Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/345 E. 2019/816 K. 26.06.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/345 Esas
KARAR NO : 2019/816
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 17/06/2019
KARAR TARİHİ: 26/06/2019
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, davalı taraf davacı şirketin eski personeli olup, iş sözleşmesinin feshedilmesinden sonra banka kayıtlarındaki ödeme listesinde yer alan maddi bir hata sonucu çıkarılmayarak iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra davalının maaş hesabına ——- tarihinde ——— personel maaşı açıkalaması ile ——– TL ödeme gönderildiği, ——- tarihinde davacı şirket ile ilişiği kesildiğinden davacının davalı tarafa borcu bulunmadığı ve bu ödemenin hataen yapıldığı, bunun üzerine —–.Noterliği vasıtası ile ——– tarih ve —- yevmiye nolu ihtarname gönderilmiş, dava konusu bedelin davacıya ödenmesi ihtar edildiği, ihtarnameye cevap verilmediği gibi ödeme de yapılmadığı, İstanbul Anadolu 16 İcra Müdürlüğünün ——– Esas nolu dosyası üzerinden başlatılan takibe, davalı tarafça borca itiraz ile sürüldüğü, —- tarihinde Arabuluculuğa başvurulmuş olup, ——–tarihinde yapılan görüşmeler sonucu anlaşma sağlanamadığı, açıklanan nedenlerle İstanbul Anadolu 14 İcra Müdürlüğünün ————- esas nolu dosyasına davalı tarafça sunulan itirazın iptaline, dosyada yer alan asıl ile bu alacağı ilişkin icra giderleri, faiz ve vekalet ücreti bakıından takibin devamına, davalı icra tajibine haksız surette itiraz ettiğindend ava değeri üzerinden yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE: Dava hukuki niteliği itibariyle, İstanbul Anadolu 14. İcra Müdürlüğünün ——— E sayılı icra takibine davalının yapmış olduğu itirazın İİK 67 maddesi gereğince iptali ile icra inkar tazminatı isteminden ibarettir.
TTK nun 5(1) maddesi uyarınca ticari davalara bakma görevi Asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılır. Mutlak ticari davalar tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK nun 4(1)-a ve devamı bentlerinde yazılı uyuşmazlıklar ile diğer yasalarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar mutlak ticari davalardır.
Dava konusu uyuşmazlık; davacı şirket tarafından davalıya hataen yapılan maaş ödemesinin tahsili için başlatılan icra takibine itirazın iptali koşullarının oluşup oluşmadığı noktalarında toplanmaktadır.
İtirazın iptaline konu davada iş sözleşmesinin feshinden sonra hatanın yapıldığı iddia edilen ödemenin sebepsiz zenginleşme hallerine göre davalıdan iadesi istenmektedir. Dosya kapsamında davacı şirket eski çalışanının sıfatı, davacının talebi ile birlikte değerlendiriğinde uyuşmazlığın 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunun kapsamında bulunmadığı, Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiği anlaşılmakla dava şartı yokluğu yönünden usulden reddine, görevli Asliye Hukuk mahkemesine gönderilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-HMK.nun 353/1-a-3 maddesi uyarınca davanın görevsizlik nedeniyle REDDİNE,
2-HMK.nun 20.maddesi uyarınca, iş bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki haftalık süre içinde başvuru halinde dava dosyasının görevli İSTANBUL ANADOLU ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE,
3-HMK.nun 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
Dair; taraf vekillerinin yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere tensiben karar verildi. 26/06/2019