Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/859 E. 2019/777 K. 18.07.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
ESAS NO : 2019/462 Esas
KARAR NO : 2019/809
DAVA : İflas (İflasın Kapanması (İİK 254))
DAVA TARİHİ: 19/07/2019
KARAR TARİHİ: 10/09/2019
Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP : İstanbul Anadolu 3. İcra Müdürlüğü —- tarihli dilekçesinde; Müflis hakkında İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —— Esas sayılı dosyasından —– tarihinde müflisin iflasına karar verildiğini, tezkerenin dairelerine vürut ettiğini ve esas defterinde sırasına kaydedildiğini, Müflisin iflas keyfiyeti İ.İ.K.’nun 166.maddesi gereğince ——- tarihli ———–tarihli ——- gazetelerinde ayrı ayrı ilan edildiğini, müflisin mal varlığı bulunabilecek muhtemel kurum ve kuruluşlara tezkere yazılarak mal varlıkları bulunduğu takdirde kayıtlarına iflas şerhinin konularak dairelerine bildirilmesinin istenildiğini, Müflisin iflas kararında bildirilen adresine gidildiğini, yapılan tetkik ve tahkikte mal varlığının bulunamadığını, müflis şirket yetkilisi ——- müflis şirkete ait iflastan geriye dönük 3 yıllık ticari defterleri teslim ettiğini, müflis şirketin tasfiyesinin İ.İ.K’nun 217.maddesi uyarınca Tasfiye tatili olarak yapılmasına karar verildiğini, tasfiyenin resen müdürlük tarafından yürütüldüğünü, müflis şirket hakkında verilen iflas kararının kesinleştiğini, arz edilen işlemler nedeni ile iflasın kapatılmasına dair kanaatin hasıl olduğunu belirtmiş olup, müflis hakkında verilen iflas kararının İ.İ.K.’nun 254.maddesi gereğince iflasın kapatılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DAVANIN TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
Dava, iflas işlemleri tamamlanan müflis şirketin iflasının kapatılması istemine ilişkindir.
İstanbul Anadolu 3. İcra Müdürlüğü’nün talebinin değerlendirilmesi için müflis şirket defterleri üzerinden bilirkişi incelemesi yaptırılarak uyuşmazlığın çözümü yoluna gidilmiştir.
Müflis şirketin Mahkememiz ———-E. sayılı dosyasında,——- Memurluğunda ——- sicil numarasında kayıtlı olan ve —— adresinde faaliyet gösteren Tasfiye Halinde——— günü saat 15:10 itibari ile iflasına karar verilmiş, iflas kararı İstanbul Anadolu İcra Tevzi Bürosu’na bildirilmiş, İstanbul Anadolu 3. İcra Müdürlüğü’nün —— sayısıyla İflas Masasına kaydedilerek iflas tasfiyesine başlanmış, iflasın açılmasına ilişkin tezkere iflas müdürlüğünün zabıt defterinin 3. sayfasına işlenmiş, müflis şirketin iflasının —————- üzerindeki gazetelerden birinde ve ——- ayrı ayrı ilan edilmesine, müflisin adına kayıtlı araç ve taşınmazların——— sisteminden sorgulanarak kayıtlarına iflas şerhi konulması için ilgili müdürlüklere müzekkere yazılmasına, müflisin hak ve alacaklarının kaydına iflas şerhi konularak sonucunun dosyaya bildirilmesi hususunda —-, —-Müdürlüklerine,—-, —-, — —, ——-Müdürlüğüne ve müflisin mal varlığı bulunabilecek muhtemel kurum ve kuruluşlara da bildirilmesine, müflis adına kayıtlı her türlü telefonların, telsiz, teleks, faks ve sair iletişim cihazlarının iflas tarihi itibariyle kayıtlarının masaya külfet yükletilmemesi bakımından iptali ile konuşmaya kapatılması gerektiğinin —-.’ne,——— dairesi Başkanlığı’na iflasın bildirilmesine, müflisin kararda yazılı adresindeki taşınır mallarının defterinin tanzimine, muhafazası hususunda gerekli tedbirlerin alınmasına, yetki çevresi dışındaki malları içinde defter tanzimi için bağlı bulunduğu icra müdürlüğüne talimat yazılmasına” karar verilmiş, gerekli müzekkereler yazılmıştır.
Müflis şirketin iflasına karar verildiği ve iflasın açıldığı hususu —- tarihli —- ve — tarih, —– sayı,——.sayfa ——— Gazetesinde ilân edilmiştir.
İflas Müdürlüğü dosyasından —- tarihinde, ——– İflas dosyası ile müflis şirketin ———– adresine gidilmiş ve gelinen adreste kapının ——– tarafından açıldığı, geliş nedeninin anlatıldığı, müflis şirketin sorulması üzerine tanımadığını söylediği, beş yıldır burada ikamet ettiğini, buranın dernek olduğunu beyan ettiği, müflis şirkete ait hacze kabil mal bulunamadığına ilişkin İnfaz Memuru ———- tarafından tutanak tutulduğu görülmüştür.
Müflis şirket yetkilisinin ———— bildirilen ve mernis adresine yedi gün müddetli bir muhtıra gönderilerek, müflis şirketin iflas tarihinden geriye doğru üç yıllık ticari defterlerinin, genel mizan ve bilanço ile birlikte müdürlüğe teslim edilmesinin ve kendilerinin de İİK. Nizamnamesinin 39.Maddesi gereğince sorgu beyanında bulunmalarının istenmesine, yazılacak muhtıraya ticari defterlerinin teslim edilmemesi ve sorgu beyanında bulunulmaması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı hususunda dercine karar verildiği ve tebliğ işlemleri yapılmıştır.
