Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1163 E. 2020/649 K. 27.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.İSTANBUL ANADOLU 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/1163 Esas
KARAR NO : 2020/649
DAVA : İtirazın İptali (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 01/10/2018
KARAR TARİHİ : 27/11/2020
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, davacı şirket ile davalı şirket arasında ——yevmiye sayılı ——-sözleşmesi imzalandığını, buna göre ————- satışının – karşılığında davacıya satışının vaat edildiği, ancak davalının sözleşmeye aykırı davranarak taşınmazı —tarihine kadar davacıya teslim etmediğini, davacının—–tarihinde teslim edeceğini bildirdiği ancak taşınmazın pek çok eksiklik ve ayıp nedeniyle teslim alınmadığı, taraflar arasında— tarihinde tadil protokolü imzalandığını, buna göre——tarihinide kadar geç teslime ilişkin cezai şart tutarının — olduğu, bu protokolle davalı tespit olunan eksikliklerin oturuma engel teşkil ettiğini kabul ettiğini, fiili teslimin — tarihinde yapıldığını, tadil protokolü uyarınca cezai şarta ilişkin davacının düzenlediği faturayı davalının kabul etmediğini, bunun üzerine davalı hakkında cezai şartla ilgili —– sayılı dosyasında icra takibine başlandığını, davalının haksız itirazı nedeniyle takibin durduğunu, itirazın iptaline, takibin ——-üzerinden devamına, icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili, cevaba cevap dilekçesinde özetle, davalının cevap dilekçesindeki iddialarının doğru olmadığını, taşınmazın çok değerli olduğu, tadil protokolündeki eksikliklerin davacının oturumuna engel olacak nitelikte olduğu, davacının bu haldeki dairede oturmasının beklenemeyeceği, eksikliklerin—-tarihine kadar giderilmediği, fiili teslimin —– tarihinde gerçekleştiğini beyan etmiştir.
SAVUNMA: Davalı vekili cevap dilekçesinde, davalının edimlerini yerine getirdiğini, tadil protokolü gereğince davacıya —— ödendiğini, tadil protokolünün 2. Maddesi uyarınca davacının sadece oturuma engel teşkil edecek eksiklikler olması halinde –tarihinden sonraki dönem için cezai şart talep edebileceğinin belirtildiğini, taşınmazın oturuma uygun şekilde — tarihinde davacının yetkilendirdiği —-teslim edildiğini, tutanakta yazılan eksikliklerin oturuma engel teşkil edecek nitelikte olmadığının tutanakta yazılı olduğunu, davacının haksız kazanç peşinde olduğunu, bu nedenlerle davanın reddine, kötü niyet tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, ikinci cevap dilekçesinde, özetle; cevap dilekçesindeki savunma ve iddialarını tekrarladığı, eksikliklerin oturuma engel teşkil etmeyeceği, davacının tazminat talebinin haksız olduğunu beyan etmiştir.
DAVANIN VE UYUŞMAZLIK KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
1-Davanın ve uyuşmazlık noktalarının tespiti: Dava, cezai şart alacağının tahsili için yapılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
Ön inceleme duruşmasında, taraflar arasında “taraflar arasında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi sonrasında tadil protokolünün yapıldığı, davalının davacıya tadil protokolü gereğince——– cezai şart ödediği” hususlarında uyuşmazlık bulunmadığı,
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın,
a-Taşınmazın—tarihinde davacıya teslim edilmiş sayılıp sayılamayacağı,
b-Tadil protokolünde kayıt altına alınan eksikliklerin —tarihinden sonra davacının oturumuna engel teşkil edecek eksiklikler olup olmadığı,
c-Tadil protokolünde kayıt altına alınan eksikliklerin — tarihine kadar giderilip giderilmediği,
ç-Davacının bu eksiklikler nedeniyle cezai şart isteyip isteyemeyeceği, isteyebilecekse ne kadar cezai şart isteyebileceği,
d-Davanın tam veya kısmen kabulü halinde alacağın likid olup olmadığı, yani davacının icra inkar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı,
e-Davanın tam veya kısmen reddi halinde davacının haksızlığının yanında kötü niyetli olarak icra takibi yapıp yapmadığı, yani kötü niyet tazminatı isteyip isteyemeyeceği noktalarında toplandığı tespit olunmuştur.
