Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/319 E. 2022/260 K. 24.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/319 Esas
KARAR NO : 2022/260

DAVA : Alacak (Vekalet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 21/04/2017
KARAR TARİHİ : 24/03/2022

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Vekalet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin davalı …—- müvekkili — almış olduğu ihale kapsamındaki—–vekaletnamesini verdiğini ancak davalının—— miktarda— müvekkilinin—— —– tarafından yukarıda belirtilen vekaletname ile yürütülen —- taleplere rağmen, davalı tarafından söz konusu —-kullanıldığına dair belge veya makbuz sunulmadığı gibi sözlü ya da yazılı hiçbir bilginin bugüne kadar taraflarına verilmediğinden bahisle davalı ….— vekalet yetkisini kötüye kullanarak haksız olarak yedinde tuttuğu ve zarara uğrattığı bedellerin şimdilik 10.000,00 TL’sinin temerrüt tarihinde itibaren işleyecek avans faiziyle davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; huzurdaki davanın belirsiz değil belirli alacak davası olduğunu, davada —gerektiğini, davacının—— Esas sayılı dava dosyasında da ileri sürdüğünü, her iki davanın konusunun aynı olduğunu, derdestlik nedeniyle davanın reddine karar verilmesini, dava dilekçesinde bahsedilen ve davacı tarafından müvekkilinin— vekaletnamesi ile müvekkilinin o günden bu güne kadar hiçbir işlem yapmadığını, davacının bahsettiği gibi —–olmadığını, davacının somut hiç bir dayanağı olmayan gerçek dışı iddialarına dayalı davasının reddini savunmuştur.
DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE;
Dava, davalıya iş için verilen vekaletnamenin kötüye kullanılması süretiyle oluşan zararın tahsili istemidir.
Dosya — görevsizlik kararıyla mahkememize gönderilmiştir. Dosya kapsamında— tarihli sulh protokolünün olduğu anlaşılmış, davalı vekili — dilekçesi ile tarafların sulh olup birbirlerini ibra ettiğine dair beyanda bulunmuş, dilekçe ekinde 23/06/2017 tarihli Sulh Protokolü başlıklı belgeyi sunmuştur. Davacı vekilince sunulan 22/11/2021 tarihli dilekçe ile davalı ile dosyada mevcut — protokolünün imzalandığı, protokoldeki imzanın müvekkili …— olduğuna ilişkin beyanda bulunulmuştur. Davacı vekilinin vekaletnamesinin incelenmesinde sulh ve ibraya yetkisi olduğu anlaşılmıştır.
Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşmedir. Sulh, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıkları konu alan davalarda yapılabilir. Sulh, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterlerse, sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse, karar verilmesine yer olmadığına karar verir.
Taraf vekillerinin beyan dilekçeleri ile tarafların sulh oldukları, vekaletnamelerinde de sulh yetkisinin bulunduğu, beyan edilen sulh anlaşmasına göre iş bu davanın konusuz kaldığı anlaşıldığından, konusuz kalan davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığında karar verilmiş, taraflar karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinden vazgeçtiklerinden bu hususlarda da karar verilmemiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-1-Konusuz kalan davanın esası hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Alınması gerekli 80,70-TL harcın davacı tarafça peşin olarak yatırılan 170,78-TL harçtan mahsubu HAZİNEYE GELİR KAYDINA, fazladan yatırılan 90,08-TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
3-Davacı tarafından sarfedilen yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Tarafların karşılıklı yargılama gideri ve vekalet ücreti talepleri olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Tarafların dosyada artan gider avansı bulunması ve talep etmesi halinde gider avansının yatıran tarafa iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.