Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/270 E. 2021/720 K. 03.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/270 Esas
KARAR NO: 2021/720
DAVA: Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ: 20.04.2021
KARAR TARİHİ: 03.11.2021
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ, DÜŞÜNÜLDÜ:
1-İddia: Davacı dava dilekçesinde özetle; davacının, davalı—— olduğunu, şirketin borcu ve üzerine kayıtlı gayrimenkulü bulunmadığını, —-olduğunu, bu nedenlerle şirketin haklı sebeple feshine karar verilmesini talep etmiştir.
2-Savunma: Davalı şirkete dava dilekçesi tebliğ edilmiş, davalı şirket davaya cevap vermemiştir.
DAVANIN VE UYUŞMAZLIK KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
3-Davanın ve uyuşmazlık noktalarının tespiti: Dava, TTK’nin 636/2-3. Maddesi uyarınca genel kurulun toplanamaması veya haklı nedenle fesih ve tasfiye istemine ilişkindir.
Davacı, ortağı olduğu davalı şirketin gayrifaal olması, genel kurul toplantılarının yapılmaması nedenleriyle feshini talep etmektedir.
Buna göre ön inceleme duruşmasında, taraflar arasındaki uyuşmazlığın,
-Davalı şirketin genel kurulunun uzun süreden beri toplanıp toplanmadığı,
-Davalı şirketin organları mevcut ve genel kurul da toplanıyorsa, davacının, ortağı olduğu davalı şirketin feshini istemesinde haklı nedeni olup olmadığı noktalarında toplandığı tespit olunmuştur.
4-Davalı şirketin— incelenmesi:—– olup iş adresi ——
Davalı şirket iki ortaklı olup, davacı —- tarihinden beri —-.
Davalı — tarihinde tescil edildiği ve—-nüshasında yayınlandığı, sermaye artırımı, ortak değişikliği, adres değişikliği ve ünvan değişikliği dışında——yapılması gereken —— yapılmadığı veya tescil edilmediği tespit edilmiştir. Dolayısı ile şirketin faaliyetleri, kâr-zararı veya kâr dağılımı —– anlaşılmaktadır.
Dava dosyasına celbedilen —- sayılı resmi yazıda davalı şirketin — işi terk ettiği belirlenmiştir.
Davalı şirketin —– ilişkin belgenin bulunmadığı tespit edilmiştir.
— tarafından verilen yetki üzerine ——- yazıda davalı şirketin —– geçmiş borcunun olmadığı tespit edilmiştir.
—- tarihli —- hitaben yazılan yazıda; davalı şirketin —- olmadığı tespit edilmiştir.
Dava dosyası içerisine alınan — düzenlediği —- tarihli resmi cevap yazısında; —– davalı şirkete ait kayıtlı taşınmaz kayıtlarının olmadığı tespit edilmiştir.
Davalı şirkete ait — elde edilen vergi levhası fotokopilerinden anlaşılacağı üzere, şirketin faaliyette bulunduğu son—yıllarında hep zarar ettiği, —–yılında ise hiç faaliyeti olmadığından dolayı —–yılında resen terk işlemi yapıldığı tespit edilmiştir.
Davacı —- tarafından dava dosyasına sunulan belgede davalı şirketin —–aidat borcunu şirket ortağı davacı —- şahsi kredi kartıyla ödediği tespit edilmiştir.
5-Delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve sonuç: Davalı ——şeklinde olduğu anlaşılmıştır.
—— hâllerde sona erer:
a) Şirket sözleşmesinde öngörülen sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesiyle.
b) —–
c) —-
d) —-
(2) — organlarından biri mevcut değilse veya —-, ortaklardan veya şirket alacaklılarından birinin şirketin feshini istemesi üzerine şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, müdürleri dinleyerek şirketin, durumunu Kanuna uygun hâle getirmesi için bir süre belirler, buna rağmen durum düzeltilmezse, şirketin feshine karar verir.
(3) Haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Mahkeme, istem yerine, davacı ortağa payının gerçek değerinin ödenmesine ve davacı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir.
(4) Fesih davası açıldığında mahkeme taraflardan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alabilir.
