Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/471 E. 2018/377 K. 19.04.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İstanbul Anadolu
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/471 Esas
KARAR NO : 2018/377

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 18/04/2018
KARAR TARİHİ : 19/04/2018

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacının, 02.11.2017 tarihinde İzmir’den İstanbul’a gelmek amacıyla davalı şirkete ait ve İzmir otogarında saat 22:00’de hareket eden ve şoför —’nin sevk ve idaresindeki — plaka nolu, —sefer sayılı otobüse biletli yolcu olarak bindiğini, Bursa’daki yolcularını indirdikten sonra Bursa – İstanbul karayoluna bağlanan otobüs saat 03.00 sıralarında — yakınlarında, —Tünelini geçtikten sonra kaza yaptığını, davalıya ait otobüsü sevk ve idare eden otobüs şoförü, bakım ve onarım sebebiyle gidiş – dönüş tek yönlü olarak kullanılan yolda —plaka nolu kamyona çarpttığını, çarpmanın etkisiyle otobüste bulunan şoför — vefat ettiğini, aralarında davacının da bulunduğu 17 yolcunin çeşitli yerlerinden yaralandığını, davacının vücudunda meydana gelen kalıcı hasar yaşam kalitesini düşürdüğünü ve iç dünyasında ciddi kuşku ve üzüntülere neden olduğunu, kaza tarihinden bu yana 4 ay geçmiş olmasına rağmen, davacının halen konuşamadığını, kazadan bu yana devamlı hastanelere giden davacının 77 yaşında olması sebebiyle tedavisinin daha uzun dönem devam edeceğini, emekli olan davacının, söz konusu kaza sebebiyle maddi ve manevi zarar gördüğünü, usul ve yasaya uygun davanın kabulünün, fazlaya dair talep ve dava haklarının saklı kalmak kaydıyla; hukuka aykırı, haksız ve kusurlu fiilleriyle davacının vücut bütünlüğünün zarar görmesine sebebiyet veren davalı şirketin şimdilik 1.500 TL Maddi Tazminat ve 95.000 TL Manevi Tazminatı kazanın meydana geldiği 03.11.2017 tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte davacıya ödemesine karar verilmesini talep ve dava etmiş, bu talebini duruşmada tekrar etmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama ve dosya içeresinde toplanan delillerin bir bütün olarak irdelenmesi sonucu;
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1. maddesi uyarınca, ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK’nın 4/1. maddesinin ilk cümlesinde tarif edilmiş olup, her iki tarafın da “Ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davalarıdır. Mutlak ticari davalar ise tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer yasalarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
Bir davanın ticari dava sayılabilmesi için uyuşmazlığın her iki taraf yönünden ticari sayılan hususlardan doğması veya 6102 sayılı TTK’nın 4. maddesinde sayılan mutlak ticari davalardan olması gerekmektedir.
Somut olayda davacı, davalıya ait otobüste seyahati sırasında meydana gelen trafik kazasında yaralanması nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararın davalıdan tahsilini talep etmektedir. Yolcu olan davacı, davalıdan hizmet almakta olup, belli bir yere ulaşmasını sağlamakla yükümlü olan davalı şirket bu sözleşmenin ifası sırasında davacıyı zarara uğratmakta olmasına ve ayrıca bu ilişkinin 4077 sayılı Kanunun uygulama kapsamında kalmasına göre uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmekte olduğundan aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur (aynı nitelikte Y. 20. HD’ nin 2016/6054-8577 E-K sayılı ilamı).
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsiz olması nedeni ile HMK 114/1-c delaletiyle 115/2 maddeleri gereğince davanın usulden REDDİNE,
2-HMK 20. Maddesi gereığince kararın kesinleşmesinden sonra 2 haftalık süre içerisinde dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi hususunda mahkememizden talep edilmesi halinde dosyanın görevli İ.A.A Nöbetçi Tüketici Mahkemesine gönderilmesine, bu süre içerisinde müracat edilmememesi halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinni ihtarına , (ihtarat yapıldı)
3-Yargılama giderlerinin görevli ve yetkili mahkemesince değerlendirilmesine,
4-Taraflar tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
Dair gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.19/04/2018