Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/819 E. 2019/706 K. 08.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/819 Esas
KARAR NO : 2019/706
İSTEM : Bilançonun Onaylanması ve Şirketin Sicilden Terkini
İSTEM TARİHİ: 02/12/2016
KARAR TARİHİ: 08/05/2019
Mahkememizde görülmekte olan Bilançonun Onaylanması ve Şirketin Sicilden Terkini davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İSTEM:
Talepte bulunan vekili dilekçesinde; davalı şirketin İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesinin——— esas sayılı dosyada görülen dava sonucunda tasfiyesine ve tasfiye memuru olarak müvekkilinin atanmasına karar verildiğini, tasfiye ile ilgili yanların yapılmasına rağmen herhangi bir alacaklı başvurusunun yapılmadığını, şirketi——— ve vergi dairesine de bir borcu bulunmadığını, tasfiye memurunun tasfiye işlemlerinin tamamlandığını belirterek şirketin terkin için ——— Müdürlüğüne başvurduğunu, ancak şirket ortakları tarafından imzalanmış tasfiye sonu kararının bulunmaması nedeniyle talebin reddine karar verildiğini, tasfiye bilançosunun onaylanmasına ve şirketin sicilden terkinine karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı şirketi adına şirketin ortakları tarafından bir savunma dilekçesi sunulmamıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
İstem, mahkememizce verilip kesinleşen kararla feshine ve tasfiyesine karar verilen şirketin ortaklarının toplanıp karar alamaması nedeniyle son bilançonun onaylanması ve sicilden terkini istemine ilişkindir.
İstanbul Anadolu 6 Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda istemin reddine karar verilmiş talepte bulunan vekili tarafından kararın istinaf edilmesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesinin 14/09/2017 tarihli kararı ile kararın kaldırılmasına karar verilmiş, sonrasında görevsizlik kararı verilerek dosya mahkememize gönderilmiştir.
Mahkememizin ————Karar sayılı kararıyla şirketin feshine, ve ———– Esas/—- Karar sayılı kararıyla tasfiyesine karar verilmiştir.
Limited şirketlerde TTK’nın 643 maddesi uyarınca tasfiye usulü ile tasfiyede şirket organlarının yetkileri hakkında anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.TTK’nın 542. /1-d maddesine göre tasfiye memurları tasfiyenin uzun sürmesi halinde her yıl sonu için tasfiyeye ilişkin finansal tabloları ve tasfiye sonunda da kesin bilançoyu düzenleyerek genel kurula sunarlar.
Kanun da ; kati bilançoyu onaylamak üzere genel kurul toplanamıyorsa ne yapılacağı konusunda bir açıklık bulunmamaktadır. Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin kararlarında genel kurulun toplanamaması halinde mahkemeye başvurulacağı ve bilirkişi incelemesinden sonra son ve kati bilanço hakkındaki tasdik kararıyla şirketin sicilden silinmesine karar verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Somut olayda şirketin %90 payına sahip —— şirketi temsilcisi ————– yılından bu yana irtibat kurulamadığı, şirketin el değiştirdiğinin duyulduğu belirtilerek fesih ve tasfiye istenmiş ve bu gerekçelerle fesih ve tasfiyeye karar verilmiştir. Aynı şekilde son bilançonun onaylanması için ortakların toplanmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.
Mahkememizce usul, yasa ve dosya kapsamına uygun görülen gerekçeli ve hükme elverişli nitelikteki bilirkişi raporu ile son ve kesin bilançonun onaylanması ve şirketin sicilden terkin edilmesi konusunda yasal koşulların oluştuğu anlaşılmış, istemin kabulü ile şirketin son tasfiye bilançosunun onaylanmasına ve sicilden terkinine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın kabulü ile, ———sicil numarasında kayıtlı ve İstanbul Anadolu 15. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ——— Karar sayısı ile feshine ve İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ——– K sayı ile tasfiyesine karar verilen ———- maddesi çerçevesinde tasfiye memuru ———arafından hazırlanan 30/09/2016 tarihli tasfiye sonu kati bilançosunun onaylanmasına ve şirketin TTK’nın 545(1) md.uyarınca ticaret ünvanının sicilden silinmesinin talep edilmesi konusunda tasfiye memuru ————-yetki verilmesine,
2-TTK’nın 544 md.uyarınca şirket ait defterler ve tasfiyeye ilişkin olanlar dahil belgelerin TTK’nın 82.md.’si uyarınca tasfiye memuru ——–tarafından saklanmasına,
3-İstemin niteliği gereği harç alınmasına ve yargılama giderleri konusunda hüküm kurulmasına yer olmadığına,
Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere talep eden tasfiye memuru vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 08/05/2019