Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/211 E. 2022/525 K. 28.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2021/211 Esas
KARAR NO: 2022/525

DAVA: Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen)
DAVA TARİHİ: 29/03/2021
KARAR TARİHİ: 28/06/2022
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;
Davacı şirketine —— ile sigortalı bulunan —–tarafından —- isimli firmaya satılan net —— emtiasının —–taşınması işini nihai taşıyıcı sıfatıyla Davalı sorumluluğunda gerçekleştirmek üzere anlaşıldığını, Emtianın ——taşınması sırasında —- dışa doğru eğilerek hasar gördüğünü, —– geri çekilerek emtianın kontrol edildiğini, bu şekilde de hasarsız olarak kurtarıldığını, Emtianın kurtarması için sigortalının —– maliyet yaptığı, bu bedelin müvekkili Davacı tarafından sigortalıya ödendiğini, ödenen bu bedelin rücuen tazmini için—– Davalı ile —- uzlaşma sağlanamadığını, Bu nedenle;—– bedel ve bu bedelin ferileri ile birlikte tahsilini vekaleten talep etmiştir.
SAVUNMA: Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle;
Davacı’ nın TTK’ nın 855. Maddesi gereği bildirim süresi içinde Davalı’ ya beyanda bulunmadığını, dava dışı —-TTK’ nın 889. Maddesi gereği süresinde bildiriminin bulunmadığı, iddia olunan zarardan Davalı’ nın iddia olunan zarardan sorumlu olmayıp, sorumluluğun dava dışı —- ait olduğunu, TTK’ nın 864 ve 878. Maddeleri hükümlerine atfen yükün kendine has niteliklerinden veya —-yetersizliğinden ileri gelen hasarlar TTK uyarınca taşımacının sorumsuzluk hallerini teşkil ettiğini, —- hasarın nerede nasıl meydana geldiğinin anlaşılamadığını, netice itibariyle davanın reddini vekaleten talep etmiştir.
DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE;
Dava, davacı —-şirketine —emtia —– ile sigortalı bulunan dava dışı—– firmasına ait emtianın taşıma sırasında hasar riskine karşı kurtarma masraflarının davacı şirketçe —— ödenen bedelinin davalıdan rücuen tahsili talebine ilişkindir.Dosya —-ile —– tevdi edilmiştir. —– bakımından;Davacı taşımaya konu emtianın —– olduğunu belirtmiştir. —– kısaca bakıldığında: “——. Mükemmel —- yükleme özellikleri, ——- tutmak için iyi bağlama kapasitesine sahip olan bir ——–. ————asitler; ısıya, ışığa ya da metallere maruz bırakılırsa bunun sonucunda oluşan —— genel adına “——” adı verilir. ——–. —— ısıyla yumuşayabilen reçinelerdir.—–. ——–Dava konusu emtia ürüne ait —–Göre: Ürüne ait uluslarasın da kabul edilen kod—– olarak kullanılmaktadır. Görünümü ———salınımına neden olur. Çevre için tehlikeli olarak kabul edilemez. Ürününün taşınmasında Tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin —– kapsamında değildir. Ürün yutulması halinde zararlıdır. Cilt temasta hasara yada tahrişe neden olur. Suda ki yaşam için zehirlidir.——yönetmeliklerine uygun olarak bertaraf edilmeli kanalizasyona, su yollarına veya zemine boşaltılmamalıdır.Dosya içinde —— tarihli —–Raporu’ na göre emtianın mühür ile kapalı olduğu, ayrıca——yerleştirildiği, —- herhangi bir sızıntı veya hasar bulunmadığı belirtilmiştir. Adı geçen rapor ve ekindeki fotoğraflardan taşımanın yapıldığı —— sol yanında dışa doğru bombe yaptığı anlaşılmaktadır. —– akışkan yapıdadır. Akışkanlar bir kuvvete maruz kaldıklarında bulundukları ortamda konum değiştirirler değiştirdikleri konuma doğru basınç yaparlar. Bu bakımdan taşıma sırasında bu özellikleri dikkate alınarak dolum yapılması gerekmektedir. Dosyada —– içindeki emtianın dolumunun yapıldığı ve Davalı—— bu şekilde mühürlü olarak teslim edildiği anlaşılmaktadır. —— yaptığı, bu değişikliğin/zararın taşımadan değil, —–içeriği emtianın özelliğinden ve bu özelliğe uygun ambalajlanmamasından ya da kusurlu ambalajlanmasından ileri geldiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Taşıma bakımından ;
Dava dosyamıza konu —– taşınması işini nihai taşıyıcı sıfatıyla Davalı ——— sorumluluğunda gerçekleştirildiği, Emtianın—–dışa doğru eğilerek hasar gördüğünü, —— geri çekilerek emtianın kontrol edildiğini, bu şekilde de hasarsız olarak kurtarıldığını, Emtianın kurtarması için —-maliyet yaptığı, bu bedelin müvekkili Davacı tarafından —–ödendiğini, ödenen bu bedelin rücuen tazmini için iş—– davanın açıldığı anlaşılmaktadır.Dava konusu Olayımızda tartışılan taşıma işinin tabi olduğu ——- tarih ve 22161 sayılı —- yayımlanan “——Konvansiyonda öngörülen sorumluluk sistemine göre, taşıdığı eşyayı varma yerinde “teslim aldığı haliyle” alıcısı emrine veya onun temsilcisine teslim borcunu üstlendiği gibi yükün güzergâh üzerinde yaptığı aktarmalar dâhil olmak üzere taşıma süresi içerisinde eşyayı gözetim sorumluluğunun da altındadır ve kural olarak yükleme yerinden varış mahalline kadar taşıdığı eşyaya gelecek zararlardan mesuldür.(CMRmd.17/1).“.
