Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/898 E. 2021/1244 K. 29.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/898 Esas
KARAR NO : 2021/1244

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 28/12/2021
KARAR TARİHİ : 29/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili —-göre —- yılında kurulmuş bir — olduğunu, Müvekkili şirketin, kurulduğu günden bu yana mali, hukuki ve ticari yükümlülüklerini Türk mevzuatına uygun şekilde yerine getirmekte olduğunu, müvekkil şirketin çalışanları tarafından şirket nezdinde tüm özen ve dikkat gösterilmek suretiyle defalarca gerekli kontrol ve araştırmaların gerçekleştirilmiş olmasına rağmen müvekkil şirket’in detaylarına dava dilekçesinde yer verilen——– bulunamadığı ve dolayısıyla söz konusu faturaların zayi olduğu tespit edildiği belirterek; söz konusu faturaların zayiine karar verilmesi talep ve dava edilmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava hukuki niteliği itibariyle, TTK 82/7 maddesi uyarınca açılan ticari defter ve belgelerin zayi olduğunun tespiti ve belge verilmesi istemine ilişkindir.
TTK.m.82/7 uyarınca; tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet nedeniyle ziyanı halinde, ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede zayi belgesi istenmesi mümkündür.
Tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler (tacir tüzel kişi ise); —— envanter defteri ve karar defteridir.
TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden ve önlenemez nedenlerden birinin olmasının yanında tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesi, basiretli bir tacir olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri özen ile yerine getirmesi gerekmektedir.
Somut olaya dönüldüğünde ise davacı tarafından davacı ——- faturasının bulunamadığından zayi olduğunun tespiti —- verilmesi talep edilmiştir. Her ne kadar davacı tarafından boş faturaların bulunması için tüm dikkat ve özenin gösterildiği tüm araştırmaların yapıldığı belirtilmiş ise de yasanın aradığı özenin belgelerin saklanması noktasında olduğu, davacının belgelerin kendi iradesi dışında bir neden ile zayi olduğunu iddia etmediği mücbir sebebe dayanmadığı görülmüştür.
Tüm bu hususlarda önce ise zayi olduğu iddia edilen faturaların boş fatura olduğu davacı tarafça beyan edilmekle —- — sayılı ve bir çok kararında belirtildiği gibi boş faturaların zayi olması halinde TTK 82/7 maddesinin uygulama olanağı bulunmadığından açılan davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDDİNE,
2-Karar harcı 59,30-TL ‘den davacı tarafça peşin olarak yatırıldığı anlaşıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333.maddesi uyarınca iadesine,
Dair; davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde İstanbul Bölge Mahkemeleri İstinaf yasa yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.