Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/153 E. 2019/871 K. 02.07.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/448 Esas
KARAR NO : 2019/567

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 17/04/2018
KARAR TARİHİ : 07/05/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacının 13/04/2018 günü muhasebecisinden aldığı 2016 ve 2017 yıllına ait tüm ticari defter ve fatura ve belgeleri aracında iken aracında meydana gelen hırsızlık sonrasında çalındığını, bu nedenle 2016 ve 2017 yıllarına ait ticari defter ve belgelerin zayi nedeniyle iptallerine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE: Dava hukuki niteliği itibariyle, 6102 Sayılı TTK 82.madde kapsamında açılmış ticari defter ve belge kaybına ilişkin davadır.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunun 82.maddesinde belgelerin saklanması, saklanma süresi adı altında her tacirin ticari defterlerini, envanterlerini, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını.. sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlü olduklarını belirtmiş; maddenin 7.bendinde ” tacirin saklamakla yükümlü olduğu bu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa ya uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yer mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. ” denmektedir.
Davacı 13/04/2018 günü saklamakla yükümlü bulduğu şahıs şirketine ait 2016 ve 2017 yıllarına ait tüm ticari defterlerin aracında iken sağ ön camının kırılarak çalındığını belirterek zayi belgesi verilmesini istemiştir. 15 günlük dava açma süresi içerisinde davanın açıldığı belirlenmekle davacının delilleri toplanmış, Cumhuriyet Savcılığına yazılan müzekkere cevabı geldikten sonra davanın değerlendirilmesinde; TTK 82.maddesinde yukarıda belirtildiği gibi ticari defterlerin her tacirin saklamakla yükümlü bulundukları, davacının 2016 ve 2017 yılına ait işletme defteri, tüm alış faturaları, gider faturaları ve evrakları, satış faturaları, kdv beyannameleri, muhtasar beyannameler, geçici vergi beyannamesi, tüm gelir vergisi beyannamesi, tüm tahsilat makbuzları ve tüm ödeme makbuzlarının araç içerisinde bulunmasının ve bu şekilde saklanmasının mutat olmadığı, bu şekilde zayi edildiği iddiasının ispatlanamadığı, bahsi geçen defter, fatura ve belgelerin bulunduğu yer ve saklanma yükümlülüğü göz önüne alındığında açılan davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli 44,40 TL’den başlangıçta yatırılan 35,90 TL’den mahsubu ile 8,50 TL bakiye harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde ilgili tarafa iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde İstanbul Bölge Mahkemeleri İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.