Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/552 E. 2018/1100 K. 15.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/552 Esas
KARAR NO : 2018/1100

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 07/05/2018
KARAR TARİHİ : 15/11/2018

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; dava konusu olay.. tarihinde işleteni ….., sürücüsü … olan, davalı … şirketine . poliçe numarası ile sigortalı olan ….. plakalı aracın kontrolünü kaybederek müvekkilimiz …’a çarpması neticesinde meydana geldiğini, kaza tespit tutanağında da sabit olduğu üzere dava konusu kazada…… plakalı araç sürücüsünün %l00 kusurlu olduğunu, bu nedenle davalı … şirketinin … numaralı poliçe uyarınca sorumluluğu doğmakta olup müvekkilimizde oluşan zararı karşılamakla yükümlü olduğunu, 28.03.2000 doğum tarihli müvekkilimiz dava konusu kaza neticesinde malul kaldığını, tedavisinin…… Üniversitesi hastanesinde yapıldığını, müvekkilinin beden gücü kayıp oranının belirlenerek hesaplanacak sürekli iş görmezlik tazminatının tahsiline karar verilmesini, müvekkili …’ta oluşan cismani zarar nedeniyle oluşacak maddi tazminat nedeniyle, sürekli maluliyet dönemine ilişkin, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla öncelikle 6100 sayılı yasanın 107. Maddesi uyarınca belirlenecek sürekli iş görmezlik tazminatının temerrüt tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiş, bu talebini duruşmada tekrar etmiştir.
Taraflara tebligat yapılarak taraf teşkili sağlanmıştır.
Davalı taraf duruşmaya gelmedeği gibi her hangi bir cevap vermemiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Davacı vekili 23/09/2018 tarihli dilekçesi ve 15/11/2018 tarihli duruşmadaki beyanı ile açtığı davadan feragat talep ettiğini bildirmiştir. Davacı vekilinin dosyada mevcut vekaletnamesinde feragat özel yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir (HMK md. 307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatin hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. (HMK md. 309/1, 2, 4). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir (HMK md. 310). Feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK md. 311). Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir (HMK md. 312/1). Davacılar vekilinin feragat dilekçesi sunduğu, feragatin davayı sona erdiren taraf usul işlemi olması ve feragat beyanından sonra yargılamaya devam edilmesi sözkonusu olamayacağından ön inceleme duruşmasından önce feragate göre aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-)Davanın feragat nedeni ile REDDİNE,
2-)Yeteri kadar harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-)Davacı tarafından sarfedilen yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar kesin olmak üzere açıkça okunup, usulen anlatıldı.