(5) Sona ermenin sonuçlarına anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.” hükmünü haizdir.
TTK’ye göre, limited şirket ortağı, esas sözleşmede şirketin feshi ile ilgili sebepler belirtilmemişse, haklı bir sebebin bulunması durumunda, şirketin feshini mahkemeden talep edebilir.
Limited şirketin sona erme sebeplerinden biri olan haklı sebeple fesih, —- fıkrasında düzenlenmektedir. Bu madde, “haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden Şirketin feshi —— durumlarında haklı sebebe hukuki sonuç bağlanmaktadır.
—— mahkeme kararlarında haklı sebep olarak kabul edilen olaylara şunlar örnek verilebilir:
1- Şirketin devamlı olarak kâr getirmemesi, şirket amacının gerçekleşmesinde ekonomik ve hukuki imkansızlıklar —-
2- Kanun, esas sözleşme ve genel kurul kararlarının yerine getirilmemesi veya sürekli şekilde ihlali, uzun yıllar ciddi bir faaliyetin olmaması—-
3- Şirketin, borçlarını ödemek için ortaklarından borç alıp, bu borçlar dolayısıyla icra takibine uğramasını, icra takiplerinin şirketi çalışamaz duruma sokmasını haklı sebep olarak kabul etmektedir. ———
Fesih için dayanılan haklı sebepler ispat edilemediği taktirde ise şirketin feshine karar verilememekte; davanın reddedilmesi gerekmektedir.
Mahkemenin şirketin feshine karar vermesi durumunda, bu karar bozucu yenilik doğuran nitelikte bir karardır. Ayrıca bu karar, hükümlerini dava tarihinden değil kararın kesinleşme tarihinden itibaren doğurur. Hükmün etkisi, ileriye dönüktür. Şirketin Feshini istemi hakkı Mahkemeye başvurularak dava açma yoluyla kullanılabilir. Böyle bir durumda haklı sebebin var olup olmadığına mahkeme takdir eder.
——— tarafından davalı — adrese gidildiğinde, davalı şirketin faaliyet de olmadığı, adreste —faaliyette olduğu, adı geçen firmanın çalışan yetkilisi —- yapılan görüşmede kendilerinin yaklaşık — yıldır aynı adres de faaliyette bulundukları ve kendilerinden önce de bildiği kadarıyla bir emlakçının faaliyette bulunduğu bilgilerini vermiştir.
—- tarafından verilen cevabi yazıya göre; yapılan denetimlerde davalı şirketin faaliyet de olmadığı tespit edilerek, davalı şirket hakkında resen terk işlemi yapılarak —-tarihinde —— silindiği anlaşılmıştır. Bu nedenle davalı şirketin ticari defterlerinin vergi kayıtlarının kapalı olmasından dolayı tasdik ettirmedikleri tespit edilmiştir.
Davalı —- tarihinde tescil edildiği —-nüshasında yayınlandığı, sermaye artırımı, ortak değişikliği, adres değişikliği ve ünvan değişikliği dışında — yapılması gereken —— yapılmadığı veya tescil edilmediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla davalı şirketin faaliyetleri hakkında, kâr – zararı hakkında veya kâr dağılımı hakkında toplantı yapılmadığı anlaşılmaktadır.
—- mahkeme kararlarında haklı sebep olarak kabul edilen olaylara şunlar örnek verilebilir: —- uzun yıllar ciddi bir faaliyeti olmamışsa, fesih için yasal nedenler oluşmuştur…” şeklindedir.
Davalı ——verilen dilekçede, davalı şirketin kurucusu ve tek sahibi vefat ettikten sonra şirketin gayri faal kaldığı, şirketin borcu, şirket adına kayıtlı menkul ve gayrimenkulü bulunmadığı, şirketin sonlandırılarak kapatılmasının talep edildiği bildirilmiştir.
Davacı ve—- Mahkememize sunulan dilekçede, davalı şirketin tasfiyesiz olarak feshi ve kapatılması talep edilmiş olup, dilekçe davacı tarafından sunulduğundan, davalı şirket yetkilisi ——- imzasının doğru olup olmadığı Mahkememizce tespit edilememiştir.
