Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/517 E. 2020/663 K. 30.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/517 Esas
KARAR NO : 2020/663

DAVA : Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 23/10/2020
KARAR TARİHİ : 30/10/2020

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin—— bulunan taşınmazın maliki olduğunu, söz konusu taşınmaz üzerinde 14.10.2005 tarihli protokol gereğince davalının intifa hakkı bulunduğunu, müvekkilinin söz konusu taşınmazı 2015 yılı Şubat ayında satın almış olduğunu ve bu protokole ve sözleşmeye taraf olduğunu, müvekkiline bu sözleşme ve protokol gereğince aylık 5.000,00 USD ya da karşılığı Türk Lirası bedelin yatırılması gerekirken bu bedelin 01.12.2019 tarihine kadar her ay eksik yatırıldığını, eksik yatırılan bedellerin müvekkiline ödenmesi için dava şartı arabuluculuk yoluna başvurulduğunu ancak davalı tarafça taleplerinin kabul görmeyerek anlaşma sağlanamadığını bildirerek eksik yatırılan intifa bedelleri olan şimdilik 1.000,00.USD’nin fiili ödeme günündeki TL/USD efektif satış kuru üzerinden muacceliyet tarihlerinden itibaren her aya ilişkin USD intifa bedeline 3095 sayılı Yasanın 4/A maddesi uyarınca uygulanacak faiziyle birlikte davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, hukuki niteliği itibariyle taraflar arasında mevcut sözleşme kapsamında davalının tarafından eksik ödenen intifa bedelinin tahsili talebine ilişkindir.
HMK’nun 307. Maddesinde; “Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” denilmektedir.
Feragat davayı sona erdiren taraf işlemlerindendir. Buna göre feragat davacının talep sonucundan, kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Bu anlamda davacı taraf davadan feragat etmekle dava sona ermiştir. Davacı vekili 26/10/2020 tarihli dilekçesinde, davadan feragat ettiğini beyan etmiş, dosyada mevcut Kartal —– Noterliğinin 08/07/2020 tarihli vekaletnamesinde davacı vekilinin feragat yetkisi bulunduğu anlaşıldığından, davanın feragat sebebiyle reddine karar verilmiştir.
Feragat ve kabul halinde yargılama gideri HMK’nın 312. Maddesinde düzenlenmiş olup anlan madde şu şekildedir; ” Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Feragat ve kabul, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkûmiyet, ona göre belirlenir.” denilmektedir. Somut olayda, dava dilekçesi davalıya tebliğ edilmeden davacının, davasında feragat ettiği, davalı tarafça dosyaya sunulmuş herhangi bir vekaletin bulunmaması dikkate alınarak davalı lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına karar verilmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davalı tarafça dosyaya sunulmuş vekaletname bulunmadığından, davalı lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
6-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333.maddesi uyarınca davacı tarafa iadesine,
Dair; taraf vekillerinin yokluklarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde İstanbul Bölge Mahkemeleri İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.