Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/262 E. 2020/451 K. 24.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
ESAS NO : 2020/262 Esas
KARAR NO: 2020/451
DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ: 10/07/2020
KARAR TARİHİ: 24/09/2020
Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkillerinin miras bırakanı ——— tarihinde vefat ettiğini, geriye mirasçıları olarak eşi ——— kaldıklarını, müvekkillerinin, miras bırakan ——- vefatı ile 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 599. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca mirası bir bütün olarak kanun gereğince doğrudan doğruya kazandıklarını, Miras bırakan —– terekesi taksim edilme aşamasında olduğunu, mirasçı olan müvekkilleri arasında iştirak halinde mülkiyet söz konusu olduğunu, müvekkillerinin miras bırakanı ——- nezdinde —- hissedarı ve Münferiden ——– imza yetkilisi bulunduğu ——– unvanlı şirketin organsız kaldığını, hisseleri üzerinde Müvekkillerin iştirak halinde malik bulunduğu davalı şirket olan —— şirketin organsız kalması nedeniyle şu anda herhangi bir işlem yapılamadığını beyanla; ———- idare edilmesi için gerekli işlemlerin yerine getirilmesi, şirketin faaliyetlerinin aksamaması ve ileride telafisi imkansız zararların meydana gelmemesi için davalı şirkete müvekkil ——– kayyım olarak atanmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DAVANIN VE UYUŞMAZLIK KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
1-Davanın ve uyuşmazlık konularının tespiti: Dava, TTK’nun 411 ve 412. maddelerine dayalı olarak uyuşmazlık konusu şirketin—— yapılması amacı ile toplantıya çağrılması ve davacının bu amaçla kayyım olarak belirlenmesi talebine ilişkindir.
Anonim şirketin zorunlu organlarından biri olan genel kurul, Türk Ticaret Kanunu’nun 409’uncu maddesi uyarınca olağan ve olağanüstü olarak toplanmaktadır. ——— şirketin hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde en uygun zamanda ve yılda en az bir kere olmak üzere; ———- ise, şirket işlerinin gerektirdiği hallerde ve zamanlarda yapılır.
TTK’nın 410’uncu maddesi uyarınca genel kurul, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılır. Eğer gerekli olursa tasfiye memurları da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilecektir. Yönetim kurulunun Kanun’da belirtilen şekillerde toplanamadığı durumlarda, ise mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.
6102 sayılı yasa 365.maddesi gereğince yönetim kurulu anonim şirketin işlerini yöneten 3.kişilere karşı onu temsil eden organıdır. 374.madde gereğince de şirketin işletme ve faaliyet konuları tamamı ile yönetim kurulu tarafından gerçekleştirir.
Somut olayda, dosya kapsamına alınan—- yönetim kurulunun sadece müteveffa —— oluştuğu, ———— tarihinde vefat ettiği, geriye kanuni mirasçı olarak dosya kapsamına ibraz edilen veraset ilâmı ile anlaşıldığı üzere davacıların yasal mirasçı olarak kaldığı anlaşılmıştır.
Müteveffa ——– vefatı ile ——- organsız kaldığı dosya kapsamına alınan — — kayıtları ile anlaşılmıştır.
Ölen ———- mirasçılarının tamamını oluşturan davacılar tarafından organsız kalan şirketin faaliyetlerin yürütülememesi nedeni ile genel kurul yapılabilmesi amacı ile dava ikame edildiğinden ve davacı—— kayyım olarak belirlenmesi istenildiğinden, davacı ——– yapılabilmesi amacı ile kayyım olarak yetkili kılınması cihetine gidilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile, TTK’nin 412(1). Maddesi uyarınca davalı ——– gündemini düzenleyerek —- için çağrı yapması, toplantı için gerekli belgeleri hazırlaması, genel kurul kararlarının alınması ve tescil ve ilânını yapması için davacı——————–YETKİ VERİLMESİNE,
2- Harçlar Kanununa göre alınması gerekli harç peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı vekilinin talebi göz önüne alınarak yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4- Davacı vekilinin talebi göz önüne alınarak davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
5-HMK’nin 333.maddesi gereğince bakiye gider ve delil avanslarının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, TTK’nin 412/2-son cümle maddesi uyarınca KESİN olarak oy birliğiyle karar verildi. 24/09/2020