Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/687 E. 2022/363 K. 26.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/687 Esas
KARAR NO : 2022/363

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06.10.2021
KARAR TARİHİ : 26.04.2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı şirkete —- tarihinde —- yapıldığını, saldırı sonucu —- bulunan tüm —- yazılımı ile kilitlendiği ve kullanılamaz duruma geldiğini, söz konusu saldırı neticesinde —- tarafından yapılan inceleme neticesinde, —- davacı —- — kurtarılamayacak şekilde kaybolduğunun—- siber saldırıya ilişkin olarak —-Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu, zayi olan defterler hakkında zayi belgesi talebinde bulunma gereği olduğunu, ——– ve—– defterlerin zayi olması durumunun, TTK hükümlerince saklama ve ibraz başlığı altında düzenlendiğini, ilgili hükümde —- ifadesine yer verilmek suretiyle defter ve belgelerin zıyaına sebep olan doğal — olarak değil, örnek verilerek sayıldığını, dolayısıyla davacının tamamen iradesi ve kusuru dışında ve de elinde olmayan nedenlerle gerçekleşen olağanüstü ve beklenilmeyen olayların tamamı zayi olma kapsamında değerlendirilebileceğini, buna göre davacı —-tüm verileri silmek veya— suretiyle gerçekleştirilen siber saldırının da, TTK’da geçen— mümkün olduğunu,——– hizmeti veren —– kuruluşlarından ——— örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu —– ilişkin zayi belgesi alınmasının mümkün olduğunu, açıklanan sebeplerle; TTK 82/7 hükmü gereğince mahkemenizden —- olarak oluşturulmuş ——————–dosyalarının zayi olduğuna dair zayi belgesi talep etme zarureti hasıl olduğunu, davacı şirkete ait ticari defterlerin gerçekleşen —–nedeniyle silinmesi nedeniyle, mahkemenizden ilgili defterlerin zayi olduğuna ilişkin taraflarına zayi belgesi verilmesi talep ettikleri görüldü.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava,Türk Ticaret Kanunu 82. Maddesi kapsamında zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Davacı vekili, müvekkili — tarihinde—- saldırı yapıldığını, saldırı— müvekkili şirkete ait tüm evrak—– şekilde kaybolduğunu iddia ederek zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 64/3. Maddesinin son cümlesi — —- defterlerin nasıl tutulacağı, ——açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları—– —- çıkarılan tebliğle belirlenir.” şeklindedir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla—– sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ——– bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. ” hükmü düzenlenmiştir.
Davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan —–sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe —– Genel Tebliği——— ortamda tutulan——- —– karşı tedbir almak amacıyla ——– sistemlerinde———– bünyesinde de saklanması zorunluluğu getirilmiştir. Öte yandan, aynı tebliğin 7.1. Maddesininde, e-defter tutanların, Vergi Usul Kanununda belirtilen “——- beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve —- dosyalarının muhafaza edildiği——— edilemediği hallerde, söz konusu—– öğrenilmesinden itibaren —– birlikte ———- mahkemeye başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini isteyebilecekleri; Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun — yazılı olarak bildirilmesi—— istenilen —- belgelerin ibraz——- yeniden oluşturulması ve bunlara ait ——-uygulaması—— yüklenmesi——— tarafından yazılı izin verileceği düzenlenmiştir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. Maddesine uygun şekilde düzenleme—— zarar görmesi veya —- muhafaza edildiği —- hizmeti veren ———– veya ———- temin edilemediği hallerde, söz konusu —itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi verilmesini istemesi gerektiği belirtilmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. Maddesinde düzenlenen zayi belgesi verilmesi için başvuru süresi hak düşürücü süre olup bu süre içinde başvuru yapılması zorunludur. Somut olayda da, davacı hak düşürücü süresi içerisinde mahkemeye başvuru yapmıştır.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82. madde düzenlenmesi, anılan Tebliğ hükümleri ile birlikte değerlendirildiğinde —- beratlarına ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi hallerini de kapsadığını kabul etmek gerekir. Mahkememizce tensip zaptının 5 numaralı ara kararına istinaden yerinde inceleme yapılarak rapor tanzim edilmesi için dosya mali müşavir ve bilişim uzmanı bilirkişiye tevdi edilmiş, bilirkişiler——- —– sonucu dosya —————-ait tüm —defter dosyaları kurtarılamadığı ve kullanılmaz hale geldiğinin tespit edildiği, olay görüntüleyicisi kayıtlarından ”—-değişmesinin olağan dışı bir müdahale olduğu ———-ve bu kayıtlara ait beratların zayi olduğu davacı şirketin zayi belgesi talebinde haklı olduğu yönünde tespit ve değerlendirme yapıldığı görülmüştür. Netice itibariyle davac——–yükümlülüğü kapsamında gerekli önlemleri aldığı ve zayi belgesi talebinde haklı olduğu sonucuna varılarak açılan davanın kabulü ile davacı şirketin —— yevmiye ve defter-i kebir kayıtları ile bu kayıtlara ait beratların zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesine karar verilmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Açılan davanın Kabulü ile,
Davacı—– ait yevmiye ve defter-i kebir kayıtları ile bu kayıtlara ait beratların zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesine
2-Karar harcı —- davacı tarafça peşin olarak yatırılan —- mahsubu ile —- harcın davacıdan tahsili ile HAZİNEYE İRAD KAYDINA,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına
4-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333.maddesi uyarınca davacı tarafa iadesine,
İlişkin olarak; davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.