CMR MADDE 17 1. Taşımacı, yükü teslim aldığı andan teslim edinceye kadar, bunların kısmen veya tamamen kaybından ve doğacak hasardan sorumludur. 2. Eğer kayıp, hasar veya gecikme istek sahibinin hatası veya ihmalinden, taşımacının hatasından değilde, istek sahibinin verdiği talimattan yüke has bir kusurdan yahut ta taşımacının önlemesine olanak bulunmayan durumlardan ileri geliyorsa, taşımacı sorumlu tutulamaz “ denilmektedir
TTK Taşıma işleri Madde 850-930 maddelerinde aynı paralelde belirlenmekte,
Taşıyıcının sorumluluğu
I – Zıya veya hasar ile gecikmeden doğan zarardan sorumluluk ;
MADDE 875- (1) Taşıyıcı, eşyanın taşınmak üzere teslim alınmasından teslim edilmesine kadar geçecek süre içinde, eşyanın zıyaından, hasarından veya teslimindeki gecikmeden doğan zararlardan sorumludur.
II – Sorumluluktan kurtulma, 1. Genel olarak, a) Taşıyıcının özeni
MADDE 876- (1) Ziya, hasar ve gecikme, taşıyıcının en yüksek özeni göstermesine rağmen kaçınamayacağı ve sonuçlarını önleyemeyeceği sebeplerden meydana gelmişse, taşıyıcı sorumluluktan kurtulur.
MADDE 878- (1) Ziya, hasar veya teslimdeki gecikme, aşağıdaki hâllerden birine bağlanabiliyorsa taşıyıcı sorumluluktan kurtulur:
b) Gönderen tarafından yapılan yetersiz ambalajlama.
d) Eşyanın; özellikle kırılma, paslanma, bozulma, kuruma, sızma, olağan fire yoluyla kolayca zarar görmesine yol açan doğal niteliği.Dosyada —-içindeki emtianın dolumunun yapıldığı ve Davalı —— bu şekilde mühürlü olarak teslim edildiği, —- yaptığı, bu değişikliğin/zararın taşımadan değil, —- içeriği emtianın özelliğinden ve bu özelliğe uygun ambalajlanmamasından ya da kusurlu ambalajlanmasından ileri geldiği.
Davacının , ambalaj eksikliği ile meydana gelen bir —-ödemesi ve bu bedeli taşıyıcıya rücu etmesinin takdiri mahkemeye ait olmak üzere tarafımızca uygun görülmediği, sonuç ve kanaatine varılmış, —- raporu mahkememizce de benimsenmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde;
Davacı —–bulunan —— tarafından —–isimli firmaya satılan —– taşınması işini Davalı —– yaptığı, Emtianın——- taşınması sırasında —–dışa doğru eğilerek hasar gördüğü, taşıma —— içindeki emtianın —— dolumunun yapıldığı ve Davalı ——- bu şekilde mühürlü olarak teslim edildiği,—— yaptığı, bu değişikliğin zararın taşımadan değil,—– içeriği emtianın özelliğinden ve bu özelliğe uygun ambalajı olmadığından, ya da kusurlu ambalajlanmasından ileri geldiği, zararın meydana gelmesinde taşımacının kusurunun bulunmadığı değerlendirildiğinden davanın reddine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2- Harçlar Kanununa göre alınması gerekli —- harcın, davacı tarafından yatırılan —– peşin harçtan mahsubu ile bakiye —- davacıdan tahsili ile —– KAYDINA,
3-Davacı tarafından sarf edilen tüm yargılama giderlerinin DAVACININ ÜZERİNE BIRAKILMASINA,
5- Ret olunan dava yönünden Avukatlık Asgari Ücret tarifesine göre davalı lehine takdir olunan—— vekalet ücretinin davacıdan alınarak DAVALIYA VERİLMESİNE,
6-Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A-(13) maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yönetmeliğinin 26/2 maddeleri ile Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi uyarınca—– bütçesinden ödenen —–arabuluculuk ücretinin davacıdan tahsili ile —– KAYDINA,
7-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren—- haftalık süre içinde —-nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.