Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/66 E. 2020/193 K. 06.03.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/66 Esas
KARAR NO : 2020/193

DAVA : Menfi Tespit (Taşınmaz Kira Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 25/02/2020
KARAR TARİHİ : 06/03/2020

Mahkememizde görülmekte bulunan itirazın iptali davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, davacının, davalıya —— adresindeki taşınmazı kiraladığını, taşınmazın 2018 yılı aylık kira bedelinin 17.500,00 TL olduğunu, davacının kiracı olarak kiralarını düzenli öderken ekonomik krizden dolayı bazı ayların kiralarının geç ödemek zorunda kaldığını, —— — davalı şirkete ödenmesine rağmen davalının İstanbul Anadolu —-.icra Müdürlüğünün — sayılı dosyasıyla icra takibi başlattığını, takibin devamında davacıya———— makinenin haczedilerek satışa çıkarıldığını, davacının menkul mal hükmündeki makinasının haciz ve muhafaza altına alınmış olması nedeniyle davacının çalışamaz duruma geldiğini ve zarara uğradığını belirterek öncelikle İstanbul Anadolu —. İcra Müdürlüğünün —-. Sayılı dosyası ile başlatılan takibinin dava sonuna kadar teminatsız olarak tedbiren durdurulmasına, davacının İstanbul Anadolu —.icra müdürlüğünün——. sayılı icra takibine konu alacak nedeniyle davalıya borcu olmadığının tespitine, davacının haksız olarak makinasının haczedilip muhafaza, altına alınmasından dolayı oluşan şimdilik 50.000.-TL. Maddi zararın davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
Dava; kira sözleşmesinden doğan alacağın tahsili için başlatılan icra takibinde borçlunun borçlu olmadığının tespiti ile maddi tazminat istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK’nın 138. maddesinde; dava şartları ve ilk itirazlar hakkında Mahkemelerin dosya üzerinden karar verebilecekleri ön görülmüştür.
HMK’nın 4. maddesinde; kiralanan taşınmazların, 09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaların Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanında olduğu ön görülmüştür.
Somut olayda, taraflar arasındaki kira sözleşmesi uyarınca ödenmeyen kira bedellerinin tahsili amacıyla davalı tarafından başlatılan icra takibine konu alacak nedeniyle davacı borçlu olmadığının tespiti ile tazminat talep etmiş olup, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanmış olmasına ve uyuşmazlığın bu kapsamında değerlendirilecek olmasına göre uyuşmazlığın Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir. (Yargıtay — Hukuk Dairesinin —tarih ve ——. Sayılı ilamı)
HMK 114/1-c maddesi uyarınca görev dava şartıdır.
HMK’nin 115. maddesine göre Mahkeme dava şartlarının mevcut olup olmadığını davanın her aşamasında kendiliğinden araştırmak zorundadır.
HMK’nin 30. Maddesine göre Hakim, yargılamanın makul süre içerisinde yürütülmesini ve gereksiz gider yapılmamasını sağlamakla yükümlüdür.
HMK’nin 138. madde ile öncelikle dava şartları ile ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar verileceği hükme bağlanmıştır.
Tüm bu nedenlerle başkaca bir işleme yapılmayıp mahkememizin görevsizliğine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Göreve ilişkin dava şartı noksanlığı nedeni ile HMK’nın 114/1c ve 115/2. maddeleri uyarnca davanın usulden REDDİNE,
2-HMK’nın 20/1 maddesi uyarınca kararın kesinleştiğinde ve yasal süre içinde istem halinde dosyanın görevli İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
3-HMK nun 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderlerinin görevli mahkeme tarafından değerlendirilmesine,
4-HMK nun 20/1 maddesi uyarınca kararın kesinleşmesinden sonra yasal süre içinde gönderme başvurusunun yapılmaması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmek üzere dosyanın ele alınmasına,
Kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulabileceğine dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi