Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/781 E. 2018/646 K. 28.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İstanbul Anadolu
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/781 Esas
KARAR NO : 2018/646

DAVA : Tapu İptali Ve Tescil
DAVA TARİHİ : 26/06/2018
KARAR TARİHİ : 28/06/2018

Mahkememizde görülmekte olan Tapu İptali Ve Tescil davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;
Davalılardan … üzerine kayıtlı —- bağımsız bölümün üzerine teminatsız olarak ihtiyati haciz kararı verilmesini veya 3. Kişi veya kişilere devrinin önlenmesi için ihtayiti tedbir kararı verilmesini, yargılama neticesinde tapu kaydının iptali ile —- San. Ve Tic. Ltd. Şti. Adına tescilini, tapu iptal ve tescil talebinin kabul görmemesi durumunda davanın TBK 19. Mad. Tanımlanan şekli ile tasarrufun iptali davası olarak kabul edilmesini, 18/05/2018 tarih 11787 yevmiye ile yapılan tasarrufun iptali ile İstanbul Anadolu — Aile Mahkemesinin — esas ve Gebze —- Aile Mahkemesinin —- E- — K sayılı kararına yönelik yapılan yeniden yargılama neticesinde çıkacak tazminat alacağının tahsilinin dava konusu gayrimenkulün satışı sureti ile sağlanmasını, tüm yargılama giderleri ve ücreti vekaletinin davalılar tarafına tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama ve dosya içeresinde toplanan delillerin bir bütün olarak irdelenmesi sonucu;
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1. maddesi uyarınca, ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK’nın 4/1. maddesinin ilk cümlesinde tarif edilmiş olup, her iki tarafın da “Ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davalarıdır. Mutlak ticari davalar ise tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer yasalarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
Bir davanın ticari dava sayılabilmesi için uyuşmazlığın her iki taraf yönünden ticari sayılan hususlardan doğması veya 6102 sayılı TTK’nın 4. maddesinde sayılan mutlak ticari davalardan olması gerekmektedir.
Somut olayda; davanın, tapu iptal ve tescil, terditli olarak İİK 277 vd maddelerinde düzenlenen tasarrufun iptali davası olduğu, tapu iptal ve tescil davası ile tasarrufun iptali davasına bakmakla görevli mahkemenin genel yetkili Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu değerlendirilmekle açılan davanın usulden reddine karar verilmiş olup aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur (benzer mahiyette HGK 2014/17-2389 E, 2016/129 K sayılı ilamı).
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsiz olması nedeni ile HMK 114/1-c delaletiyle 115/2 maddesi gereğince davanın usulden REDDİNE,
2-HMK 20. Maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra 2 haftalık süre içerisinde dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi hususunda mahkememizden talep edilmesi halinde dosyanın görevli İ.A.A Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, bu süre içerisinde müracat edilmememesi halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinni ihtarına , (ihtarat yapıldı)
3-Yargılama giderlerinin görevli ve yetkili mahkemesince değerlendirilmesine,
4-Taraflar tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
Dair, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde BAM nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.28/06/2018