Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/700 E. 2021/188 K. 17.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/700 Esas
KARAR NO : 2021/188

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 28.12.2020
KARAR TARİHİ : 17.03.2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ, DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekilinin ——— yönelttiği dava dilekçesinde özetle, davacının——- alacaklı olması nedeniyle İst. Anadolu ——- —- esas sayılı dosyasında alacak davası açıldığını, ancak davalı şirketin kaydının —- tarihinde sicilden terkin edildiğinin anlaşıldığını, bu nedenlerle ——– ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA: Dava dilekçesi——– tarihinde tebliğ olunmuş, davalı davaya cevap vermemiştir.
DAVANIN VE UYUŞMAZLIK KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
1-Davanın ve uyuşmazlık konularının tespiti: Dava, —— TTK’nin geçici 7. Maddesine göre terkin edilerek tüzel kişiliği ortadan kalkmış bulunan — ihyası istemine ilişkindir.
İhya istemine konu —————-dava açmakta hukuki yararı oluşturan İstanbul Anadolu —- Asliye Ticaret Mahkemesinin ——- esas sayılı dosyasındaki davanın da ——- tarihinde açıldığı hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmadığı,
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın,
A-Davanın TTK’nin geçici 7. Maddesinin 15. Bendindeki 5 yıllık hak düşürücü süre içinde açılıp açılmadığı, hak düşürücü sürenin geçip geçmediği, bu bağlamda ihya istemine konu —— tarihinden önce açılıp da halen devam eden başka davası bulunup bulunmadığı,
B-İhya istemine konu, davanın dayanağı olan İst. Anadolu —- İş Mahkemesi’nin —– esas sayılı dosyasındaki —— yılında sonuçlandığına göre, bu davanın devamı sırasında —– TTK’nin geçici 7. Maddesine göre —– terkin edilen şirketin, bu davanın devamı sırasında terkin edilmesinin kanuna aykırı olup olmadığı,
C-Hak düşürücü süre geçmişse davanın görülmesine devam edilip edilemeyeceği,
Ç-Dava görüldüğü taktirde davaya konu——— ihyasına karar verilip verilemeyeceği noktalarında toplandığı tespit olunmuştur.
2- Deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve sonuç:
2-a)Davanın hak düşürücü süre içinde açılıp açılmadığı hususunda inceleme ve gerekçe: ——- tarihli nüshasına göre —————— olunduğu anlaşılmıştır.
Davacı vekilinin, dava dilekçesinde——–daha önce ihyasına konu İstanbul Anadolu ——. Asliye —- Mahkemesi’nin ——— esas sayılı dosyasının incelenmesinde, ——– tarafından ——-tarihinde, davacının davacısı olduğu İstanbul Anadolu——- Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ——— esas sayılı dosyasında açılan rücuen tazminat davası ile ilgili ihyasının talep edildiği, Mahkemenin karar gerekçesinde,—— —— —– davaların ———- yazılı olduğu, ancak hangi davaların kesinleşmediğinin bildirilmediği, sonuç olarak —– —— İstanbul Anadolu ———. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ————— esas sayılı dosyasındaki davayla ilgili geçici olarak ihyasına karar verildiği, —— atanmadığı anlaşılmıştır.
İhyası istenen şirketle ilgili İstanbul Anadolu ——. İş Mahkemesi’nin ———– esas sayılı dosyasının incelenmesinde; davacı —– —– karşı ——- tarihinde alacak davası açtığı, daha sonra davacının—— karşı başka dava açtığı, her iki davanın birleştiği, davanın görüldüğü Üsküdar ——. İş Mahkemesi’nin —– esas sayılı dosyası üzerinden——— sayılı ilamıyla davanın kısmen kabulüne karar verildiği, kararın davalı—– temyizi üzerine yüksek Yargıtay —— Hukuk Dairesi’nin ——- karar sayılı ilamıyla bozulduğu, bozulan dosyanın İstanbul Anadolu ———. İş Mahkemesi’nin —— esas sayısına kaydedildiği, Mahkemenin——–karar sayılı ilamıyla önceki kararda direnilmesine karar verdiği, temyiz üzerine yüksek Yargıtay——— karar sayılı ilamıyla ——-kararının değişik gerekçeyle bozulmasına karar verildiği, dosyanın kaydedildiği İstanbul Anadolu —— İş Mahkemesinin —— esas sayılı dosyası üzerinden —— sayılı ilamıyla davanın kısmen kabulüne karar verildiği, kararın Yargıtay—–Hukuk Dairesi’nin —– karar sayılı ilamıyla onandığı, dosya içinde kesinleşme şerhi bulunmadığı ancak kararın bu tarih itibariyle kesinleştiği anlaşılmıştır.
