Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/387 E. 2020/509 K. 20.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2019/387 Esas
KARAR NO: 2020/509
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/06/2019
KARAR TARİHİ: 20/10/2020
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı Vekilinin —— tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkili olan şirket ile ————— arasında müvekkil şirketin belgelerinin saklanmasına ilişkin ——– akdedildiği, daha sonra ————— süresinin uzatıldığı, taraflar arasında imzalanan —————- tedarikçiye teslim ettiği kağıt ve elektronik olarak saklanan kağıtların, bantların, filmlerin ve diğer elektronik olarak oluşturulmuş kayıt araçlarına ihale dosyalarında ayrıntılı açıklanan saklama hizmeti ve diğer hizmetleri vermesi olduğu, —- tarihli ———- adresinde bulunan kayıt depolama tesisinde —- tarihinde yangın meydana geldiği, yangının olduğu depoda —- adet kutunun olduğu ve barkod ve muhteviyat bilgisinin gönderildiği, —- yevmiye no’lu ihbarname ile de bildirildiği, —- yevmiye nolu ihbarname ile —–adlı depolama tesislerinde yer alan kutularının yangın nedeniyle zayi olduğu teyit edilerek —- gönderildiği, yangın ————- numaralı bir kutunun daha yanarak zayi olduğunun bildirildiği, müvekkili olan şirkete ait fatura ve diğer ticari evrakların zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep edildiği görülmüştür.
Bu talebini duruşmada tekrar etmiştir.
ÇEKİŞMELİ VAKIALAR HAKKINDA TOPARLANAN DELİLLER:
1- ——– kayıtları,
2——– tarih ve —— sayılı raporu
3-Depolama Sözleşmesi,
4-İhtarnameler,
5———-Kayıtları,
6-Bilirkişi raporu.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :Dava, saklanılması zorunlu bulunan belgelerin zayi olması nedeni ile TTK 82/7 gereğince zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
TTK’nin 82/7. maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü haizdir. VUK’un 13. Maddesinde; Mücbir sebepler: Vergi ödevlerinden her hangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağıı hastalık ve tutukluluk;Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gib afetler; Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler; Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısıyla defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması, gibi hallerdir.
————- Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’in Tutulacak defterler başlıklı 5. Maddesinde;Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri,defter-i kebir tutmakla yükümlüdür. Şahıs şirketleri birinci fikrada sayılan defterlere ek olarak genel kurul toplantı ve müzakere defterini de tutarlar.
Birinci fıkrada sayılan defterlere ilave olarak anonim, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve kooperatifler pay defteri, yönetimi kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri, limited şirketler ise pay defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorundadır.
Saklama Sorumluluğu başlıklı 12. Maddesinde;Her tacir; tutmakla yükümlü olduğu ticari defterleri ve bu defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgeleri sınıflandırılmış bir şekilde on yıl saklamakla yükümlüdür. Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla, tutulması zorunlu defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgeler, okunur hale getirildiklerinde içerik olarak örtüşmeleri, saklama süresi boyunca her an ulaşılabilmeleri ve uygun bir süre içerisinde okunabilir hale getirilebilmeleri şartıyla görüntü veya veri taşıyıcılarda da saklanabilir.Saklama süresi, ticari defterlere son kaydın yapıldığı veya muhasebe belgelerinin oluştuğu takvim yılının bitişiyle başlar.
Değinilen yasal esaslar dahilinde davacı tarafından da ikame edilen davada;davacı şirket ile———- arasında davacı şirketin belgelerinin saklanmasına ilişkin ———- tarihli————— kayıtları ve dosya arasına alınan bilgi ve belgelere göre fiziksel arşiv saklama ve yönetim hizmetleri, kurum dışı veri koruma hizmetleri ve önemli kayıt koruma hizmetleri sunan şirket olduğu , taraflar arasında imzalanan ——— düzenlenen ve ——– ekinde yer alan Teknik Şartname gereğince de davacının dava dışı şirketten saklama hizmeti aldığı ve davacı şirketin belgelerinin bir kısmı ——– kayıt depolama tesislerinde muhafaza edildiği, ———-tarihinde————- şirketi tarafından davacıya gönderilen—-yevmiye nolu ihbarname ile —– depolama tesislerinde yer alan davacı kutularında yangın nedeniyle belglerin zayi olduğu ve ——- Raporunun davacı ile paylaşıldığı, ——– tarihinde başlayıp,————- tarihine kadar devam ettiği ve ——– deposunun içerisinde bulunan tüm malzemeler ile birlikte tamamen yanmış olduğu, yangın raporu’nun ekinde davacıya ait yanan kutuların barkod numaralarına da yer verildiği ve davacı tarafından davanın ——– tarihinde hak düşürücü süre içersinde mahkememize ikame edildiği görülmüştür.
