Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/571 E. 2023/170 K. 01.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/571 Esas
KARAR NO : 2023/170

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 25/07/2022
KARAR TARİHİ : 01/03/2023
Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ, DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkilinin davalı Kooperatifin üyesi olduğunu, ——adresinde bulunan kooperatifte müvekkiline—–Blok —- kat—- ve —— nolu,—– Blok —– kat —–nolu 3 adet bağımsız bölüm tahsis edildiğini, müvekkilinin ortaklığı devam etmekte olup hali hazırda açılan davada hukuki yararı bulunduğunu, kooperatifin diğer ortaklarına dairelerini 2009 yılı sonlarından itibaren fiilen teslim ettiğini ve ortakların dairelerini kullanmaya başladıklarını, 2010 yılı sonlarından itibaren de ferdileşme yapılarak, tapular ortaklar adına tahsis yoluyla tescil edildiğini, müvekkiline ait 3 dairenin ise haksız ve hukuka aykırı olarak Kooperatifler Kanununun 23. Maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı şekilde halen fiilen teslim edilmediği gibi, tapularının da verilmediğini, davalı Kooperatife gönderilen ——Noterliğinin 26.11.2014 tarih —— yevmiye ve —— Noterliğinden 03.04.2015 tarih —— yevmiye, 29.06.2021 tarih ——– yevmiye numaralı ihtarnameleri ile ilgili dairelerin müvekkilne teslimi, kira kaybı ve ——- bütçe oluşturulması kooperatiften istenilmiş ise de halen daireler teslim edilmediği gibi tapusunun da verilmediğini, müvekkilinin mağduriyeti giderilmediği gibi bu kez 03.07.2021 tarihli Genel Kurul ile müvekkilinin ortaklıktan / üyelikten çıkardığını, bu karar aleyhine ——– Esas sayılı dosyasında iptal davası açıldığını, dosyada alınan bilirkişi raporu ile ihraç kararının kanuna aykırı olduğunun tespit edildiğini, yine davalı kooperatif hakkında ——-. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ——- Esas sayılı dosyasında 3 adet dairenin tapu iptal ve tescili bunun mümkün olmaması halinde dairelerin rayiç bedelinin ödenmesi, tazmini ve tahsilinin davalı kooperatiften talep edildiğini, davalı kooperatif tarafından 26.06.2022 tarihinde yapılan 2021 yılı Olağan Genel Kurulun 11 maddesi ile mülkiyeti kooperatife ait —–Blok ——-nolu daire için en az 900.000,00 TL bedelle yeni üye kabulü yada en az 1.100.000,00 TL bedelle pazarlık yolu ile satışı için Yönetim Kuruluna yetki verildiğini, kooperatif adına olan taşınmazın satışının müvekkilinin haklarını zarara uğratacağını, müvekkiline ait taşınmazlar eşitlik ilkesi uyarınca teslim edilmediğinden kooperatifin mevcudunu eksiltmesinin müvekkilin zararına olacağını iddia ederek, müvekkiline ait olan taşınmazların tapuları kooperatif tarafından verilmediği gibi üstüne birde 26.06.2022 tarihli genel kurul kararının 11. maddesi ile mülkiyeti kooperatife ait olan ——– numaralı bağımsız bölüm dairenin genel kurul kararı ile satışına karar verildiğinden, müvekkilinin hak kaybının telafisi mümkün olmayacağından kooperatif adına kayıtlı olan taşınmazın kaydına HMK 389. maddesi uyarınca ihtiyati tedbir şerhi konulmasına, alınan bu kararın iptaline, 26.06.2022 tarihli——Kooperatifi Genel Kurul Kararının 11. maddesinin iptaline, yoklukla malul olduğunun tespitine, yargılama gideri ile ücreti vekaletin davalıya tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA: Davalı kooperatif temsilcileri cevap dilekçesinde özetle, davacının iyi niyetli olmadığını, davalının iptalini istediği kooperatif genel kurulunun 26/06/2022 tarihli olağan toplantısında gündemin 11. Maddesi olarak çoğunluk oyu ile kabul edilen karar olduğunu, davanın reddini, harç ve masraflar ile vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmişlerdir.Taraf delilleri toplanmış, ticari sicil kayıtları ile tapu kayıtları getirtilmiş, tapu kayıtları incelendiğinde, dava konusu 26/06/2022 tarihli genel kurul toplantısının 11 nci maddesinde konu —– Blok ——nolu küçük tip dairenin tam hissesinin 12/01/2009 tarihinden beri davalı kooperatif adına kayıtlı olduğu ve üzerinde 34 adet icrai haciz bulunduğu görülmüştür.—–. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin——- Esas sayılı dosyası incelendiğinde; davacısının ——- davalısının ——- olduğu, uyuşmazlığın davacıya verilmesi gereken —- blok——— nolu bağımsız bölümlerin dava dışı kişiye verilmesi nedeni ile davalı adına kayıtlı ve aynı vasıftaki taşınmazların davacı adına tescili mümkün olmaması halinde bedellerinin tahsili istemine ilişkin olduğu görülmüştür.
