Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/814 E. 2020/158 K. 19.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2016/814 Esas
KARAR NO : 2020/158

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 12/07/2016
KARAR TARİHİ : 19/02/2020

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; davacının, davalı kooperatifin —— davacı tarafa teslim edilmemesi sebebiyle davalı kooperatife Kartal —. Noterliği—— yevmiye nolu ihtarnamesi ile 15 gün içinde dairenin teslim edilmesini istediklerini, davalı tarafın bu ihtarnameye cevap vermediğini, kooperatif üyeliğinden çıkarıldığını haricen öğrendiklerini, davacı hakkında çıkarma kararı ve ilgili tebligatın bilgilerinin kendisine verilmesi için ——- yevmiye nolu ihtarname ile ihtar ettiklerini, davalı tarafın, “davacının aidat borcunu ödenmesi için iki defa ihtarname gönderildiğini, ancak ödemediği gerekçesi ile 22.05.2010 tarihinde genel kurul kararıyla ortaklıktan çıkarılmasına karar verildiğini” belirten Kadıköy ——. Noterliği —– yevmiye nolu cevabi ihtarnamesini gönderdiğini, davacı müvekkilinin söz konusu iki ihtaratı tebliğ almadığını, ihtaratın usulüne uygun tebliğ edilmediğini, davacının kooperatif üyeliğinden usule ve yasaya aykırı olarak ihraç edildiğini iddia ederek; kooperatif genel kurulunun —— nolu davacının kooperatif ortaklığından çıkarılma kararının iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı vekili cevap dilekçesinde; dava zamanaşımı definde bulunduklarını, davacı ve eşinin kooperatife,——— adresini göstererek üye olduklarını, davacının bir müddet aylık aidatlarını ödediğini, sonra aksatmaya başladığını ve eşinin ihraç edilmesinden sonra da ödemeyi ve irtibatı kestiğini, davacının yapmış olduğu ödemelerin toplamının 4.393,11 TL olduğunu, davacının bildirdiği adrese, birikmiş ——–faizi toplamı olan 10.927,00 TL borcun ödenmesi, aksi halde ihraç kararı verileceği içerikli 18.04.2007 tarihli ——- yevmiye nolu ihtarname gönderdiklerini, ana sözleşmenin 14. maddesi gereğince ve 15.04.2009 tarihli yönetim kurulu kararı sonucu iki ihtar sonucunda ihracına karar verildiğini, tebligatların muhatabına ulaşmadığı için iade edildiğini, ihraç kararının ticaret sicil gazetesinde ilan editdiğini, kooperatifin elinde bina kalmadığını, tasfiyeye girdiğini, davanın haksız, mesnetsiz ve hukuka aykırı olduğunu beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava, davalı kooperatifin—— tarihli olağan genel kurul toplantısında alınan ve tutanağın 9 nolu maddesinde görüşülen davacı ortağın, kooperatif ortaklığından çıkarılmasına ilişkin kararın iptali istemine ilişkindir.
Davalı kooperatifin ticaret sicil kayıtlarının ——– gönderildiği anlaşılmıştır.
Taraflarca davalı kooperatifin ana sözleşmesi ile dava konusu çıkarma kararına ilişkin ihtarname örnekleri, ortaklık pay senedi ve tapu senedi örneklerinin ibraz edildiği anlaşılmıştır.
——- ortaklığından çıkarılmayı gerektiren sebepler anasözleşmede açıkça gösterilir. Ortaklar anasözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.
Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir. Anasözleşme, çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere, bu hususta yönetim kurulunu da yetkili kılabilir.
Çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defterine de yazılır. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir. Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır.
Üç aylık süre içinde, genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşir.” hükmünü haizdir.
Davalı kooperatifin ortaklıktan çıkarma ile ilgili 14. maddesinde; parasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen ortaklara gönderilecek ihtarların ve yönetim kurulunun ortaklıktan çıkarma ile ilgili kararının, noter aracılığıyla ortağa tebliğ edilmesi gereği düzenlenmiştir.
