Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/489 E. 2021/342 K. 29.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/489 Esas
KARAR NO: 2021/342
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Hisse Senedi İptali)
DAVA TARİHİ : 13/10/2020
KARAR TARİHİ : 29/04/2021
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Hisse Senedi İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ : Davacı—– tarafından hasımsız olarak mahkememizde açılan kıymetli evrak iptali davasında, davacı tarafça zayi edildiği bildirilen; ——– numaralı ilmühaberin mahkememizce zayi nedeni ile iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
ÇEKİŞMELİ VAKIALAR HAKKINDA TOPARLANAN DELİLLER:
1——
2——-
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :Dava, davacıya teslim edilen ——-nama yazılı muvakkat pay senedi ilmühabirlerinin zayi nedeni ile iptali talibine ilişkindir.
Davacının —- payını gösterir—— belgelerin gönderilmesinin öncelikle istenilmesine karar verilmiş ayrıca davacı pay sahibi ise sahibi olduğu pay adetinin ve bu payların temsili için muvakkat ilmuhaberi düzenlenip düzenlenmediğinin yine ilmuhaber sonrası özellikle davacıya—- hisse senedi düzenlenip ortaklara teslim edilip edilmediği hususlarının dava dışı şirketten sorulmasına karar verilmiş —- tarafından verilen cevabi yazı da davacıya şirketin sahibi olduğu——-numaralı nama yazılı muvakkat hisse senedi ilmühaberinin çıkartılarak teslim edildiği,müzekkere tarihi itibari ile davacının sahibi olduğu ilmühaberleri şirkete ibraz edenin olmadığı bildirilmiştir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 486/2. maddesinin son hükmü ile, ilmühaberlere kıyas yoluyla nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümlerin uygulanacağının hüküm altına alınmış olması sebebiyle, anılan maddenin atıf hükmü uyarınca, nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümler arasında bulunan ‘İptal Kararı’ üst başlıklı 657/1. maddesi aksine özel hükümler bulunmadıkça nama yazılı senetlerin, hamile yazılı senetlere ilişkin hükümlere göre iptal olunacağı hükmünü havi olduğundan, yukarıda yer verilen atıf ve yollamalar gereği tatbik edileceği anlaşılan TTK’nun 661. maddesi “Pay senetleri, tahviller, intifa senetleri, münferit kuponlar hariç olmak üzere, kupon belgeleri, esas kupon belgelerinin yenilenmesine yarayan talonlar gibi hamile yazılı senetlerin iptaline hak sahiplerinin istemi üzerine mahkemece karar verilir.” hükmü gözetilerek —— yazı yazılarak ilmuhabere ilişkin ilanlar yapılmıştır. Yapılan ilanda 6102 sayılı TTK nun 818 (1-s) Maddesi hükmü delaletiyle aynı kanunun 762 Maddesi gereğince bu ilmuhaberi elinde bulunduranların ilk ilan tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde mahkememize ibraz etmeleri, aksi halde söz konusu bu ilmuhaberin iptaline TTK’nın 764. Maddesi uyarınca karar verileceği hususu ilanen tebliğ edilmiştir.
Esasen hasımsız olarak açılan ve kesin hüküm niteliği de taşımayacak olan bu türden davalarda, davacının mahkemeye olumlu bir kanaat verecek kadar delil sunmasını yeterli saymak gereklidir. Aksinin kabulü ile davacının daha fazlasını ispata zorlanması, TTK’nin 757 ve devamı maddelerindeki zayi nedeniyle kıymetli evrak iptali hükümlerinin uygulanmasını imkânsız hale getirecektir. Kaldı ki, dava sırasında yapılacak olan ilanlar sonucunda, hak sahipleri varsa ortaya çıkabilecek ve kendilerine karşı istirdat davası açılabilecek ya da hak sahipleri tarafından hasımlı olarak açılacak bir dava ile, çek iptali kararının iptali talep edilebilecektir. Dolayısıyla mahkemeyi tereddüte sevk eden hususlar, esasen anılan davalarda tartışılacaktır.
Davacı tarafından zayi edildiği bildirilen ilmuhaberle ilgili olarak TTK 761. ve 762. madde hükümleri gereğince ilmuhabiri elinde bulanların veya herhangi bir nedenle ellerinde bulunduranların ilk ilan tarihinden itibaren — aylık süre içinde mahkememize ibraz etmeleri veya bir bildirimde bulunmaları, aksi takdirde hisse senedinin iptaline karar verileceği konusunda —– ilanlar yapılmış,ayrıca uyuşmazlık konusu ilmuhaberler davanın devamında ibraz müddetinin devamında Mahkememize de ibraz edilmemiştir.
Tüm bu nedenlerle davacının —-temsil eden muvakkat ilmühaberi zayi olduğundan, hisse devri için zaruri olan ciro/teslim şartını gerçekleştiremediği de anlaşılarak Türk Ticaret Kanunu’nun 486 ve devamı maddelerinde düzenlenen hükümler kapsamında, davacının ——- numaralı ilmühaberin iptaline karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
Nihai olarak “Hükmün tamamlanması” başlıklı 305/A maddesi:(Ek:22/7/2020-7251/27 md.)
(1) Taraflardan her biri, nihaî kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda, ek karar verilmesini isteyebilir. Bu karara karşı kanun yoluna başvurulabilir.” hükmünü,
“Tavzih ve tamamlama talebi ile usulü” başlıklı 306. Maddesi “(1) Tavzih veya tamamlama, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle hükmü veren mahkemeden istenebilir. Dilekçenin bir nüshası, cevap süresi mahkemece belirlenerek karşı tarafa tebliğ edilir. Cevap, tavzih veya tamamlama talebinde bulunan tarafa tebliğ olunur.
(2) Mahkeme, cevap verilmemiş olsa bile dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir; ancak gerekli görürse iki tarafı sözlü açıklamalarını yapabilmeleri için davet edebilir.
(3) Mahkeme tavzih veya tamamlama talebini yerinde gördüğü takdirde 304 üncü madde uyarınca işlem yapar.” Şeklindedir.
Somut olayda da Mahkememizce dava dilekçesinin sunumu sonrası tahkikat icra edilen ——- muvakkat hisse senedi hakkında sehven hüküm kurulmadığı gerekçeli kararın yazımı aşamasında anlaşılarak hüküm fıkrasındaki mevut eksikliğin HMK 305/a gereğince tamamlanmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın KABULÜ ile ;
1a-Davacının ———– numaralı muvakkat pay senedi ilamühabirlerinin ZAYİ nedeni ile İPTALİNE,
1b-Davacının ——– numaralı muvakkat pay senedi ilamühabirlerinin ZAYİ nedeni ile İPTALİNE,
2-Alınması gerekli 59,30 TL harçtan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL’nin davacıdan tahsili ile HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderinin DAVACI UHDESİNDE BIRAKILMASINA,
4-Kalan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde DAVACI/VEKİLİNE İADESİNE,
Dair, HMK 345 maddesi uyarınca kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten başlayarak iki hafta içinde HMK 342 maddesi gereğince düzenlenmiş dilekçe ile HMK 343 maddesi uyarınca mahkememize veya başka bir mahkemeye yapılacak başvuru ile HMK 341/1 maddesi uyarınca—— Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olarak davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 29/04/2021