Buna göre, her ne kadar TTK’nin geçici 7.maddesinin 15.fıkrasının son cümlesi uyarınca, ———- kaydı ——- alacaklıları veya hukuki menfaati bulunanlar, haklı sebeplere dayanarak, silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak ————– TTK’nın geçici 7. Maddesi ile 6102 sayılı TTK’nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde 1. Maddede öngörülen halleri tespit edilen ——— kayıtlarının ——– usulleri belirlenmiştir.
Geçici 7. Maddeye göre maddenin 1. Fıkrasında öngörülen halleri tespit edilen —- kaydı maddede öngörülen ihtarlara rağmen eksikliklerin giderilmemesi halinde resen silinecektir.
Maddenin 2. Fıkrasında ise geçici 7. Maddenin uygulanmayacağı hal düzenlenmiştir. Fıkraya göre davacı veya davalı olarak devam eden davaları bulunan —- hakkında geçici 7. Madde uygulanamayacaktır. Yani haklarında açılmış bir dava bulunan veya davacı sıfatı ile açtıkları dava devam eden şirket veya———– TTK geçici 7. Madde hükmüne göre ————- silinmesine imkan bulunmamaktadır.
Somut olayda, dava konusu şirket aleyhine, İstanbul Anadolu —- İş Mahkemesi’nin —– esas sayılı dosyasında, ————— karşı başka açtığı davanın birleştiği, davanın görüldüğü Üsküdar ——- İş Mahkemesi’nin—— esas sayılı dosyası üzerinden—-tarih, — karar sayılı ilamıyla davanın kısmen kabulüne karar verildiği, kararın davalı ————- temyizi üzerine yüksek Yargıtay —-. Hukuk Dairesi’nin—— karar sayılı ilamıyla bozulduğu, bozulan dosyanın İstanbul Anadolu —–. İş Mahkemesi’nin ——– esas sayısına kaydedildiği, Mahkemenin ——- karar sayılı ilamıyla önceki kararda direnilmesine karar verdiği, temyiz üzerine yüksek Yargıtay———— karar sayılı ilamıyla direnme kararının değişik gerekçeyle bozulmasına karar verildiği, dosyanın kaydedildiği İstanbul Anadolu —–İş Mahkemesinin ————- karar sayılı ilamıyla davanın kısmen kabulüne karar verildiği, kararın Yargıtay —— karar sayılı ilamıyla onandığı ve bu tarih itibariyle kesinleştiği, yani davaya— ———————- tarihinde henüz sonuçlanmamış bir dava bulunduğu tespit edilmiştir. Buna göre hakkında devam eden bir dava bulunan şirketin TTK geçici 7. Maddesine göre ———– işlemi yapılamayacağından ——– yaptığı işlemin kanuna uygun olduğundan bahsedilemeyecektir.
Geçici 7. Maddenin 15. Fıkrasında yer alan hak düşürücü süre usulüne uygun şekilde yapılmış olan ———- işlemlerine karşı açılacak davalar için öngörülmüş süre olup, kanuna açıkça aykırı olarak yapılan —— işlemleri hakkında 15. Fıkrada öngörülen sürenin uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.
Bu nedenle, işbu davanın hak düşürücü süre içinde açıldığı kanaatine varılmıştır.
2-b)İhya kararı verilmesi gerekip gerekmediği hususuyla ilgili delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve sonuç: İhya isteminin sebebi olan İstanbul Anadolu ———- Asliye Ticaret Mahkemesinin——— esas sayılı dosyasının evraklarının — üzerinden geldiği, incelenmesinde ——-tarihli duruşmada, davacı vekiline, davalı şirketin ihyası için dava açmak üzere bir aylık kesin süre verildiği anlaşılmıştır. Yani, davacının işbu davayı açmakta hukuki yararı bulunmaktadır.
TTK’nin geçici 7. maddesinde belirtilen şartların gerçekleşmesi————– tarafından şirketin ——terkin edilir.——- edilmeden önce, TTK’nin geçici 7/4-a maddesi uyarınca, kapsam dâhilindeki —————- göre ———- kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere ——— gönderilir. TTK’nın geçici 7/2. maddesine göre, davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan ———- bu madde hükümleri uygulanmaz. TTK’nin geçici 7. maddesine göre açılan ——- davalarında husumet sadece —- yöneltilir. —- veya yöneticilerine ——- davaya dahil edilmeleri gerekmez.—– davasını ihyası —– ortak veya yöneticileri açmış ise, bu davanın bir nevi iptal davası gibi düşünülüp, terkin iptal edildiğine ve ——faaliyetlerine devam edeceğine göre TTK’nın 547/2. maddesine—– — gerek yoktur. Ancak, ———- ihya davası açmış ise, alacaklıların işbu davaya açmaktaki amaçları, alacak davasında husumet yöneltilecek bir hasım bulunması olup, alacak davası ——- sonra —————–kaydının bulunmasında veya faaliyetine devam etmesinde, gerek alacaklı, gerekse şirket için herhangi bir yarar bulunmadığından bu tip davalarda TTK’nin 547/2. maddesine göre———– atanması gerekir.
