Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/101 E. 2020/228 K. 09.04.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2019/101 Esas
KARAR NO: 2020/228
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ: 22/03/2019
KARAR TARİHİ: 09/04/2020
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;———Şubesi Muhatap, keşidecisi——- keşide tarihli, —–Çek seri no’lu, —–TL bedelli bir adet çekin kaybolduğunu, Müvekkilin yerleşim yerinin —–olduğu dikkate alınarak,———-Şubesi Muhatap, keşidecisi ———- keşide tarihli, ——– Çek seri no’lu, ———— TL bedelli bir adet çekin öncelikle ödemeden men yasağı verilerek kararın bankaya tebliğini ve çekin zayii nedeniyle iptalini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava hukuki niteliği itibariyle 6102 sayılı T.T.K.nun 818 madde hükmü delaletiyle Aynı kanunun 757,762,763,764 madde hükümleri gereğince zayi nedeniyle çek iptali talebine ilişkindir.
Davacının ——— tarihli dilekçesi ile feragat talep ettiğini bildirmiş, yatırılan teminatın tarafına iadesini talep etmiştir.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir (HMK md. 307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatin hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. (HMK md. 309/1, 2, 4). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir (HMK md. 310). Feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK md. 311). Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir (HMK md. 312/1). Davacı vekilinin feragat dilekçesi sunduğu, feragatin davayı sona erdiren taraf usul işlemi olması feragat beyanından sonra yargılamaya devam edilmesi sözkonusu olamayacağından davanın feragat nedeni ile reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
1-)Davanın Feragat nedeni ile REDDİNE,
2-)Yeteri kadar harç peşin alındığından yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-)Davacı tarafından sarfedilen yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana İADESİNE,
4-)Dava konusu çek üzerindeki ödeme yasağının KALDIRILMASINA, bu hususta bankaya MÜZEKKERE YAZILMASINA,
5-)Teminatın karar kesinleştiğine davacıya İADESİNE,
Dair, davacının yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde —————–Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 09/04/2020