Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/761 E. 2022/158 K. 01.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/761 Esas
KARAR NO : 2022/158

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/11/2021
KARAR TARİHİ : 01/03/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davaya konu uyuşmazlığın —yaşanan hırsızlık olayı sonucunda zıyaa uğraması ve bu doğrultuda ilgili ticari deftere ilişkin zayi belgesi verilmesi talebinden— yaşanan — şirkete—- bulunduğu çantanın çalındığını belirterek, —- ———- zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava Hukuki niteliği itibariyle davacı —–defterinin zayi olması sebebiyle açılan TTK 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteminden ibarettir.
Dava yasal 15 günlük yasal süre içerisinde açılmıştır.
TTK. m. 82/7’de:”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler;— sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” zayi belgesi verilme şartları düzenlenmiştir. TTK. m.82/7’de hangi hallerde zayi belgesi verilebileceği belirtilmiş olup, davacının zayi belgesi talep edebilemesi için zayi olan belgenin korunması için gerekli dikkat ve özeni göstermiş olması, belgenin onun iradesi dışında ve elinde olmayan bir nedenle zayi olmuş olması gerekmektedir.
Dava konusu olayda —- — bulunduğu — park halindeki aracından çalındığından şikayetçi olunmuştur.
Davacı vekilinin beyan dilekçesinde Şirket’in genel olarak şirket —dava dışı — karşılanmakta olup — Müvekkil Şirket’e– verdiği Müvekkil — ise işbu — olduğu ifadeden de anlaşılacağı üzere çalındığı bilgisi paylaşılmıştır.
Tacirlerin ticari kayıt ve belgelerinin — bir yerde güvenli bir şekilde muhafaza etmeleri gerektiği, Bu itibarla basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve müstenidatı belgelere gereken özen ve ihtimamın gösterilmesi gerektiği, davacının ise bu özen ve yükümlülüğünü ihlal ettiği Hal böyle olunca TTK 82/7 maddesi gereği zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılmıştır.
Tüm dosya kapsamı, toplanan deliller, Yerleşik içtihatlar birlikte değerlendirildiğinde, davada TTK 82/7 uyarınca zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılmış olmakla davanın reddine dair aşağıdaki karar verilmiştir.
H Ü K ÜM : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gerekli 80,70 TL harçtan, davacı tarafça dava açılırken peşin olarak yatırılan 59,30 TL harçtan mahsubu ile arta kalan 21,40 TL harcın terkin sınırının altında kalması sebebiyle alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde davacı tarafa artan gider avansının iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.