Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/925 E. 2018/1243 K. 13.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/925 Esas
KARAR NO : 2018/1243

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/07/2018
KARAR TARİHİ : 13/12/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Davacı dava dilekçesinde özetle; tarafına ait ——————— Kadıköy/İstanbul adresindeki —————–. Şirketine ait karar defterini elde olmayan nedenlerden dolayı kaybettiğini, tarafına zayi belgesi verilmesini talep etmiş, davacı asil 13/12/2018 tarihli duruşmadaki beyanı ile; kendisinin başka bir yerde çalışmaya başladığını, şirket defterini de birtakım kişilere emanet ettiğini, onlar ın da deftere sahip çıkmadığı, takriben 1 aydır defterin kayıp olduğunu beyanla davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiş, bu talebini duruşmada tekrar etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Talep, TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
6102 sayılı yasanın 82.maddesi 7.fıkrası gereğince: ”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir şeklinde düzenlenmiştir.
TTK’nın 82. Maddesi uyarınca tacir, ticari defter ve kayıtlarını saklamakla yükümlüdür. Bu konuda bir tacir olarak gerekli özeni göstermelidir. Defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurmak ve korumak için gerekli tedbirleri alması gerekir.
Yargıtayın bu husustaki yerleşik içtihadına göre zayi belgesi verilmesi için tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve iradesi dışında meydana gelen olayların talebe konu edilebileceği, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi, ayrıca defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurması ve koruması için gerekli tedbirleri alması gerektiği her dem vurgulanmıştır.
Somut olay da ise davacı defterlerin başka bir yerde çalışmaya başlaması nedeni ile şirket defterlerini bir kısım kimselere emanet ettiğini onların deftere sahip çıkmadığını, karar defterinin bu nedenle yok olduğunu, ne zaman kaybolduğunu bilmediğini belirtmiştir.
Davacının karar defterinin zayi nedeni ile iptali şartları tüm bu esaslar dahilinde yapılan değerlendirmede oluşmadığından davacının davasının reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm ittihaz olunmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-)Davanın REDDİNE,
2-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına, dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
3-)Yeteri kadar harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Dair, davacının yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde BAM nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.