Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/41 E. 2020/140 K. 19.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/41 Esas
KARAR NO : 2020/140

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 14/02/2020
KARAR TARİHİ : 19/02/2020

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ——— firmanın vergi kaydı ve sicil kaydının terkin edildiğini, ancak kapanma tarihinde dahi kullanılmayan ve unutulan —- plaka sayılı ——— sicilden terkininin unutulduğunu, ilgili araçla ilgili işlemler yapmak üzere şirketin ihyası gerektiğini, bu amaçla İstanbul Anadolu —-. Asliye Ticaret Mahkemesi —- Esas sayılı dosya ile dava açıldığını, ancak şirketin diğer ortaklarının davalı olarak davaya dahil edilmediğini, şirketin diğer ortaklarının davaya dahil edilmesi için ayrı bir davanın açılması gerektiğini, bu nedenle şirket diğer ortakları … ve … yönünden açılan işbu davanın İstanbul Anadolu ——. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —— Esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DAVANIN TESPİTİ, DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:
Dava, ticaret sicilinden terkin edilerek tüzel kişiliği ortadan kalkmış bulunan şirketin ihyası istemine ilişkindir.
Davacı tarafından aynı taleple ilgili—— karşı açılan İstanbul Anadolu —- ATM’nin —- Esas sayılı dosyası celp edilmiş, ilgili dosyanın incelenmesinde davacının; …, davalının;——Sicil Memurluğu, dava konusunun; Ticaret sicilden terkin olunan———————- unvanlı firma üzerine kayıtlı —- plakalı —- model hurda aracın trafik sicilinden terkin edilmesi için ———– —- … ve Ortakları unvanlı şirketin ihyası istemine ilişkin olduğu, ilgili Mahkemece—-tarihinde; “Davacı vekiline beyanında belirttiği hususlarda dosyayı inceleyip eksiklikleri tamamlaması için …ın dava açıp birleştirmesi, ölü olması halinde ise …’a ilişkin veraset belgesini sunup mirasçılarına yönelik dava açması için süre verilmesine” karar verildiği, ilgili Mahkeme dosyasının halen derdest olduğu anlaşılmıştır.
HMK’nın 166. maddesi hükmü gereğince görülmekte olan davalar aralarında bağlantı bulunması halinde istek üzerine veya kendiliğinden mahkemece birleştirilebilir. Davaların aynı sebepten doğması veya biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde davalar arasında bağlantı bulunduğu varsayılır (HMK Mad. 166/4). 14.02.1992 gün, 1999/3 Esas ve 992/2 Karar sayılı Yargıtay içtihadı birleştirme kararı gereğince; bir yargı çevresinde kurulmuş aynı düzeyde birden fazla mahkeme, davaların birleştirilmesi açısından “aynı mahkeme” sayılır.
Buna göre, Mahkememizin işbu dosyası ile —– tarihinde açılan İstanbul Anadolu —. Asliye Ticaret Mahkemesinin—Esas sayılı dosyasındaki talep aynı olup, davalı tarafta taraf teşkilinin sağlanması bakımından davaların birleştirilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmıştır.
Tüm bu nedenlerle, işbu Mahkememiz dosyasının ilk açılan İstanbul Anadolu — Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —- Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine, yargılamanın ilk açılan dosya üzerinden yürütülmesine karar verilmesi uygun görülmüş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememizin işbu —– Esas Sayılı dosyasının, İstanbul Anadolu —. Asliye Ticaret Mahkemesinin— esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE, esasın bu şekilde kapatılmasına,
Yargılamanın İstanbul Anadolu ——. Asliye Ticaret Mahkemesinin—- esas sayılı dosyası üzerinden sürdürülmesine,
2-Harç, masraf ücreti, vekalet tayin ve takdirinin birleşen davada nihai kararla değerlendirilmesine,
Dair, HMK’nın 168. maddesi gereğince uyuşmazlığın esası hakkında verilecek hükümle birlikte istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliğiyle karar verildi.