2- İcra Dosyası: Davaya konu—– sayılı dosyasının incelenmesinde, davacı/alacaklı tarafından davalı/borçlu aleyhine– tarihinde —-asıl alacağın asıl alacağa işleyecek yıllık –faizi ile fiili ödeme günündeki — karşılığının tahsili talepli olarak ilamsız icra takibine başlandığı, takip açıklamasının; —— yevmiye nolu sözleşmeden kaynaklanan gecikme bedeli” olarak açıklandığı, ödeme emrinin borçluya — tarihinde tebliğ olunduğu, borçlu vekilinin borca ve borcun ferilerine süresinde yaptığı itirazı üzerine takibin durdurulduğu anlaşılmıştır.
3-Deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve sonuç:
Davanın esası ile ilgili olarak, taraf delilleri toplanarak keşif yapılmak ve konusunda uzman bilirkişi kurulundan kök ve ek raporlarlar alınarak uyuşmazlığın çözümü yoluna gidilmiştir.
3-a)Taraflar arasındaki sözleşme: —————- davamızla ilgili kısımları aşağıdaki şekildedir:
Satıcı: ——–müştereken temsile yetkili; —-
Alıcı: ——-adına müştereken temsile yetkili; —–
Konut: –yer alan ——— bölümdür.
Satış bedeli: ——
Teslim: —– tarihleri arasında öngörülen blok teslim programı doğrultusunda, —uyarınca satıcı tarafından bildirilecek tarihtir.
Sözleşmenin konusu: Tanımı yapılan ——– bedel mukabilinde iş bu sözleşmede yazılı şartlarla—- tamamlanmak suretiyle ALICl’ya satmayı; ALICI da belirtilen “KONUT’u aynı bedel ve şartlarla satın almayı vaad ve kabul etmiştir.
4.1. Satıcı; konut’u alıcı’ya, işbu sözleşme’de yazılı olan koşullarla ve ekteki teknik şartname’ye, mevcut ve/veya ileride tasdik edilecek tadil projelerine uygun olarak “anahtar teslimi” tamamlamak suretiyle teslim edecektir.
İşbu sözleşme çerçevesinde “anahtar teslimi” ibaresinden maksat; yalnızca sözleşme konusunu teşkil eden konut’un ve konut’un yer aldığı blok’un mevcut tasdikli ve/veya tadil edilecek projelerine, inşaat ruhsatına, tadil ruhsatına, ekteki teknik şartnamesine ve işbu sözleşme koşullarına uygun olarak tamamlanarak, kullanım amacına uygun şekilde alıcı’ya fiilen teslim edilmesidir. Konut’un yer aldığı blok’a ilişkin——-tanımına dahil değildir ve tamamlanma süresi “anahtar teslim süresi”nin dışındadır. Ancak, bu süre her koşulda teslimden itibaren – ayı geçemez.
4.5. Satıcı, Konut’u —maddede düzenlenen mücbir sebepler dışında en geç — tarihine kadar —- olarak tamamlayacak ve alıcıya teslim edecektir.
4.6. Satıcı, konut’un tesliminde — maddede düzenlenen mücbir sebepler dışında meydana gelebilecek ve—-maddesinde öngörülen teslim tarihini takip eden —– içerisinde yapılan teslimler sebebiyle herhangi bir gecikme cezası ödemeyecektir. Satıcı,–maddesinde öngörülen teslim tarihinden sonraki —- gün ila — maddesinde öngörülen teslim tarihinden sonraki —- gün arasında yapılan teslimlerde, alıcı tarafından o güne dek yapılmış ödemeler toplamı üzerinden —– maddesinde öngörülen teslim tarihinden sonraki —- günden sonra yapılan teslimler için ise——oranında, — gün ile fiili teslim tarihi arası için ise alıcı tarafından o güne dek yapılmış ödemeler toplamı üzerinden aylık —— oranında alıcı’ya gecikme cezası ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir. alıcı’nın bu gecikme cezası talebi dışında satıcı’dan her ne isim altında olursa olsun başkaca bir talebi olmayacaktır.
7.1. Teslim Daveti: Satıcı, sözleşme konusu konut’un fiili teslimi için alıcıya yazılı bir davet gönderecek, sözkonusu yazılı davetin gönderildiği tarihi müteakip en geç —- içinde alıcının şahsen veya vekaleten konutu kontrol etmesi ve teslim alması için randevu verecektir.
