Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/427 E. 2023/593 K. 20.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2023/427 Esas
KARAR NO:2023/593
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 15/06/2023
KARAR TARİHİ: 20/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İlgili vekili dava dilekçesinde özetle; 06.02.2023 tarihinde ——–olarak gerçekleşen deprem felaketinde müvekkili bankanın ——- etapta orta hasar kayıtlı olarak tespit edildiğini, yapılan itirazlar sonucu binanın ağır hasarlı olduğunun nihai olarak tespit edildiğini, müvekkili banka’nın çok ağır hasarlı olduğunu ve yıkılmak üzere olan ——- tarihli deprem felaketinde ve akabinde yaşanan artçı yer sarsıntıları sonucu, bina ana taşıyıcı elemanlarından yapısal hasar alarak kullanılamaz/girilemez hâle geldiğini, bu nedenle müvekkili bankanın saklamakla yükümlü olduğu müşteri belgeleri, sözleşmeler, dekontlar, taahhütnameler, kararlar, formlar ve bankacılık işlemlerine ait belgeler başta olmak üzere, sunacakları taşınabilir bellek içinde listelenmiş olarak detayları mevcut ve kanunen muhafazası zorunlu tüm belgelerin deprem sonucu zayi olduğunu, müvekkili banka’nın, orta hasardan itiraz sonucu ağır hasarlı binaya dönen ve yıkılmak üzere olan ——- ait belgelerinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE;
Dava, hukuki niteliği itibariyle; TTK. 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
Davacı vekili 15.06.2023 tarihli dilekçesi ile, mahkememizde sehven ikame edilen dava dosyasından feragat ettiklerini, akabinde istinaf süresi dolduktan sonra dosyanın kesinleştirilerek artan gider avansının taraflarına iadesini arz ve talep etmiştir.
6100 Sayılı HMK.’nın 309. maddesinde “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” düzenlemesi bulunmaktadır. Bu itibarla, davacı vekili yazılı beyanı ile usulüne uygun şekilde davadan feragat ettiğini beyan ettiğinden, incelenen vekaletnamesinde feragat etmeye yetkisinin bulunduğu anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın HMK’nin 307. maddesi uyarınca “feragat” nedeniyle REDDİNE,
2-Alınması gerekli 179,90-TL harç peşin olarak ilgili tarafça dava açılırken yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-İlgili tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgiliye iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere ilgili vekilinin yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.20/06/2023