Taraflarca sunulan ve bildirilen deliller toplandıktan sonra alınan bilirkişi kurulu raporunda davalı tarafın 2018 yılı ticari defterlerinin incelenmesi neticesinde———– alacaklı olduğunun kaydı olduğu, davacıya ödemelerle ilgili ihtarların ve ortaklıktan çıkarma kararının tebliğ edilmemiş olması ve ortaklıktan çıkarma hususunun davacı ortak yerine kooperatif yetkilileri tarafından resen genel kurul gündemine konulması hususlarının yasal dayanağının bulunmadığı, —–tarihli yönetim kurulu kararı ile — tarihli genel kurulun 9. gündem maddesinde alınan ortaklıktan çıkarılma kararının yasal dayanaktan yoksun olduğu bildirilmiştir.
Her ne kadar davalı kooperatifçe davalıya ihtarlar noter aracılığıyla çıkartılmış ise de; çıkarma kararı ihtarnamelerinin davacıya adres değişikliği gerekçesiyle tebliğ edilememiş olduğu görülmektedir.
Davalı tarafça zamanaşımı belirtilerek süre yönünden de itirazda bulunulmuş ise de; ileri sürülen süre aşımı, zamanaşımı olmayıp, dava açma konusunda Koop. K.’nununun 16. maddesinde belirtilen üç ay içerisinde genel kurula itiraz veya mahkemede dava ile genel kurulun kararına karşı ise yine aynı kanunun 98. maddesi ile yapılan yollama uyarınca uygulanması gerekli 6102 sayılı TTK. 445. maddesi uyarınca gerel kurul kararının iptaline yönelik üç ay içerisinde dava açılmasına ilişkin hak düşürücü süre olup, belirtilen süreler, kararlar davacıya tebliğ edilmediği ve davacı tarafından itiraz yoluyla genel kurul önüne getirilmiş çıkarma kararına itiraz olmadığından hak düşürücü süreler geçmediğinden süre aşımı itirazı reddedilerek davanın hak düşürücü süre içerisinde açıldığı görülmüştür.
Kooperatif yönetim kurulunun——– tarihli genel kurul toplantısının 9 nolu gündem maddesiyle görüşülüp, davacı ortağın kooperatif üyeliğinden çıkartılmasına karar verildiği görüldüğünden, bu durum Koop. K.’nunun 16 ve ana sözleşmenin 14. maddesine aykırı görülmüştür. Zira sözleşmenin 14. maddesine göre; ortaklıktan çıkartılmasına karar verilen yönetim kurulu kararına karşı ortağın üç ay içerisinde iptali için dava açma yada genel kurula itiraz etmesi gerekli olup, yönetim kurulunun ihraç kararı, çıkartılan ortak tarafından itiraz yolu ile talep edilmedikçe yönetim kurulunun kendiliğinden genel kurula getirmesi suretiyle genel kurulda görüşülmesi kanun ve ana sözleşme hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.
Kooperatif yönetim kurulunun noterlikçe tebliği istenen ortaklıktan çıkartma kararı ortağa tebliğ edilemeiş olup, tebliğ edilememe gerekçesi ortağın “adresten ayrıldığı” kaydı olup, bu durumda da kooperatif yönetiminin yapacağı iş, ortağın tebliğe elverişli adresini araştırıp, bulunamamsı halinde ilan yoluşyla tebliğ yapmaktır.—-. tarafından verilen ihraç kararının, davacya tebliğinin yapılmamış olması ve davacı ortağın genel kurul nezdinde yapılmış bir itirazı bulunmamasına rağmen yetkisi olmayan yönetim kurulu tarafından genel kurula taşınmakla davacı ortağın ihracına yönelik verilen karar, kanun ve ana sözleşme hükümlerine aykırı olduğundan iptaline karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Açılan davanın kabulü ile;
Davalı ——– günlü genel kurulunda —- nolu gündem maddesi ile alınan davacının ortaklıktan çıkarılmasına ilişkin kararın iptaline,
2-Harçlar yasası uyarınca alınması gereken 54,40 TL harçtan peşin yatırılan 29,20 TL harcın indirilmesi ile geriye kalan 25,20 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı yararına takdir edilen—– maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafça yapılan 29,20 TL başvurma harcı, 0,75 TL dosya masrafı, 29,20 TL peşin harç, 256,30 TL tebligat gideri, müzekkere ve posta ücreti ve 1.800,00 TL bilirkişi ücreti olmak üzere toplam 2.115,45 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı tarafça yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
6-Taraflarca peşin olarak yatırılan gider avansından artan gider avansının HMK’nun 333. maddesi uyarınca kararın kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
İlişkin olarak davacı ve davalı vekilinin yüzüne verilen karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.