Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/142 E. 2023/871 K. 12.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/142
KARAR NO : 2023/871

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/03/2023
KARAR TARİHİ : 12/10/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA
Davacı dava dilekçesinde özetle; —–adresinde bulunan —– Şirketinin karar defterinin zayi olduğunu, karar defterinin alınabilmesi için zayi belgesinin tarafına verilmesini talep ve dava etmiştir.

DELİLLEREN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca açılan, zayi belgesi verilmesi talebidir. Davacı —–Şirketine ait olan Karar Defterinin zayi olduğunu beyanla zayi belgesi verilmesini talep etmiştir. Davacı şirketin tek yetkilisidir.—–Vergi Dairesinden gelen cevapta Şirketin 21.04.2021 tarihinde faaliyete başladığı,31.08.2021 tarihinde resen terk olduğu hakkında herhangi bir inceleme olmadığı belirtilmiştir.
—- Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan müzekkere cevabında; —–soruşturma sayılı dosya evraklarının gönderildiği, incelenmesinde davacı … tarafından üzerinde—– olduğu, kendisinin bu şirketi kurmadığı kandırılarak imzasının alındığından bahisle dava konusu olmayan başka bir şirket hakkında şikayetçi olduğu görülmüştür. Savcılık tarafından —-kararı verilmiştir.
Ticari Sicile yazılan müzekkere cevabında dava konusu edilen —–Şirketine ait ticari defter tasdikleri gönderilmiştir.TTK’nin 82/7. maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava …açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü haizdir. Madde metninde yangın, su baskını veya yer sarsıntısı ibarelerinden sonra yer alan “gibi” sözcüğüyle benzer olayların kastedildiği, zıya haline ilişkin sınırlı sayıda bir düzenleme getirilmemiştir.
Davacı basiretli bir tacir olarak ticari defter ve belgelerini muhafaza etmek ve korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Davacının dava konusu şirketin karar defterini basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve müstenidatı belgelere gereken özen ve ihtimamı göstermesi gerektiği, davacının ise bu özen ve yükümlülüğünü ihlal ettiği Hal böyle olunca TTK 82/7 maddesi gereği zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılarak davanın reddine dair aşağıdaki karar verilmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gerekli 269,85 TL harçtan, davacı tarafça dava açılırken peşin olarak yatırılan 179,90 TL harcın mahsubu ile arta kalan 89,95‬ TL harcın davacı taraftan tahsili ile Hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada arta kalan gider avansının karar kesinleştiğinde ilgilisine iadesine,Dair, davacının yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.