Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/291 E. 2023/505 K. 30.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/291 Esas
KARAR NO: 2023/505
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 24/04/2023
KARAR TARİHİ: 30/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:Davacı dava dilekçesinde özetle; 24/04/2023 tarihinde tüm hissesi adına ait tek yetkilisi olduğu ——— başvurmak üzere kendine ait —-plaka sayılı motosiklet aracıyla resmi kurum borç başvurularını yaptığını ve seyir halinde ——— karayolunda ilerlediği esnada motoruna ait arka bagaj çanta kapağının açılması bir miktar resmi evrak ve makbuzun hasar aldığını, ancak şirkete ait olan Karar Defterinin de yerinde olunmadığı ——varıldığında fark edildiğini ve evrakın ——- kaybolan karar defterinin kayıp resmi başvurunun yapıldığını ve şirketin yalnızca Karar Defterinin zayi olduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.

DELİLLEREN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;Dava, TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca açılan, zayi belgesi verilmesi talebidir. Davacı ———– tek yetkilisi olduğunu, şirkete ait olan Karar Defterinin zayi olduğunu beyanla zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Davacı ——— tek yetkilisidir.Davacı ———- tarihinde kendine ait —–plaka sayılı motosiklet aracıyla resmi kurum borç başvurularını yaptığını ve seyir halinde ———— karayolunda ilerlediği esnada motoruna ait arka bagaj çanta kapağının açılması ile bir miktar resmi evrak ve makbuzun hasar aldığını, ancak şirkete ait olan Karar Defterinin de yerinde olunmadığı Ticaret Odasına varıldığında fark edildiğinine ilişkin şikayette bulunmuştur.Dava 15 günlük süre içerisinde açılmıştır,TTK’nin 82/7. maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava …açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü haizdir. Madde metninde yangın, su baskını veya yer sarsıntısı ibarelerinden sonra yer alan “gibi” sözcüğüyle benzer olayların kastedildiği, zıya haline ilişkin sınırlı sayıda bir düzenleme getirilmemiştir.Davacı basiretli bir tacir olarak ticari defter ve belgelerini muhafaza etmek ve korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
Somut olayda davacı şirketin karar defterinin mutad olarak bulunması, saklanması gereken yer dışında zayi olduğu analşılmakla; Davacının basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve müstenidatı belgelere gereken özen ve ihtimamı göstermesi gerektiği, davacının ise bu özen ve yükümlülüğünü ihlal ettiği Hal böyle olunca TTK 82/7 maddesi gereği zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılarak davanın reddine dair aşağıdaki karar verilmiştir.

H Ü K Ü M : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gerekli 179,90 TL harcın peşin olarak yatırıldığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada arta kalan gider avansının karar kesinleştiğinde ilgilisine iadesine,
Dair davacının yüzüne karşı HMK 345/1.maddesi uyarıca tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde ———— Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. -30/05/2023