Davacı ve ——– yaptıkları başvuru sonucu şirketin kapatılıp kapatılmadığının öğrenilemediği, şirketin —- kapatıldığına dair yazı verilmesi talep edilmiştir.
Mali müşavir bilirkişi tarafından davalı şirketin vergi borcunun bulunmadığı, —- borçlu olmadığı, şirket adına kayıtlı taşınmaz bulunmadığı ve —- elde edilen vergi levhası fotokopilerinden anlaşılacağı üzere, şirketin faaliyette bulunduğu son— yılda yani — yıllarında hep zarar ettiği, —yılında ise hiç faaliyeti olmadığından dolayı —- yılında resen terk işlemi yapıldığı tespit edilmiştir.
Tüm dosya kapsamından, davalı şirketin kurucusu ve tek sahibinin merhum —- olduğu, bu kişinin —— tarihinde vefat ettiği, geriye mirasçı olarak eşi olan davacı ve üç çocuğunun kaldığı, bu çocukların merhumun mirasını reddettikleri ve tek mirasçı olarak davacının kaldığı, merhumun ölümünden sonra davalı şirketin ortaklarının davacı ve dava dışı —- olduğu, imza yetkilisi ve şirket müdürünün dava dışı —– olduğu, davalı şirketin münferiden imza yetkilisi olan şirket müdürünün şirketin faaliyeti ile ilgili kayıtsız kalması, —- yapılıp şirketin işleyişi hakkında davacı ortağa bilgi verilmemesi, davalı şirketin —- gerekçesi ile resen kaydının silinmesinden dolayı ——yılından itibaren çok uzun sürece ticari faaliyeti olmadığından, gayri faal duruma düştüğü, davacı ortağın şirket ortağı olmak ile hedeflediği, ekonomik faaliyette bulunma ve gelir elde etme amacından uzaklaşmasına sebep olabilecek türden olup, bu durumda vergi dairesi ve —- kurumlardan gelebilecek yıllık aidat ve başka türden borçlandırmalardan kaynaklı gider ve masrafların kendilerine ekonomik güçlükler yükleyebileceğinden davalı şirketin uzun yıllardır ticari faaliyetinin olmaması, şirketin hiçbir zaman kâr edemeyecek olması, davalı şirketin feshi için kanuni haklı nedenlerin oluştuğu kanaatine varıldığından —- —- fesih ve tasfiyesine ve şirketin tasfiyesi için tasfiye memuru atanmasına karar vermek gerekmiştir.
6-Hükmün tashihi: Mahkememizin kısa kararında —— yazıldığı anlaşılmıştır.
Mahkeme hükümlerinin tashihi ve tavzihine ilişkin yasal düzenlemeler —— Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir.
—-Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir.” hükmünü haizdir.
Buna göre, kısa kararda yazım hatası yapıldığı, kısa karardaki hatanın maddi hata niteliğinde olduğu anlaşıldığından, tasfiye işinin idari nitelikte olması nedeniyle tasfiye memurunun da her zaman değiştirilebileceği hususu da gözönüne alınarak, gerekçeli karar taraflara tebliğ olunmadığından HMK’nin 304. Maddesi uyarınca maddi hatanın taraflar dinlenmeden düzeltilmesi mümkün görülmüş ve belirtilen hataların yazı ve hesap hatasının düzeltilerek, hüküm fıkrasının—- tashihine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile, — numarasında kayıtlı davalı —-FESİH VE TASFİYESİNE,
2—– —- ücretinin davacı tarafından mahkeme veznesine yatırılmasına,
—- tasfiye avansının davacı tarafından mahkeme veznesine yatırılmasına,
—— ücreti ve tasfiye avansı yatırıldığında ve karar kesinleştiğinde—- görevinin tebliğine,
3-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacı tarafından peşin yatırılan 59,30 TL harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından sarf edilen 1.090,60 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-HMK’nin 333.maddesi gereğince bakiye gider ve delil avanslarının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacının yüzüne karşı, davalının yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde ———Adliye Mahkemesi’nin ilgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar okundu, ana hatlarıyla anlatıldı.03/11/2021