İflas Müdürü ——- huzurunda müflis şirket yetkilileri — ——- tarihinde Daireye geldiği, iflasla ilgili sorgularının alındığı, şirketin mevcut alacak ve varlıklarıyla ve defter belge teslimleriyle ilgili beyanları alınmış, defterler teslim alındığı anlaşılmıştır.
Müflis masasında hiç mal varlığı bulunmadığından İ.İ.K.’nun 217.maddesi gereğince tasfiyenin tatiline, tasfiyenin tatiline dair ilanın tanzimi ile İİK’nun 166.maddesi gereğince tüm —– basısı olan tirajı——- üzerindeki gazetelerden birinde neşrine, bunun için ilanın basın ilan kurumuna gönderilmesine, ayrıca ———– de gönderilmesine, tanzim olunacak ilana, ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde masraflarını şimdilik ——–TL’yi peşin vermek kaydı ile tasfiyenin devamının talep edilebileceğinin de eklenmesine, müflis şirket hakkında verilen iflas kararının ilgili ticaret mahkemesine müzekkere yazılarak kesinleşip kesinleşmediğinin sorulmasına karar verilmiş olup, İlanın ——-tarihli —-ve ——– tarih, —-sayı,— sayfasında ———- Gazetesinde ilan edildiği görülmüştür.
Müflis şirketin iflas masasına celp edilen ticari defterleri üzerinde inceleme yapılarak İİK maddeleri ve müflis şirketin hak ve alacaklarının tespiti için bilirkişi incelemesi yaptırılmış ve gerekli incelemelerden sonra bilirkişi SMMM——–tarafından düzenlenen bila tarihli raporda — ve Muhasebeci ——tarafından düzenlenen bila tarihli raporda hileli ve taksiratlı bir iflas halinin olmadığı, 2018 yılı envanter defterinin boş olduğunu, işlenmediğini İİK 310. Madde 5.fıkrasına aykırı davranıldığı raporlanmıştır.
Müflis şirket yetkilileri——— yedi gün süreli muhtıra tebliği ile —- havale tarihli bilirkişi raporunda belirtilen —-kasa hesabındaki —TL’nin müdürlük hesabına yatırılması, ayrıca bilirkişi raporunda belirtilen müflis şirketin alacaklı olduğu firmaların adreslerinin dosyaya bildirilmesine karar verildiğine ilişkin muhtıranın tebliğinden itibaren – gün içinde müdürlüğe müracaat ederek istenen hususların yerine getirilmesi, aksi takdirde İİK. 216.maddesi gereğince polis marifeti ile intikal ettirileceğinin ihtarına karar verildiği, müflis şirket yetkilisi — tarafından ——– tarihli dilekçesi ile adreslerin bildirilmiş olduğu görülmüştür.
Müflis masasına ——- havale tarihli dilekçe ekinde belirtilen müflis şirketin hak ve alacağı olduğu kurum ve kuruluşlara yedi gün süreli muhtıra gönderilerek bilirkişi raporundaki bedellerin müdürlük dosyasına istenmesine karar verildiği, ———- şirketi tarafından sunulan dilekçede; — tarihli bilirkişi raporunda müflis şirketin —— no.lu hesabında ——- TL alacaklı olduğu, —- no.lu hesabında ———– TL borçlu olduğu tespitinin yapıldığını, ancak her iki hesabın birleştirilmediğini, müvekkilinin mahsup işlemi yapıldığından — tarihi itibariyle ——– TL alacağının bulunduğu beyan etmiştir.
Müflis şirketin incelenen ticari defterlerinde bilirkişi tarafından İİK.310/5 maddeleri aykırı hareket edildiği bilirkişi raporunda bildirildiğinden müflis şirket ortakları hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına, müflis masasında yapılan işlemler hakkında bir rapor hazırlanarak dosyanın müflisin iflasının kapatılmasına karar verilmek üzere İstanbul Anadolu Ticaret Mahkemesi Tevzi Bürosu kanalı ile müflisin iflasına karar verilen Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verildiği görülmüştür.
Başta iflas defleri ve kayıtları olmak üzere tüm dosya kapsamından; İstanbul Anadolu 3. İcra ve İflas Müdürlüğü’nün ——– İflas sayılı dosyasında işlem gören Müflis————- müteallik iflas işlemlerinin, kanuna ve usulüne uygun olarak ikmal edilmiş olduğu, masada satılacak malı bulunmadığı, yapılacak başkaca işlem kalmamış olduğundan İİK’nun 217. ve 254. maddeleri gereğince Müflis ———– hakkında iflasın kapatılmasına karar verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmış, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Davanın KABULÜ ile,
İİK’nun 254.ncü maddesi uyarınca İstanbul Anadolu İflas Müdürlüğünün ——- Esas sayı1ı dosyasında Müflis ——– hakkındaki İFLASIN KAPATILMASINA,
2- Karardan bir örneğin İflas Müdürlüğüne gönderilmesine,
3-Dosyanın İflas Müdürlüğüne tevdiine,
Dair, kararın tebliğinden itibaren 10 günlük yasal sürede İstanbul BAM 17. Hukuk Dairesi’ne istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliğiyle karar verildi. 10/09/2019