Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1493 E. 2019/1213 K. 24.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/463 Esas
KARAR NO : 2019/1206

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/07/2019
KARAR TARİHİ : 24/12/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin iş ortaklığının Kadıköy —–.Noterliği’nin —– tarih, —-yevmiye numaralı sözleşmesi gereğince kurulmuş olup, bu sözleşme doğrultusunda, ——— ihale kayıt numaralı ——- Karşılığı Laboratuvar Hizmeti ihalesine iştirak edilip ve bu ihale kazanılarak, imzalanan ihale sözleşmesi kapsamında hizmet verildiğini, iş ortaklığı bakımından —————– yürütülen bir inceleme sebebiyle ——- yılına ait alış ve satış faturalarının ibrazının istenmesi üzerine, bu faturaların araştırılmasına başlanmış ve gerek iş ortaklığının tüm fatura ve defterlerini muhafaza etmekte olan ———- firmasında gerekse diğer ortak firmalar nezdinde bu yıla ait faturaların bulunamadığını, bunun üzerine yapılan detaylı araştırmada, işbu faturaların pilot ortak olan—— tarafından, yine bu firma ile —–. arasında kurulmuş iş ortaklığının ———–hizmet alımı için imzalanmış ihale sözleşmesi gereğince hizmet verdiği ———-ek binasında bulunan deposunda muhafaza edildiği ve bu binada —– tarihinde yaşanan yağmur suyu baskınında, tüm bu faturaların da zayi olduğu hususu —–tarihinde tespit edildiğini beyan ederek müvekkil iş ortaklığına ait olan toplam ———-adet faturanın zayi olduklarının kabulü ile bu faturalar için zayi belgesi verilmesini, fazlaya ilişkin diğer tüm talep ve dava haklarının saklı kalmak kaydıyla, bilvekale saygılarımla arz ve talep etmiştir.
Davacı vekili—- tarihli dilekçesi ile açtığı davadan feragat talep ettiğini bildirmiştir. Davacı vekilinin dosyada mevcut vekaletnamesinde feragat özel yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir (HMK md. 307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatin hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. (HMK md. 309/1, 2, 4). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir (HMK md. 310). Feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK md. 311). Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir (HMK md. 312/1). Davacı vekilinin feragat dilekçesi sunduğu, feragatin davayı sona erdiren taraf usul işlemi olması feragat beyanından sonra yargılamaya devam edilmesi sözkonusu olamayacağından davacı vekilinin feragatine ve davalı sigorta vekilinin yargılama gideri talebi bulunmaması nedeni ile aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
1-)Davanın Feragat nedeni ile REDDİNE,
2-)Yeteri kadar harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-)Taraflar tarafından sarfedilen yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda verilen karar tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.