Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/128 E. 2022/467 K. 03.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/128 Esas
KARAR NO : 2022/467

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/02/2022
KARAR TARİHİ : 03/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İlgili vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin alacağına karşılık olarak aldığı; keşidecisi —– vade tarihli—– — tutarlı bir adet çeki yedinde bulundurduğu sırada rıza hilafı dışında kaybettiğini ve sonrasında bulamadığını, söz konusu çekin bu nedenle tahsilatı mümkün olmadığından müvekkilinin çekin tahsili konusunda mağduriyet yaşadığını, müvekkilinin ileriki zamanlarda kayıp çeklere ilişkin telafisi olmayan başka mağduriyetler de yaşayabileceğini, bu nedenle ilgili çek ile ilgili bankaca ödeme yapılmaması için tedbir kararı verilmesi ve hususun bankaya bildirilmesi gerektiğini, çeklerin kötü niyetli üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilme ihtimaline karşın icra takibine konu edilememesi bakımından bu konuda da mağduriyet doğabileceğini beyanla bankaya teminatsız olarak ödeme yasağı konularak ilgili çekin iptaline ve taraflarına zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE;
Dava, rıza hilafı ile zayi olan çekin iptaline karar verilmesi ve ödeme yasağı konulması ve zayi belgesi verilmesi istemli Çek İptali davasıdır.
İlgili vekilinin—- tarihli feragat dilekçesi ile dosyadan müvekkilinin gördüğü lüzum üzerine feragat ettiği , feragatinin kabulü ile dosyanın işlemden kaldırılmasını talep ettiği görülmüştür.
6100 Sayılı HMK.’nın 309. maddesinde “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” düzenlemesi bulunmaktadır. Bu itibarla,ilgili vekili yazılı beyanı ile usulüne uygun şekilde davadan feragat ettiğini beyan ettiğinden, incelenen vekaletnamesinde feragat etmeye yetkisinin bulunduğu anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE ,
2- Dava konusu çek için ödeme yasağı tedbir kararının kaldırılmasına, bu hususta ilgili bankaya müzekkere yazılmasına,
3-Alınması gerekli harç peşin olarak alındığından tekrar alınmasına yer olmadığına,
4- İlgili tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgiliye iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere ilgili vekilinin yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.