7.2. Konut’un kontrolü ve fiili teslimi:
Taraflar, kontrol sonucunu düzenlenecek tutanak ile imza altına alacaklardır. Eksik ve kusurlu işlerin olması halinde bunlar da tutanağa yazılacak ve bu işlerin satıcı tarafından ne kadar süre içerisinde tamamlanacağı tutanakta belirtilecektir. Bu süre her halükarda ——–günü geçmeyecektir. Satıcı, bu eksiklikleri belirtilen süre içinde hiçbir bedel talep etmeksizin tamamlayacaktır. Eksikliklerin giderilmesi için süre verilmiş olması, işbu sözleşme’nin — maddesi uyarınca gecikme cezası uygulanmasına engel teşkil etmez.
—- madde — çerçevesinde yapılan kontrolde, eksiklikler ve kusurlar tespit edilmekle birlikte bu kusurların konut’un kullanım amacına uygun olarak kullanılmasına engel teşkil etmediği hallerde ——— alıcı’nın konut’un fiili teslimi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmiş olması şartıyla konut, alıcı’ya teslim edilmiş sayılacaktır. Ancak tespit edilen bu eksiklikler satıcı tarafından belirtilen sürede tamamlanacaktır.
—- Madde — çerçevesinde yapılan kontrolde tespit edilen eksiklikler ve —– kullanım amacına uygun olarak kullanılmasına engel teşkil ediyorsa—–alıcı konutu teslim almaktan imtina hakkına sahiptir. Bu durumda satıcı, bu eksiklikleri makul süre içerisinde tamamlayacak ve alıcıyı konutu yeniden kontrol etmesi ve teslim alması için sözleşmenin —-maddesi uyarınca davet edecektir.
—- Alıcının konutu fiilen teslim aldığı tarihten itibaren — gün içerisinde ihbar etmediği açık ayıplardan dolayı satıcının ne isim altında olursa olsun hiçbir sorumluluğu yoktur.
3-b)Tadil protokolü: Taraflar arasında —-tarihinde imzalanan sözleşmenin davamızla ilgilikısımları aşağıdaki şekildedir.
Satıcı:————tarihli imzalanmıştır.
Taraflar——-yevmiye no. ile düzenlenmiş olan ————- kapsamında,—- belirlenmiş gayrimenkulün satılması hususunda anlaşmışlardır.
Söz konusu dairenin halihazırda teslim edilmemiş olmaması nedeniyle —tarihine kadar —– geç teslime ilişkin cezai şart tutarının —– olduğu hususunda taraflar anlaşmışlardır.
Geç teslime ilişkin cezai şart tutan — tarihine kadar —– Alıcının bakiye satış bedeli borcundan düşülecektir.
Alıcının —– geç teslimi ile ilgili olarak sözleşmeden kaynaklanan hakları saklı olup, geç teslime ilişkin cezai şart tutarı —– tarihinden sonra dairenin oturuma engel teşkil edecek eksiklikler giderilinceye kadar hesap edilmeye devam edecektir.
3-c)Daire teslim tutanakları:
3-c.1)Davaya konu ———imzalarının bulunduğu tutanakta; — — tarafından kabul gören konular düzeltilecek, iyileştirilecektir.——oturuma engel teşkil etmeyecek olan bu işlemler, kusur sorumluluk garanti kapsamında çerçevesinde, yüklenici firma tarafından iyileştirilecektir.” denilmektedir.
3-c.——- nolu daire için –tarihli—- sahibi vekili ile————- imzaları bulunmaktadır.
Mahal Açıklama
————– –
—– –
———- –
——–
——-
———–
——
———— —————-
—-

——-
———
———

—-
—-
—-
——— bulunmaktadır.
3-ç)Mali inceleme: ————– onaylı beratlarını süresinde almış olduğu görülmüştür.
Davalı— yıllarına ait defterlerinin incelenmesinde, davalı —-olduğu, dava konusu—— ——defterlerini —-onaylı beratlarını süresinde almış olduğu görülmüştür.
