Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/976 E. 2023/724 K. 10.08.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/976
KARAR NO : 2023/724

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 14/06/2022
KARAR TARİHİ : 10/08/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Müvekkil şirket, —-Mahallesi, —- Caddesi, No:—- adresinde faaliyet gösterdiğini, rehin verenler sıfatıyla müvekkilleri şirket ve —- (“Rehin Verenler”) ile rehin alan sıfatıyla —-(Rehin Alan) arasında 29 Temmuz 2011 tarihinde hisse rehin sözleşmesi imzalandığını, söz konusu sözleşmeye ek olarak akdedilen 23 Kasım 2011 tarihli ek hisse rehin sözleşmesi uyarınca, müvekkilimiz şirketin maliki olduğu ——. sermayesi içerisinden 10.000,00 TL (on bin) adet nama muharrer payın (her biri 1 nominal değeri) yerini tutmak üzere veriler 1 tertip, —- ilmuhaber numaralı, toplam 10.000,00 TL değerli, nama yazılı hisse senetleri yerini tutmak üzere çıkarılmış nama yazılı bir adet muvakkat ilmuhaber rehin alana teslim edilecekken kaybolduğunu ve bu durumun, müvekkillerinin hisselerinin devir sürecinde şu an ortaya çıktığını, müvekkillinin şirketin hisselerinin devre konu olduğu halihazırda yazılı basına da yansıttığını, Halihazırda ilgili muvakkat ilmühaberin kayıp olduğunu, akıbeti ve kimin elinde olduğu bilinmediğini, bu nedenle söz konusu kıymetli evrak zayil hale gelmiş olup TTK md. 651 uyarınca evrakın Iptalini ve tarafımıza zayi belgesi verilmesini talep etmenin zorunlu hale geldiğini, Yargıtay İçtihatları ve doktrinde yer alan yeknesak görüş uyarınca, mahkemenin iptal karanı verilebilmesi için yaklaşık ispatırı aranması yeterli olduğunu, son olarak, kıymetli evrakın üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi durumunda müvekkilimizin hak kaybına uğrayabileceği açık olduğundan, kıymetle evraka bağlı hakların (burfarla sınırlı olmamak üzere oy hakkı ve temettü hakkı gibi) işbu dava sonuçlanıncaya kadar kullanılmasının önlenmesi amacıyla teminat aranmaksızın ödeme yasağı / ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etmiştir.
—–. Asliye Ticaret Mahkemesinin —-Esas —– Karar 21/11/2022
tarihli gerekçeli kararı ile —–Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmek üzere yetkisizlik kararı verilerek, mahkememize tevzi edilen dosyanın—–Esas numarası aldığı anlaşılmıştır.

DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE:
Dava, kıymetli evrak (—- sermayesi içerisinden 10.000 (on bin) adet nama muharrer payın (her biri 1 nominal değerli) yerini tutmak üzere verilen 1 tertip, —- ilmuhaber numaralı, toplam 10.000-TL değerli, nama yazılı hisse senetlerinin yerine geçmek üzere düzenlenmiş nama yazılı bir adet muvakkat ilmuhaberin) iptaline ilişkin davadır.6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 657/1 maddesi uyarınca “Aksine özel hükümler bulunmadıkça nama yazılı senetler, hamile yazılı senetlere ilişkin hükümlere göre iptal olunur.”6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 661. maddesi uyarınca “(1) Pay senetleri, tahviller, intifa senetleri, münferit kuponlar hariç olmak üzere, kupon belgeleri, esas kupon belgelerinin yenilenmesine yarayan talonlar gibi hamile yazılı senetlerin iptaline hak sahibinin istemi üzerine mahkemece karar verilir. (2) Yetkili mahkeme, borçlunun yerleşim yeri veya pay senetleri hakkında anonim şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesidir. (3) Dilekçe sahibinin senedin zilyedi bulunduğu ve onu zayi ettiği yolundaki iddialarının mahkemece inandırıcı bulunması gerekir. (4) Bir senet kupon tablosu veya talon içeriyorsa ve hamil yalnız kupon tablosunu veya talonunu kaybetmişse, istemin haklı olduğunun ispatı için senedin esas bölümünün ibrazı yeterlidir.”6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 662. maddesi uyarınca “(1) Dilekçe sahibinin istemi üzerine mahkeme, senedin borçlusunu, aksine hareket ettiği takdirde iki defa ödemek zorunda kalacağını ihtar