Yapılan yargılama sonucunda,——– TTK’nin geçici 7. maddesine aykırı olarak bir şirketi —————tespit edilir ise bu durumda ——— olmadığından, kendi—— terkin edildiğinden oluşacak yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumludur.
Fakat, şirketin TTK hükümleri uyarınca genel kurulunun —— alması, ———- tarafından yapılan işlemler sonucu ——- bilançosu açıklanarak——- terkin edilmesine yönelik davalarda ise, husumet ———- yöneltilir. Bu tip davalarda —— hasım olup, aleyhine yargılama giderine hükmedilemez.
Her halükarda TTK’nın 547/2. maddesine göre şirketin ihyasına karar verilirse ——– memuru atanır.
İhyası istenilen şirketle ilgili yapılan——— celp edilmiştir. Celp edilen belgelere göre, şirketin TTK geçici 7.maddesi kapsamında kaldığının belirlenmesi üzerine terkin kapsamına alındığı, ihtar ve———- tamamlanmasının ardından ——— resen terkin edildiği, ancak terkin tarihinde ihya istemine konu şirketle ilgili devam eden bir dava bulunduğu, bu nedenle ——————— terkin işleminin hukuka aykırı olduğu, ayrıca davacının terkin işleminden sonra haklı bir neden ileri sürerek işbu şirketin ihyasını talep ettiği ———- İstanbul Anadolu ——— Asliye Ticaret Mahkemesinin ——- esas sayılı dosyası ve bu dosyanın infaz işlemleri ile sınırlı olmak üzere ihyasına karar vermek gerekmiştir.
Her ne kadar İstanbul BAM —— Hukuk Dairesi’nin —– esas, ——–karar sayılı —- ilâmında TTK’nin geçici 7. Maddesi uyarınca ihyasına karar verilen ——— atanmasına karar verilmemiş ise de, şirket alacaklıları ihya davası açmış ise alacaklıların işbu davaya açmaktaki amaçları, alacak davasında husumet yöneltilecek bir hasım bulunması olup, alacak davası sonuçlandıktan sonra —————— bulunmasında veya faaliyetine devam etmesinde, gerek alacaklı gerekse şirket için herhangi bir yarar bulunmadığından bu tip davalarda TTK’nın 547/2. maddesine göre ——— —- gerekir. İstanbul BAM —-. Hukuk Dairesi’nin ————-karar sayılı ——- Bölge Adliye Mahkemesi ——–Hukuk Dairesi’nin —– karar sayılı ilâmı bu yöndedir. Bu nedenle TTK’nin 547/2. maddesine göre şirkete karşı açılmış davanın şirket aleyhine sonuçlanması halinde sorumlulukları doğacak olduğundan davalı————– —– ————- memuru olarak atanmasına karar vermek gerekmiştir.
Davalı …—————aleyhine yargılama masrafı ve vekalet ücretine hükmedilmesi gerekip gerekmediği hususuyla ilgili olarak, davacı vekili ——–açısından yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi olmadığını bildirdiğinden, ihyası istenen ————-işleminden önce 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddenin 4. fırkasının a bendi uyarınca kanun kapsamındaki şirket ve şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilere yapılmış bir ihtara ve bu ihtarın—— ilânının bulunup bulunmadığının tespitine ilişkin araştırma yapılması gerekmediği anlaşılmış ve davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-TTK geçici 7.maddesinin 15.fıkrası uyarınca davanın KABULÜ ile,
a)…’—— Sicil numarasında kayıtlı ——– İstanbul Anadolu —–. Asliye Ticaret Mahkemesinin ——- esas sayılı dosyası ve bu dosyanın infaz işlemleri ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
b)TTK’nın 547/2. maddesine göre ———— memuru olarak atanmasına,
c)Kararın —– tescil ve ilanına,
2-Davalı kurum harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı vekilinin talebi olmadığından davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,
5-Davalı ..—–ücreti verilmesine yer olmadığına,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin ilgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.