Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/485 Esas
KARAR NO: 2020/489
DAVA: Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 16/09/2014
KARAR TARİHİ : 12/10/2020
——— sayılı dava dosyası ile işbu Mahkememizin —— kayıtlı dava dosyasının birleştirilerek gönderildiği, ———–kararına göre aynı sıfat ve düzeyde olmayan mahkemelerin dosyalarının hukuki ve fiili irtibat bulunsa bile birleştirilemeyeceklerine dair içtihatları da dikkate alınarak ———sayılı dosyasının işbu dava dosyasından tefrikine karar verilmesi gerektiği kanaatine varıldığından birleşen dava dosyasının mahkememiz dava dosyasından tefriki ile mahkememizin ayrı bir esasına kaydında ve ——– Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesi doğrultusunda tefrik edilerek oluşturulan iş bu dava dosyasında ;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girdiği ——-tarihinden sonra açılan dava da, davacıların veya desteğinin tacir olmadığı, uyuşmazlık konusu işin taraflarının her ikisinin birden ticari işletmesiyle ilgilisi bulunmadığı, yine davalılar arasında sigorta şirketinin de olmadığı bu nedenle davanın dava mutlak ticari dava niteliğinde de bulunmadığı anlaşılmıştır.
HMK nın konu ile ilgili 166 ncı maddesi; (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3) Birleştirme kararı, derhal ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. (4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. (5) İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir.
Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise, bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır (HMK. m.l66/2).
Öte yandan HMK nın 166/2 inci maddesinde “aynı düzey ve sıfattaki mahkemeler”den kasıt, her iki davanın görüldüğü mahkemenin, kendi aralarında, asliye hukuk mahkemeleri veya sulh hukuk mahkemeleri yahut iş mahkemeleri veyahut aile mahkemeleri olmalarıdır. Aynı düzey ve aynı sıfatta olmayan mahkemelerde görülen davaların birleştirilebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi aralarındaki davalar aynı sıfatta bulunmadığı için birleştirilemez. Çünkü anılan mahkemelerde uygulanan yargılama usulleri birbirinden farklıdır. Yukarıda ifade edildiği gibi, davaların başka mahkemelerde açılmış olması halinde, ikinci davada davaların birleştirilmesini istenmezse artık bu iki davanın birleştirilmesi mümkün değildir. Yani bu hâlde, aralarında bağlantı bulunan davaların ayrı ayrı mahkemelerde görülmesine devam edilir.
———-sayılı dosyasının işbu dava dosyasından tefriki ile mahkememizin —– sırasına kaydı yapılmıştır ———– Davanın ticari dava olmaması nedeniyle mahkememizce iş bu dava dosyasının yargılaması yapılamayacağından dosyanın ———–Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Mahkememiz —– sayılı dava dosyasından tefrik edilerek ayrılan mahkememiz —- sayılı dosyasının ———Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine, dosyamız kaydının bu şekilde kapatılmasına,
2-Harç, masraf ve yargılama giderleri konusunda ——- Asliye Hukuk Mahkemesince karar verilmesine,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi.12/10/2020