Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1276 E. 2019/76 K. 29.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1276 Esas
KARAR NO : 2019/76

DAVA : Tazminat
DAVA TARİHİ : 05/11/2018
KARAR TARİHİ : 29/01/2019

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 05/05/2016 tarihinde sürücü ————–sevk ve idaresindeki ———–plakalı araç ile seyir halinde iken aynı yönde seyir halinde olan ——— daha sonra da ——— plakalı araca çarpması neticesinde çok taraflı, yaralanmalı trafik kazası meydana geldiğini, meydana gelen kazanın oluşumunda ————- palaka sayılı araç sürücü ———– asli ve tam kusurlu olduğunu, kaza nedeni ile ———– plakalı araç içinde yolcu konumunda bulunan davacı …’nın ağır yaralandığını, oluşan maluliyet nedeni ile davalı … şirketine başvuru yapıldığını ancak geçen yasal süreye rağmen başvurunun sonuçsuz kaldığını ileri sürerek fazlaya ilişkin hakların saklı kalması kaydı ile davalı … şirketi yönünden sigorta limitini aşmamak kaydı ile sürekli iş gücü kaybı tazminatının temerrüt tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacı tarafa ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Mahkememizin davaya bakmakta yetkisiz olduğunu, yetkili mahkemenin müvekkili şirketin yerleşim yeri olan İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi olduğunu, meydana gelen kazada sigortalı araç sürücüsünün kusurunun bulunmadığını, tazminatın belirlenebilmesi için tüm delillerin toplanmasını ve tazminata mahkum edilmesi halinde kusur ve hatır taşıması nedeniyle tazminattan indirim yapılması gerektiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
Davacı vekili 18/12/2018 tarihli dilekçesi ile davalı ile sulh olduklarını, davadan feragat ettiklerini, yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığını bildirmiştir.
Davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Davadan feragat HMK nun 307. ve devamı maddeleri hükümleri gereğince uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davalı tarafın kabulünü gerektirmeyen, kesin hükmün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir. Davacının davadan feragatının mahkemece saptanması halinde feragat sebebiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir. Açıklanan nedenlerle davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Ayrıntıları ve gerekçesi yukarıda belirtildiği gibi;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Alınması gerekli 44,40 TL’den başlangıçta yatırılan 31,40 TL’nin mahsubu ile 13,00 TL eksik harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Taraflarca yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-Talep olmadığından ücreti vekalet takdirine yer olmadığına,
5-Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde avansı yatıran tarafa veya ahzu kabza yetkili vekillerine iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.