Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/150 E. 2022/512 K. 21.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/150 Esas
KARAR NO: 2022/512
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/03/2022
KARAR TARİHİ: 21/06/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin—- deposuna taşıdığını, taşıma esnasında —– çalındığının tespit edildiğini, yapılan aramalar sonucu defterlerin bulunamadığını, şirket yetkilisi tarafından emniyete suç duyurusunda bulunulduğunu, gazeteye ilan verildiğini, defterlerin çalınmasından dolayı müvekkilinin kapanış işlemlerini tamamlayamadığını iddia ederek; davanın kabulü ile —- tarihli işlemiyle onaylanan —– defteri hakkında zayi kararı verilmesini, zayi olan defterlerin yeniden oluşturulmasını ve noter tarafından tasdiklenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE;
Davacı dava dilekçesinde özetle; Davacıya ait ——–hakkında zayini talep ve dava etmiştir.
Talep, TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
6102 sayılı yasanın 82.maddesi 7.fıkrası gereğince: ”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
TTK’nın 82. Maddesi uyarınca tacir, ticari defter ve kayıtlarını saklamakla yükümlüdür. Bu konuda bir tacir olarak gerekli özeni göstermelidir. Defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurmak ve korumak için gerekli tedbirleri alması gerekir.
— dosyası üzerinde yapılan incelemede davacının zayi olduğunu ileri sürdüğü Davacıya ——- defterinin hırsızlandığını ve bu nedenle savcılığa şikayet talebinde bulunduğu anlaşılmaktadır.
Zayi olduğu iddia edilen belgeler ile ilgili matbaaya müzekkere yazılmış, gelen yazı cevabında makbuzların kendileri tarafından basıldığı belirtilmiştir.
Vergi dairesine yazılan müzekkere cevabından zayi olduğu iddia edilen belgelerle ile ilgili herhangi bir inceleme yapılmadığı anlaşılmış olup şartları oluşan davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile davacı şirkete ait——– defterinin zayi olduğunun tespiti ile davacıya zayi belgesi verilmesine,
2-Harçlar Kanununa göre alınması gerekli 80,70 TL harcın, davacı tarafından yatırıldığı anlaşılmakla, tekrardan alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacının üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde —— Mahkemesi nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.21/06/2022