ederek bedelini ödemekten yasaklar. (2) Bir kupon belgesinin iptaline karar vermek gerektiği takdirde, vadeleri dava sırasında dolan münferit kuponlar hakkında faiz kuponlarının iptaline ilişkin hükümler uygulanır.”6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 663. maddesi uyarınca “(1) Mahkeme, dilekçe sahibinin, senedin zilyedi bulunmuş ve onu zâyi etmiş olduğuna dair yaptığı açıklamaları inandırıcı bulursa, belli olmayan hamili ilan yoluyla, senedi belirli bir süre içinde ibraz etmeye çağırır ve aksi takdirde senedin iptaline karar verileceğini ihtar eder. Sürenin en az altı ay olarak belirlenmesi gerekir; bu süre ilk ilan gününden itibaren işlemeye başlar.”6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 664. maddesi uyarınca “(1) Senedin ibrazına ilişkin ilanın 35 inci maddede yazılı gazetede üç defa yapılması gerekir. (2) Mahkeme gerek gördüğü takdirde, ayrıca uygun göreceği diğer şekillerde de ilanlar yapılmasına karar verebilir.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 665. maddesi uyarınca “(1) İptali istenen senet ibraz edilirse, mahkeme, dilekçe sahibine senedin iadesi davası açması için bir süre belirler. (2) Dilekçe sahibi bu süre içinde dava açmazsa, mahkeme, senedi geri verir ve ödeme yasağını kaldırır.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 666. maddesi uyarınca “(1) Mahkeme, belirlenen süre içinde ibraz edilmeyen senedin iptaline karar verir veya gerekli görürse başka önlemler de alabilir. (2) Hamile yazılı bir senedin iptali hakkındaki karar, derhâl 35 inci maddede yazılı gazeteyle ve mahkeme gerek görürse başka araçlarla da ilan edilir. (3) İptal kararı üzerine dilekçe sahibi, gideri kendisine ait olmak üzere yeni bir senet düzenlenmesini veya muaccel borcun ifasını istemek hakkını haizdir.”
Mahkememizce yapılan değerlendirmede, davanın kıymetli evrak (——sermayesi içerisinden 10.000 (on bin) adet nama muharrer payın (her biri 1 nominal değerli) yerini tutmak üzere verilen 1 tertip, —- ilmuhaber numaralı, toplam 10.000-TL değerli, nama yazılı hisse senetlerinin yerine geçmek üzere düzenlenmiş nama yazılı bir adet muvakkat ilmuhaberin) iptaline ilişkin olduğu, dava konusu senedin nama yazılı olduğu, yukarıda atıf yapılan yasa hükümleri uyarınca iptalinin niteliği uygun düştükçe hamile yazılı senetlerin iptaline ilişkin kurallara tabi olduğu, dava dışı —–yazılan müzekkere sonucunda dava konusu senedin kaybolduğunun ve dolayısıyla zayi olduğunun kabul edilmesi gerektiği, mahkememizce yapılan ilan sonucunda senedin mahkememize ibraz edilmediği bu sebeple iptalinin gerektiği kanaatine varılmış, tüm bu gerekçelerle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Gerekçesi açıklandığı üzere,
1-Davanın KABULÜ ile, dava konusu “—–sermayesi içerisinden 10.000 (on bin) adet nama muharrer payın (her biri 1 nominal değerli) yerini tutmak üzere verilen 1 tertip, —– ilmuhaber numaralı, toplam 10.000-TL değerli, nama yazılı hisse senetlerinin yerine geçmek üzere düzenlenmiş nama yazılı bir adet muvakkat ilmuhaberin” 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 657/1 maddesinin atfı ile 666/1 maddesi uyarınca İPTALİNE,
2-6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 657/1 maddesinin atfı ile 666/2 maddesi uyarınca iptal kararının —— ilanına, ilan masrafının davacı tarafça karşılanmasına,
3-Harçlar Kanunu uyarınca yatırılması gereken karar ve ilam harcı dava açılırken peşin olarak alındığından bu hususta karar verilmesi yer olmadığına,
4-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Artan gider avansının HMK’nun 333. Maddesi uyarınca hükmün kesinleşmesinden sonra resen ilgilisine iadesine,
6-Davacı lehine vekalet ücret takdirine yer olmadığına,Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde mahkememize verilecek veya mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine sunulacak dilekçe ile —–Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.