Davacı şirketin davayla ilgili hesaplarının incelenmesinde, ticari defterlerinde, davalı şirkete ait ——–hesap hareketlerinin incelenmesinde, -BORÇ kaydettiği, karşılığında — ALACAK kaydetmek suretiyle,—- tarihi itibariyle —- alacaklı gözüktüğü, işbu alacağın —-tarihinde aşağıdaki muavin dökümünde görüleceği üzere —–no.lu hesaba —yapılarak kapatılmış olduğu görülmüştür.
Davacı şirketin defterlerinde, davalı şirkete ait — -hesap hareketlerinin incelenmesinde, —- BORÇ kaydettiği, karşılığında —– ALACAK kaydetmek suretiyle,— tarihi itibariyle—– alacaklı gözüktüğü, işbu alacağın ——-tarihinde aşağıdaki muavin dökümünde görüleceği üzere – no.lu hesaba — yapılarak kapatılmış olduğu görülmüştür.
Davacı şirketin incelenen defterlerinde, davalı şirkete ait —-no.lu hesap hareketlerinin yapılan incelemesinde, davalı şirkete — BORÇ kaydedildiği, karşılığında –ALACAK kaydı girmek suretiyle, davacı şirketin kendi defterlerinde—-alacaklı gözüktüğü, işbu alacağın — tarihinde—–Şüpheli alacaklar hesabına — yapılmış olduğu tespit edilmiştir.
Davalı şirketin incelenen defterlerinde, davalı şirketin kendi defterlerinde —– tarihi itibariyle borç alacak bakiyesinin -olduğu gözüktüğü tespit edilmiştir.
3-d)Keşif ve bilirkişi incelemesi: Naip hakim olarak seçilen ——— taraf vekillerinin katıldığı — tarihli keşifte;———– bağımsız bölümde gerekli incelemelerde bulunulmuştur.
İnşaat mühendisi bilirkişi tarafından yapılan ve hükme esas alınan belirlemelere göre, tutanakla belirlenen eksik, hatalı ya da ayıplı olarak bırakılan imalatların çoğunun keşif tarihinde mahallinde yapılan incelemede giderildiği tespit edilmiştir. Keşif günü listede belirtilen eksikliklerden giderilemeyen imalatların; salon girişte sol arka duvarda——————- yapılması olduğu tespit edilmiş olup, belirtilen imalatlar maksimum – gün içerisinde tamamlanabilir olduğu tespit edilmiştir.
3-e)Asıl alacakla ilgili inceleme ve değerlendirme: İşbu davada, davacı tadil protokolü uyarınca gecikme tazminatının tahsili için başlattıkları ——- dosyasına yapılan itirazın———kısmının iptali talep edilmektedir.
Taraflar arasında akdedilen—————–satılmış olduğu anlaşılmıştır.
Sözleşmenin —maddesinde; SATICI, KONUTu ——— düzenlenen mücbir sebepler dışında en geç —tarihine kadar —- olarak tamamlayacak alıcıya teslim edecektir” hükmü yer olmaktadır.
Sözleşmenin —-.maddesinde; “SATICI, KONUT’un tesliminde — Maddede düzenlenen mücbir sebepler dışında meydana gelebilecek ve — maddesinde öngörülen teslim tarihini takip eden ilk —-gün içerisinde yapılan teslimler sebebiyle herhangi bir gecikme cezası ödemeyecektir. SATICI, — maddesinde öngörülen teslim tarihinden sonraki—-maddesinde öngörülen teslim tarihinden sonraki —- gün arasında yapılan teslimlerde, ALICI tarafından o güne dek yapılmış ödemeler toplamı üzerinden —————maddesinde öngörülen teslim tarihinden sonraki —- günden sonra yapılan teslimler için ise — Gün ile fiili teslim tarihi arası için ise ALICI tarafından o güne dek yapılmış ödemeler toplamı üzerinden aylık —- oranında ALICI’ya gecikme cezası ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir. ALICI’nın bu gecikme cezası talebi dışında SATICI’dan her ne isim altında olursa olsun başkaca bir talebi olmayacaktır.” hükmüne yer verilmiştir.
Sözleşmenin KONUT’un Kontrolü ve Fiili Teslimi başlığını taşıyan — maddesi; “SATICI’nın yetkilisi ve ALICI’nın bizzat kendisi veya vekili; KONUT’un işbu Sözleşme’ye, Teknik Şartname’ye ve eklerine uygun olarak tamamlanıp tamamlanmadığını — Maddesi uyarınca belirtilmiş randevu tarihinde kontrol edeceklerdir.
