Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/748 E. 2021/990 K. 02.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/748 Esas
KARAR NO : 2021/990

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/11/2021
KARAR TARİHİ : 02/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; — en son kullanılan karar defteri zayi olduğunu, ne şekilde zayi olduğu konusunda bir bilginin bulunmadığını, bir yerde unutularak kaybolduğu ve zayi olduğunu, zayi edilen karar defterinin yerine yenisini yaptırmanın gerektiğinden— kanuna göre söz konusu belge için zayi kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava hukuki niteliği itibariyle, zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
——–sayılı kararında da belirtildiği üzere —5728 sayılı Kanunun 558. maddesiyle yapılan değişiklik ile 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/k maddesi uyarınca, — tutulması zorunlu defter ve belgelerin gerekli dikkat ve özen gösterilmiş olması şartıyla, elde olmayan bir nedenle okunamayacak hale gelmesi veya kaybolması halinde, bu hususun öğrenilmesi tarihinden itibaren 15 gün içinde —- bulunduğu yer mahkemesinde zayi belgesi almak için dava açma zorunluluğu getirilmiştir.
6102 sayılı Ticaret Kanunu’nun 16. Maddesinde de —varmak için ticari— hükmü düzenlenmiştir.
Aynı yasanın 82/7 maddesine göre tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin—bir afet nedeniyle ziyaı halinde, ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede zayi belgesi istenmesi mümkündür. Tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler (tacir tüzel kişi ise); yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteridir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi —— nedenlerden birinin olmasının yanında tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter — özenle muhafaza etmesi, basiretli bir tacir olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri özen ile yerine getirmesi gerekmektedir.
Yasal düzenlemeler ışığında somut olaya dönüldüğünde; davacı taraf dilekçesinde — ait karar defterinin zayi olduğunu, ne şekilde zayi olunduğunu bilmediğini ama büyük ihtimal bir yerde unutarak kaybettiğini beyan ettiği görülmekle zayi belgesi verilmesi talebinde bulunmuş ise de gerek gerek yukarıda açıklanan yasal düzenlemeler gerekse eski Türk Ticaret Kanunu ve yeni Türk Ticaret Kanunu döneminde de her tacirin basiretli davranma yükümlülüğünün bulunması, davacı tarafça kanunda sayılan yangın,—-veya benzer etkiye sahip bir olayın vuku bulduğunun iddia edilmediği, bu itibarla kanunda aranan bu şartın tadadî de olsa yerine gelmiş sayılamayacağı, unutularak zayi ettik beyanının zayi belgesi verilmesi için gerek Ticaret Kanunu gerekse —- açıklanan gerekçelerle hukuken yerinde görülmeyen talebin reddine dair aşağıdaki gibi karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Açılan davanın Reddine,
2-Alınması gereken peşin harç başlangıçta alındığından yeniden alınmasına yer ve gerek olmadığına
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair; davacı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde İstanbul Bölge Mahkemeleri İstinaf yasa yolu açık olmak üzere. Açıkça okunup, usulen anlatıldı.