Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/872 E. 2022/675 K. 15.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/872 Esas
KARAR NO : 2022/675

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Hisse Senedi İptali)
DAVA TARİHİ : 20/12/2021
KARAR TARİHİ : 15/09/2022

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Hisse Senedi İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; —– —— Hamiline——— Senedi, —–Değerli, ————– ——- kaybolduğunu ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını, kimin elinde olduğunu bilmediğimiz ve kayıp durumda olan, tüm aramalara rağmen bulunamayan hisse senetlerinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, davacı adına düzenlenen hisse senetlerinin iptali istemine ilişkindir.
————–sitesinden alınan kayıtlara göre, pay senetlerinin iptali istenen şirketin dava tarihindeki yerleşim yerinin—– olması nedeniyle mahkemenin TTK’nın 661/2. maddesine göre kesin yetkili olduğu anlaşılmıştır.
Türk Ticaret Kanunu’nun 486/2. maddesinin son hükmü ile—— kıyas yoluyla nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümlerin uygulanacağının hüküm altına alınmış olması sebebiyle, anılan maddenin atıf hükmü uyarınca, —- pay senetlerine ilişkin hükümler arasında bulunan ‘—–657/1. maddesi aksine özel hükümler bulunmadıkça nama yazılı senetlerin, hamile yazılı senetlere ilişkin hükümlere göre iptal olunacağı hükmünü— olduğundan, yukarıda yer verilen atıf ve yollamalar gereği tatbik edileceği anlaşılan TTK’nun 661. maddesi “Pay senetleri,—– olmak üzere,—– belgelerinin yenilenmesine yarayan —— gibi ———– yazılı senetlerin iptaline hak sahiplerinin istemi üzerine mahkemece karar verilir.” hükmü gözetilerek ———- yazılarak hisse senetlerine ilişkin ilanlar yapılmıştır. Yapılan ilanda 6102 sayılı TTK nun 818 (1-s) Maddesi hükmü delaletiyle aynı kanunun 762 Maddesi gereğince bu hisse senetlerni elinde bulunduranların ilk ilan tarihinden —- içerisinde mahkememize ibraz etmeleri, aksi halde söz konusu bu hisse senetlerinin iptaline TTK’nın 764. Maddesi uyarınca karar verileceği hususu ilanen tebliğ edilmiştir.
Esasen hasımsız olarak açılan ve kesin hüküm niteliği de taşımayacak olan bu türden davalarda, davacının mahkemeye olumlu bir kanaat verecek kadar delil sunmasını yeterli saymak gereklidir. Aksinin kabulü ile davacının daha fazlasını ispata zorlanması, TTK’nin 757 ve devamı maddelerindeki zayi nedeniyle kıymetli evrak iptali hükümlerinin uygulanmasını imkânsız hale getirecektir. Kaldı ki, dava sırasında yapılacak olan ilanlar sonucunda, hak sahipleri varsa ortaya çıkabilecek ve kendilerine karşı istirdat davası açılabilecek ya da hak sahipleri tarafından hasımlı olarak açılacak bir dava ile zayi iptali kararının iptali talep edilebilecektir. Dolayısıyla mahkemeyi tereddüte sevk eden hususlar, esasen anılan davalarda tartışılacaktır.
Davacı tarafından zayi edildiği bildirilen hisse senetleriyle ilgili olarak TTK 761. ve 762. madde hükümleri gereğince hisse senetlerini elinde bulanların veya herhangi bir nedenle ellerinde bulunduranların——–itibaren 3 aylık süre içinde mahkememize ibraz etmeleri veya bir bildirimde bulunmaları, aksi takdirde hisse senedinin iptaline karar verileceği konusunda ———yapılmış, ayrıca uyuşmazlık konusu hisse senetleri davanın devamında ibraz müddetinin devamında Mahkememize de ibraz edilmemiştir.
Tüm bu nedenlerle Türk Ticaret Kanunu’nun 486 ve devamı maddelerinde düzenlenen hükümler kapsamında davacının talebinin yerinde olduğu değerlendirilmiş, davacı adına ——- ——-hamiline —— senetlerinin iptaline karar verilmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.————-
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1————– tarafından davacı adına düzenlenen;
—- Değerli, —-seri numaralı,—–Senedi
—– seri numaralı, ——–
—- Değerli, ——-
——seri numaralı, ——
—–seri numaralı, ——- hisseli Hamiline Yazılı Hisse Senetlerinin ZAYİ SEBEBİYLE İPTALİNE,
2-Alınması gerekli 80,70-TL harçtan başlangıçta alınan 59,30-TL harcın mahsubu ile kalan 21,40-TL nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333.maddesi uyarınca kendisine iadesine,
5-Davacı tarafça dosyaya yatırılan teminatın Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 392/2 maddesi gereği yasal süre sonunda davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.