Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/45 Esas
KARAR NO : 2020/227
DAVA : İflas (İflasın Kapanması (İİK 254))
DAVA TARİHİ : 10/02/2020
KARAR TARİHİ : 16/03/2020
Mahkememizde görülmekte olan İflas (İflasın Kapanması (İİK 254)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: İstanbul Anadolu —. İflas Müdürlüğü’nün — iflas sayılı dosyasında; İstanbul Anadolu —. Asliye Ticaret Mahkemesinin —–esas sayılı dosyasından müflisin iflasına karar verildiğini, müflisin iflas kararında bildirilen adresine müdürlükçe görevi memur tarafından gidildiğini ve yapılan tetkik ve tahkikte mal varlığı bulunamadığını, müflis masasına iflas masasına mal varlığına dahil bulunan paraya çevrilecek mal varlığı bulunmadığından ve tasfiye adına yapılacak bir muamele kalmadığından iflasın kapatılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DAVANIN TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
Dava, iflas işlemleri tamamlanan müflis şirketin iflasının kapatılması istemine ilişkindir.
İstanbul Anadolu —. İcra Müdürlüğü’nün talebinin değerlendirilmesi için müflis şirket defterleri üzerinden bilirkişi incelemesi yaptırılarak uyuşmazlığın çözümü yoluna gidilmiştir.
—— sicil numarasında kayıtlı —- — hakkında, Mahkememiz 02.11.2010 tarih ve —— sayılı ilamı ile İflas kararı verilerek, dosya İstanbul Anadolu —-. İflas Dairesine intikal ettirilmiş ve —– İflas sayısına kaydedilerek iflas tasfiyesine başlanmıştır. Müflis hakkında verilen iflas kararı kesinleşmiştir.
İflasın açıldığı kararı—— nüshasında, —- Gazetesi’nin — sayılı nüshasında yayınlanmıştır.
İflas Müdürlüğünce mal tespitleri yaptırılmış, kasa ve envanter defteri tasdik ettirilmiştir.
Müflise ait — plaka sayılı araca, İflas idaresi — rehinli olduğundan, söz konusu banka rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip başlatmış, aracın 12.000,00 TL bedelle satışı gerçekleşmiş, bankanın alacağı daha fazla olduğundan, iflas masasına herhangi bir bedel gelmemiştir.
Müflis şirkete ait— sayılı araca iflas şerhi işlenmiş, araca ulaşılamamış, iflas idaresinin 28.01.2020 tarihli kararı ile söz konusu aracın —olduğu ve satılması halinde, satış bedelinin — ödemeye dahi yetmeyeceğinden, aracın satılarak paraya çevrilmesinin masaya fayda sağlamayacağından, masa mal varlığından çıkarılmasına karar verilmiştir.
Ulaşılan ve defteri tutulan mallar bedelinin tasfiye giderlerini dahi koruyamayacağı anlaşıldığından —- tarihli kararı kararı il tasfiyenin basit tasfiye usulüne göre yapılmasına, dosyada yeteri kadar avans olmadığından ilan yapılmamasına karar verilmiştir.
—— yetkilisinin—— olduğu bildirilmiştir.
Müflis şirket yetkilisi —- tarihinde sorgulaması yapılmıştır.
—— raporun sonuç bölümünde “…İnceleme yapılan yıllara ilişkin hesaplarda muvazaalı bir hesap hareketine rastlanmadığı ve bu nedenle İİK’nun 310 ve 311 mad. hükümlerine aykırı hareket edilmediği…” kanaati bildirilmiştir.
Müflise şirket yetkilisi, 14.12.2010 tarihinde şirkete ait son 3 yıllık ticari defterleri iflas idaresine teslim etmiştir.
İflas idaresi tarafından 14.12.2010 tarihinde müflisin ticari defterleri üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması kararı alınmıştır.
İflas Kararının 06.08.2012 tarihinde kesinleştiği, Mahkememiz 08.05.2013 tarihli kesinleşme şerhinden görülmüştür.
Masaya alacak kaydında bulunan toplam 3 alacaklı için 31.01.2019 tarihinde sıra cetveli ilanı kararı alınmıştır.
Masaya alacak kaydeden 3 alacaklı için sıra cetveli düzenlenerek ———- nüshasında ilan edilmiştir.
Masaya geç alacak talebinde bulunan 4 numaralı alacaklı için 28.01.2020 tarihinde Ek sıra cetveli ilanı kararı alınmış, —— Gazetesinin —– sayılı nüshasında ilan edilmiştir.
Dosyada devam eden dava olduğuna dair herhangi bir bilgi görülmemiştir.
İflas İdaresince ödeme yapılamayan alacaklılara kabul edilen miktarlar üzerinden aciz belgesi düzenlenmesine karar verilmiştir.
28.01.2020 tarihinde———-düzenlenmiştir.
Aciz vesikaları —-tarihinde İstanbul —–.İcra Dairesine gönderilmiştir.
İflas İdaresi tarafından defteri tutulan mallar bedelinin tasfiye masraflarını koruyamayacağı tespiti ile basit tasfiye usulünün uygulanmasına karar verilmiştir.
Müflis şirkete ait masa mal varlığı dahilinde bulunan —- plaka sayılı araç, rehin verilen banka tarafından satışa çıkarılmış, satış bedeli Bankanın alacağını dahi karşılamadığından iflas masasına herhangi bir bedel gelmemiştir.
Müflise şirkete ait masa mal varlığı dahilinde bulunan — plaka sayılı araca ulaşılamamış, aracın kaydına iflas şerhi işlenmiş, ——— ulaşılıp satılması halinde dahi satış bedelinin — borcuna dahi yetmeyeceğinden bahisle, iflas idaresi tarafından söz konusu araç masa mal varlığı dahilinden çıkarılmıştır.
Masada paraya çevrilecek bir mal varlığı bulunmadığından, alacağını alamayan tüm alacaklılar için İİK’nun 251 mad. uyarınca aciz vesikaları verilmiştir.
Masada tasfiyeyi gerektirecek başkaca bir işlem kalmaması nedeni ile İİK. 218 mad. gereğince basit tasfiye usulüne uygun şekilde yürütülen iflas tasfiyesinde, İİK 254 mad. hükümleri gereğince iflas tasfiyesinin tamamlandığı ve iflasın kapatılması şartlarının oluşması nedeniyle iflasın kapatılmasında bir sakıncanın bulunmadığı kanaatine varılarak —-. hakkında iflasın kapatılmasına karar verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmış, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Davanın KABULÜ ile,
İİK’nun 254.ncü maddesi uyarınca İstanbul Anadolu İflas Müdürlüğünün——- İflas sayı1ı dosyasında —— hakkındaki İFLASIN KAPATILMASINA,
2- Karardan bir örneğin İflas Müdürlüğüne gönderilmesine,
3-Dosyanın İflas Müdürlüğüne tevdiine,
Dair, kararın tebliğinden itibaren 10 günlük yasal sürede İstanbul BAM—–. Hukuk Dairesi’ne istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliğiyle karar verildi.