27.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/269 Esas
KARAR NO : 2022/462

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 09/04/2022
KARAR TARİHİ : 27/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP: Davacılar ————- ilişkin davada bir ay sonraya ertelenen genel kurul toplantı gündemine madde eklenmesi ve TTK 412 maddesi uyarınca gündemi düzenlemek ve mevzuata uygun çağrı yapmak üzere kayyum atanması talep edilmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
————– konusunda bilirkişiye verilemesi konusunda ara karar kurulmuş davacı taraf ara karardan rücu talep etmiştir.
Davacının, davalı şirkette %21 pay sahibi olduğu, TTK 411 maddesi uyarınca sermayenin onda birine sahip olduğu tespit edilmiştir. ——- hesap dönemine ——- tarihli ——davetiyesinin davacıya ———tarihinre iade taahhütlü olarak gönderildiği, davacının faaliyet raporlarını, ——– gönderilen ihtarname ile yapılacak olağan genel kurul toplantısına ilişkin beyan ve talepler sunulmuş ardından TTK 437 maddesi uyarınca bilgi alma hakkını kullandığı anlaşılmaktadır.
——- tarihli toplantı açılmadan önce ——-davacı tarafından gönderilen ihtarnameye hazırlık yapmaya başladıklarını belirterek davacının olumsuz oy kullanmasına rağmen yapılan oy çokluğu ile toplantının bir ay sonraya ertelenmesine karar verilmiştir.
Davacı tarafından ——-madde ekleme talebinde bulunulmuştur. Gönderilen———— ulaşmıştır. —– madde eklenmesi talebi erteleme üzerine ——– toplantısı önceki toplantının devamı niteliğinde olduğundan ilk toplantının gündeminde olmayan hususların ikinci toplantı gündemine eklenmesi ancak genel kurulca karara bağlanması gerektiği gerekçesi ile reddedilmiştir.
——-hakkında 6102 sayılı TTK yanında ——- Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak —— Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiştir. İlgili yönetmeliğin 28 maddesi de ‘Toplantıların Ertelenmesi ‘ başlıklı madde uyarınca —– başlamadan önce, Kanun ve esas sözleşmede öngörülen —– nisabının sağlanamaması veya toplantı sırasında yapılan yoklama sonucunda toplantı açılmadan önceki hazır bulunan pay listesine göre hesaplanan karar nisabı kadar payın temsil edilmediğinin anlaşılması halinde toplantı ertelenir ‘ ayın yönetmeliğin ikinci fıkrasında ‘Kanun ve esas sözleşmeye uygun olarak çağrılmış —– gündeme geçilmeden önce ve ——- tarafından alınacak bir karar ile ertelenebilir’ maddeleri mevcuttur.
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu; Kurulun çalışmalarına başlayabilmesi için toplantı nisabının oluşması ve toplantının açılması gerekir.——–toplantıya çağrıldığı hallerde toplantı kural olarak ———vekili ya da temsilen bir üye tarafından açılır. TTK 412. Maddesi ‘mahkemenin——- düzenlenmiş olup pay sahiplerinin—— veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri ——————– reddedildiği veya isteme ilişkin yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde ,aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine ,————— şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse ,gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında ,kayyımın ,görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadığı takdirde dosya üzerinden karar verir. Karar kesindir. ‘
Genel kurulun ,—————– tarafından——- edilmesi üzerine azlık olarak tabir edilen en az % 10 hisseye sahip kesim dilediği konuların gündeme eklenmesini isteme hakkına sahiptir. Gündeme madde eklenmesi——- reddedilirse veya yedi iş günü içinde olumlu yanıt verilmezse bu konuda şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesinden talep edilebilir.
Genel kurulun ertelenmesi ,genel kurul açıldıktan sonra ileri bir tarihe bırakılmasıdır. Ertelenen toplantı kural olarak ilk toplantının devamı niteliğindedir. Eğer henüz açılmadan önce toplantıya herhangi bir nedenle başlanamıyorsa ,bu halde ertelenmesi değil ,yapılamaması söz konusudur .Toplantı yetersayısının oluşmaması ,çağrısız toplantılarda hazır bulunanlardan birinin toplantının yapılmasına itiraz etmesi ,Bak Tem Yön 32 maddesi uyarınca —— yapılması gereken toplantılarda temsilcinin bulunmaması halinde toplantı yapılamaz. Esas sözleşme değişikliği için ——— izni gereken konularda iznin alınmamış olması da gündemdeki o maddenin görüşülmesine engel olur.
Somut olayda genel kurul toplantısının yapılamaması değil usulüne uygun olarak toplanana genel kurulun aldığı oy çokluğu kararı ile ertelenmesi söz konusu olduğundan ve TTK 413/ 2 maddesi uyarınca gündeme ——– gereği gündemde bulunmayan konuların ——— görüşülemeyeceği ve karara bağlanamayacağı belirtildiğinden, ———-toplantısının ertelendiği kabul edildiğinden ve ertelenen genel kurul ilk toplantının devamı niteliğinde olduğundan gündeme bağlılık kuralı gereği madde eklenmesi TTK 413/2 maddesi uyarınca istisnalar dışında mümkün olmadığından ilk toplantının devamı niteliğinde kabul edilen ve yapılacak olan genel kurul toplantısı gündemine madde eklenmesi ve bunun için TTK 412 maddesi uyarınca kayyım atanması talebinin reddi gerekmiştir.
KARAR:
Davacının ——- gündemine madde eklenmesi ve Kayyım Tayini Taleplerinin REDDİNE,
Dair verilen karar tarafların yokluğunda dosya üzerinden KESİN olarak oy çokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY:
Somut olayda esasen —– günü yapılması kararlaştırılan genel kurul toplantısına ilişkin toplantı erteleme tutanağında toplantı açılmadan önce toplantının ertelenmesi hususunda görüşler beyan edilerek oylama yapılmış ve toplantı ertelenmiştir. Bu durumda başlayan herhangi bir toplantı olmadığından, toplantının yapılamaması söz konusu olduğundan, yapılacak olan ikinci olağan genel kurul toplantısı —- tarihli toplantının devamı niteliğinde değil yeni bir toplantı niteliğinde olmakla Sayın Heyetin çoğunluk görüşüne katılmıyorum.