Davacı tarafından bilirkişiye ibraz edilen —————– yıllarına ilişkin ticari defterlerinin; T.T.K. 64 ve 66. Maddeleri ile V.U.K. 220-226. Maddelerine göre açılış ve kapanış tasdiklerinin usulüne uygun olarak yaptırıldığı,———- tarihli yangın raporunda; —————- adresine gidildiği, söz konusu adreste arşiv depolama hizmetleri verilen çelik konstrüksiyon binanın yanar vaziyette olduğu, yangın güvenlik sistemleri mevcut olduğu, yangın tamamen söndürüldüğü, ancak arşiv hizmetleri deposunu içerisinde bulunan tüm malzemelerin tamamen yanmış olduğunun görüldüğü, depo yetkilisi tarafından içerisinde bulunan malzemelerin demirbaş listesi ve kutularda bulunan malzemelerin müşteri unvanı, toplam kutu sayısı kutu barkod numaralarının ekip yetkililerine teslim edildiği ve rapor ekinde bulunduğu, kayıt altına alınarak onaylandığı bilirkişi tarafından görülerek rapor edilmiştir.
Davacı mükellefin bağlı olduğu ————-sayılı yazıda; mükellef hakkında herhangi bir incelemenin bulunmadığı ve—— yangın raporuna sunulan kutu bilgileri ve belgeler ile davacı firma kayıtlarının incelenmesinde —– tarihinde meydana gelen yangında Davacı firmaya ait —— yıllarına ait belgelerin yandığı anlaşılmıştır.
————raporunda; Davacı ———-adresinde bulunan deposunc bulunan kutuların ————- tarihinde tamamen yandığının tespit edildiği, rapor ekinde depoda bulunan kutuların listesinin mevcut olduğundan yangın raporuna sunulan kutu bilgileri ve belgeler ile davacı firma kayıtlarının incelenmesinde — tarihinde meydana gelen ———– ait muavin fişleri, fatura, gider pusulaların yangında Davacı firmaya ait ——- yandığı, davacı firma hakkında Herhangi bir Vergi İncelemesinin olmadığı, davacının durumu öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ——-dava açtığı anlaşılarak davacı şirketin tutmakla zorunlu bulunduğu anlaşılan hüküm fıkrasına yazılı faturaların zayi nedeni ile iptaline dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın KABULÜNE,
1-Davacı firmanın —- mali yılına kayıtlı, sistem———— adet satıcı faturasının,———–mali dönemine kayıtlı, sistem numarası ——– ekindeki fatura ve dokümanlar ve ayrıca — adet satıcı faturası ile sistem numarası ——-adet satıcı faturasının,—mali yılına kayıtlı, sistem numarası— arasında olan—- satıcı faturası ile —- arasında olan —adet satıcı faturasının,——mali yılına kayıtlı, sistem numarası —- arasında olan —- adet satıcı faturası ile sistem numarası —- arasında olan —- adet satıcı faturasının,——mali yılına kayıtlı, sistem numarası —– arasında olan—- adet satıcı faturası ile — dönemine kayıtlı, ¡sistem numarası —- arasında olan —- adet satıcı faturasının,
— mali yılına kayıtlı, sistem numarası —- arasında olan —- adet satıcı faturasının,
— mali yılına kayıtlı, sistem numarası — arasında olan—— adet satıcı faturasının , masraf formu ve eki satış faturalarının ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE
2-Zayi olduğu tespit edilen belgelere ilişkin davacı tarafa talebi gereğince ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
3-Davacıdan karar tarihi itibari ile alınması gerekli 54.40 TL karar ve ilam harcından davacı tarafından ödenen 35,90 peşin nispi harcın mahsubu ile bakiye 18,50 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye gelir olarak KAYDEDİLMESİNE,
4-Davacı tarafından yatırılan sarf edilmeyen bakiye gider avansının kararın kesinleşmesi sonrası talep halinde İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde —— Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 20/10/2020