Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/623 E. 2022/132 K. 22.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/623 Esas
KARAR NO : 2022/132

DAVA : Tazminat (Emanet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 09/06/2021
KARAR TARİHİ : 22/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Emanet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA
Davacı vekili dava dilekçesinden özetle; —– sevk ve idaresinde olduğu süreçte, —- davalının üstlendiği —— edilmiş —- — olayına ilişkin — amirliğinde —- olduğunu, yapılan—- tarafından bakılarak — dosyasının içine aldığını,—müşterilerine vale hizmeti veren görevlilerin bulunduğu — yanındaki motosikletlere ayrılmış park alanında park halinde bırakıldığını, motosikletin bir şahıs tarafından çalındığının net bir şekilde görüntülendiğini, müvekkil şirketin çalışanı tarafından her türlü önlem alınarak park halindeki bırakılan motoksiletin çalınmasına ilişkin sorumluluğun muhatap–aşikar olduğunu, — değerinin tespitine, 10.000,00 TL ihtarname masrafı 355,21 TL ‘nin 22/09/2020 tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte müvekkil şirkete ödenmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, Emanet Sözleşmesinden Kaynaklanan alacak davasıdır.
——karar sayılı görevsizlik kararı neticesinde dosya mahkememize tevzi olmuştur.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Dava Şatları başlıklı 114/(1)-c maddesine göre mahkemenin görevli olması dava şartlarındandır, aynı kanunun 115 maddesine göre de mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır, mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.
Hangi davaların ticari dava olduğu TTK’nun 4. maddesinde sayılmıştır.
Bir davanın Ticaret Mahkemelerinde görülebilmesi için açılan davanın mutlak veya nispi ticari davalardan olması gerekmektedir.
Nispi ticari davalar, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması halinde ticari nitelikte sayılan davalardır. 6102 sayıl TTK’nın 4/1. maddesine göre, her iki tarafın—– doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır. Bu hükme göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için, hem iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmesi, hem de iki tarafın tacir olması gereklidir. Bu şartlar birlikte bulunmadıkça, uyuşmazlık konusunun ticari iş niteliğinde — sebebiyle diğer taraf için de ticari iş sayılması davanın ticari dava olması için yeterli değildir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 19/2. maddesi uyarınca, taraflardan biri için ticari iş sayılan bir işin diğeri için de ticari iş sayılması, davanın niteliğini ticari hale getirmeyecektir. Zira; Türk Ticaret Kanunu, kanun gereği ticari dava sayılan davalar haricinde, ticari davayı ticari iş esasına göre değil,—belirlemiştir.
Eldeki davanın Asliye Ticaret mahkemesi’nce görülüp karara bağlanabilmesi için uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması ve bu bağlamda tarafların her ikisinin birden tacir olması zorunludur.
Dava davalının—gelen motosikletin çalınmasından kaynaklı motorsiklet bedelinin tahsili talebine ilişkindir.Dava dışı — plakalı —– bulunan — alanında — döndüğünde —- olmadığından bahisle şikayetci olduğu, uyuşmazlık konusu olayın hırsızlıktan kaynaklı tazminat istemine ilişkin olduğu her iki taraf tacir ise de, sözkonusu olayın her iki tarafında ticari işletmesi ile alakalı olmadığı anlaşılmakla Mahkememizin görevsiz olması nedeni ile HMK 114/1-c delaletiyle 115/2 maddeleri gereğince davanın usulden reddine, —- davada görevli olduğuna dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Mahkememizin görevsiz olması nedeni ile HMK 114/1-c delaletiyle 115/2 maddeleri gereğince davanın usulden REDDİNE
2—- davada görevli olduğuna,
3-Görevsizlik kararının yargı yoluna başvurulmaksızın kesinleşmesi halinde ( olumsuz görev uyuşmazlığı oluşacağından) yargı yerinin belirlenmesi için dosyanın — gönderilmesine,
4-Yargılama giderlerinin görevli ve yetkili mahkemesince değerlendirilmesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.