Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/348 E. 2022/631 K. 07.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/348
KARAR NO:2022/631

DAVA:Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ:27.04.2022
KARAR TARİHİ:07.09.2022
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ, DÜŞÜNÜLDÜ:
1-İddia: Davacı, dava dilekçesinde özetle, Tasfiye Halinde —- tarihinde ticaret sicilden terkin olunduğunu, ancak tasfiye kapatıldıktan sonra şirket aktif varlıkları dahilinde yer alan ve tasfiye sonu kati bilançosuna sehven dahil edilmeyen —- devrinin gerçekleşmediğinin anlaşıldığını beyanla, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla — tarihinde — terkin edilen — ihyasına, şahsının bu işlemleri tamamlamak üzere —-olarak atanmasına, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
2-Savunma: Dava dilekçesi davalı —-tebliğ edilmiş, davalı davaya cevap vermemiştir.
DAVANIN VE UYUŞMAZLIK KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
3-Davanın ve uyuşmazlık noktalarının tespiti: Dava, TTK’nin 547. Maddesi uyarınca açılan, tasfiyesine karar verilmiş bulunan şirketin ek tasfiye işlemlerinin yerine getirilmesi için— kaydının ihyası istemine ilişkindir.
Ön inceleme duruşmasında, taraflar arasındaki uyuşmazlığın;
a- Davaya konu şirketin Ticaret Sicilinden terkin edilmemesi gerektiği halde davacı—- tarafından tasfiyenin eksik yapılıp yapılmadığı, bu kapsamda şirketin tasfiye edilmemiş tescile tabi —- olup olmadığı,
b- Davaya konu şirketin ek tasfiye için ihyasının gerekip gerekmediği,
c- Davalı —- tasfiyenin eksik yapılmasına kusuru olup olmadığı, buna bağlı olarak yargılama giderlerinden sorumlu olup olmadığı noktalarında toplandığı tespit olunmuştur.
4-İlgili Mevzuat: TTK’nin “Ek tasfiye” başlıklı 547.maddesi “(1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son —, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler.
(2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son —- veya yeni bir veya birkaç kişiyi —- olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” hükmünü haizdir.
TTK’nin 529. Maddesi “(1) Anonim şirket;
a) Sürenin sona ermesine rağmen işlere fiilen devam etmek suretiyle belirsiz süreli hâle gelmemişse, esas sözleşmede öngörülen sürenin sona ermesiyle,
b) İşletme konusunun gerçekleşmesiyle veya gerçekleşmesinin imkânsız hâle gelmesiyle,
c) Esas sözleşmede öngörülmüş herhangi bir sona erme sebebinin gerçekleşmesiyle,
d) 421 inci maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarına uygun olarak alınan genel kurul kararıyla,
e) İflasına karar verilmesiyle,
f) Kanunlarda öngörülen diğer hâllerde,
sona erer.” hükmünü haizdir.
TTK’nin 643. Maddesi uyarınca “—şirketlerin tasfiye usulü ile tasfiyede şirket organlarının yetkileri hakkında” —- şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.
5-Deliller,delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve gerekçe: Yukarıda belirtildiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 643. maddesinde; tasfiye usulü ile tasfiyede şirket organlarının yetkileri hakkında — şirketlere ilişkin hükümlerin uygulanacağı belirtilmiş olup, aynı kanunun 536 – 548. maddeleri arasında — şirketlerin tasfiye usulü düzenlenmiştir.Bilindiği üzere şirketlerin tüzel kişiliği ticaret — terkin ile sona ermektedir. Ancak tüzel kişiliğin sona erebilmesi için şirketin tasfiye işlemlerinin eksiksiz ve tam olarak yapılmış olması gerekmektedir. Tüzel kişiliğin son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi aynı zamanda hukuki bir işlemdir. Bu işlemin veya kararın hatalı veya eksik olması halinde gerçek anlamda tasfiyeden söz etmek mümkün değildir. Eksik veya hatalı işlem sonucu şirketin sicilden tasfiye sonucu terkinine karar verilmiş ise, bundan zarar görenler veya o işlemi gerçekleştirenler tasfiyenin kaldırılmasını ve şirketin ihyasını talep etme hakkına sahiptir. İhyası istenen —- ticaret — kayıtlarının incelenmesinde, ortaklarının —olduğu, şirketin— olduğu, şirketin tasfiyesinin sona erdiği — tarihinde- kaydının terkin edildiği anlaşılmıştır.
—-tarihli kararında da belirtildiği üzere; “Tüzel kişilik, ticaret sicilindeki kaydın terkini ile sona erer. Tüzel kişiliğin sona erdiğinin hukuk açısından kabul edilebilmesi için tasfiye işlemlerinin eksiksiz tamamlanmış olması gerekir. Eğer tasfiye işlemleri gerçekten tamamlanmamış ve tasfiyede gereken hususlar eksik bırakılmışsa, tüzel kişilik ticaret sicilinden terkin edilse bile, şirketin tüzel kişiliğinin sona erdiğinden söz edilemez.”Hukuki yarar dava şartı ile ilgili olarak şirketin tasfiye dışı kaldığı iddia olunan —–incelendiğinde, —– ihyası istenen —- adına kayıtlı olduğu, — durumunun bulunmadığı, yani davacının işbu davayı açmakta hukuki menfaatinin bulunduğu, bu aracın tasfiyesi için terkin edilmiş şirketin yeniden tescilinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu işlemler yapılmaksızın, tasfiyenin eksiksiz olarak tamamlandığından bahsedilemeyecektir.— Ayrıca, TTK’ nın 547. maddesi kapsamında açılan davada, zamanaşımı veya hak düşürücü süre söz konusu değildir.—-esas, —-karar sayılı ilâmı da bu yöndedir.Bu nedenlerle tasfiye eksiksiz tamamlanmadığından —— numarasına kayıtlı iken terkin edilen —-TTK’nin 547. maddesi gereğince tüzel kişiliğinin adı geçen şirket adına kayıtlı—- tasfiyesi ile sınırlı olmak üzere ihyasına, TTK’nin 547/2. maddesine göre, davacı —–olarak atanmasına, ek tasfiye bitinceye kadar —– görevinin devam etmesine karar vermek gerekmiştir.Davalı —–, yasal hasım konumunda olup, tasfiyenin usulsüz kapatılmasından dolayı kusur ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, bu davalı harç, yargılama giderleri ve karşı yan vekalet ücretinden sorumlu tutulmamış ve davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile, —- numarasına kayıtlı iken terkin edilen —– TTK’nin 547. maddesi gereğince tüzel kişiliğinin adı geçen — adına kayıtlı—- tasfiyesi ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
2-TTK’nin 547/2. maddesine göre, davacı —- olarak atanmasına, ek tasfiye bitinceye kadar — görevinin devam etmesine,
3-Kararın — tescil ve ilanına,
4-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından harç alınmasına yer olmadığına,
5-Davalı —-yasal hasım olduğundan ve tasfiyenin eksiksiz tamamlanmamasında kusuru olmadığından davacı lehine yargılama giderine hükmedilmesine yer olmadığına,
6-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
7-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,Dair, davacının yüzüne karşı, davalının yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren — haftalık süre içinde — ilgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.