DAVANIN VE ÇEKİŞME KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ :
Dava, davalı kooperatifin 26.06.2022 tarihli genel kurul kararının 11.maddesinin iptali ve yoklukla malul olduğunun tespiti istemine ilişkindir. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun Kararların bozulması ve şartlar başlıklı 53 ncü maddesi “Aşağıda yazılı kimseler kanuna, anasözleşme hükümlerine ve iyi niyet esaslarına aykırı olduğu iddiası ile Genel Kurul kararları aleyhine, toplantıyı kovalıyan günden başlamak üzere bir ay içinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurabilirler. 1. Toplantıda hazır bulunup da kararlara aykırı kalarak keyfiyeti tutanağa geçirten veya oyunu kullanmasına haksız olarak müsaade edilmiyen yahut toplantıya çağrının usulü dairesinde yapılmadığını veyahut gündemin gereği gibi ilan veya tebliğ edilmediğini yahut da Genel Kurul toplantısına katılmaya yetkili olmıyan kimselerin karara katılmış bulunduklarını iddia eden pay sahipleri; 2. Yönetim Kurulu; 3. Kararların yerine getirilmesi Yönetim Kurulu üyeleri ile denetçilerin şahsi sorumluluklarını mucip olduğu takdirde bunların her biri; Bozma davasının açıldığı ve duruşmanın yapılacağı gün, Yönetim Kurulu tarafından usulen ilan olunur. Birinci fıkrada yazılı bir aylık hak düşüren sürenin sona ermesinden önce duruşmaya başlanılamaz. Birden fazla bozma davası açıldığı takdirde, davalar birleştirilerek görülür. Mahkeme, kooperatifin isteği üzerine muhtemel zararlarına karşı davacıların teminat göstermesine karar verebilir. Teminatın mahiyet ve miktarını belirtmek mahkemeye aittir. Bir kararın bozulması bütün ortaklar için hüküm ifade eder.” hükmünü düzenlemiştir.
İptali istenen genel kurulun 11. Maddesinin “Halen mülkiyeti kooperatife ait olan ve kooperatif ofisi olarak kullanılan—– Blok ——— no’lu küçük tip dairenin tapu kaydında ki haciz ve tedbir kararlarının kaldırılması halinde, bu daire için en az 900.000,00 TL bedelle yeni üye kabulü ya da en az 1.100.000,00 TL bedelle bu dairenin pazarlık yoluyla satışı için yönetim kuruluna yetki verilmesi oylamaya sunuldu 16 kabul, 4 red, 1 çekimser oy kullanıldı oy çokluğu ile kabul edilmiştir.——yazılı şerh verdi. Eki.3” şeklinde olduğu görülmüştür.
Kooperatif genel kurul kararlarının kanuna, anasözleşme hükümlerine ve iyi niyet esaslarına aykırı olduğu iddiası ile Genel Kurul kararları aleyhine, toplantıyı kovalıyan günden başlamak üzere bir ay içinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurabileceği, davacı tarafın iptalini istediği maddeye muhalif kalarak süresinde işbu davayı açtığı, davacı tarafın gerekçe olarak kendi alacağını gösterdiği, davacı tarafın davalı kooperatiften muaccel bir alacağının bulunmadığı, kooperatifin borçlarını ödemek ve işleyişi sağlamak için üzerindeki haciz ve tedbirlerin kaldırılması halinde adına kayıtlı taşınmaz için yeni üye alınması veyahut satılması kararından kanuna, anasözleşme hükümlerine ve iyi niyet esaslarına aykırılık bulunmadığı, toplantıya katılan üyelerin çoğunluğunun iradesinin de bu yönde olduğu anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar yasasına göre alınması gerekli 179,90 TL harcın davacı tarafından peşin yatırılan 80,70 TL harçtan mahsubu ile bakiye 99,20 TL harcın, davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından sarf edilen 64,00 TL yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 9.200,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde—— Bölge Adliye Mahkemesi’nin ilgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.