Taraflar, kontrol sonucunu düzenlenecek Tutanak ile imza altına alacaklardır. Eksik ve kusurlu işlerin olması halinde bunlar da Tutanağa yazılacak ve bu işlerin SATICI tarafından ne kadar süre içerisinde tamamlanacağı Tutanakta belirtilecektir. Bu süre her halükarda– günü geçmeyecektir. SATICI, bu eksiklikleri belirtilen süre içinde hiçbir bedel talep etmeksizin tamamlayacaktır. Eksikliklerin giderilmesi için süre verilmiş olması, işbu Sözleşme’nin — maddesi uyarınca gecikme cezası uygulanmasına engel teşkil etmez.” hükmünü haizdir.
Sözleşmenin — maddesinde; -çerçevesinde yapılan kontrolde, KONUT’un Sözleşme’ye, Teknik Şartname’ye ve eklerine uygun olarak yapıldığı Taraflarca tutanak altına alınmış ise ALICİ’nın, işbu Sözleşme ile ifa etmekle yükümlü olduğu edimlerin tamamını yerine getirmiş olması kaydıyla KONUT, ALICI’ya aynı anda imza karşılığında teslim edilecektir.
KONUT’un Sözleşme’ye, Teknik Şartname’ye ve eklerine uygun olarak yapıldığı Taraflarca Tutanak altına alınmış olmasına rağmen ALICI’nın Sözleşme ile yüklendiği yükümlülükleri kısmen veya tamamen yerine getirmemiş olması halinde; KONUT’un anahtarları ALICI’ya teslim edilmeyecektir.” hükmü yer almaktadır.
Sözleşmenin —.maddesi; –çerçevesinde yapılan kontrolde, eksiklikler ve kusurlar tespit edilmekle birlikte bu kusurların KONUT’un kullanım amacına uygun olarak kullanılmasına engel teşkil etmediği hallerde ——– ALICI’nın KONUT’un fiili teslimi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmiş olması şartıyla KONUT, ALICI’ya teslim edilmiş sayılacaktır. Ancak tespit edilen bu eksiklikler SATICI tarafından belirtilen sürede tamamlanacaktır. ALICI, bu işlerin yapılması için teslim aldığı KONUT’un anahtarlarından bir seti SATICI’ya verecektir. İşlerin tamamlanması üzerine SATICl’ya verilen anahtarlar derhal ALICI’ya iade edilecektir.” hükmünü haizdir.
Sözleşmenin –maddesinde; — çerçevesinde yapılan kontrolde tespit—- kullanım amacına uygun olarak kullanılmasina engel teşkil ediyorsa———- ALICI, konutu teslim almaktan imtina etme hakkına sahiptir. Bu durumda Satıcı bu eksikleri makul süre içerisinde tamamlayacak ve alıcıyı konutu yeniden kontrol etmesi ve teslim alması için sözleşmenin—- maddesi uyarınca davet edecektir.” hükmüne yer verilmiştir.
Taraflar arasında akdedilen — tarihli protokolda; “Taraflar,———yevmiye no. ile düzenlenmiş olan —- kapsamında, ————-satılması hususunda anlaşmışlardır.
Söz konusu dairenin halihazırda teslim edilmemiş olmaması nedeniyle, Satıcı’nın——-geç teslime ilişkin cezai şart tutarının ——- olduğu hususunda taraflar anlaşmışlardır.
Geç teslime ilişkin cezai şart tutarı– tarihine kadar— Alıcı’nın bakiye satış bedeli borcundan düşülecektir.
Alıcı’nın —— geç teslimi ile ilgili olarak sözleşmeden kaynaklanan hakları saklı olup, geç teslime ilişkin cezai şart tutan —– tarihinden sonra dairenin oturuma engel teşkil edecek eksiklikler giderilinceye kadar hesap edilmeye devam edecektir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Dosyada bulunan — tarihli daire teslim tutanağından; —-nolu dairenin – tarafından teslim alındığı anlaşılmıştır. Tutanağın – nolu ekinde; ——-hükmüne yer verilmiştir.
Dosyada bulunan—- tarihli anahtar teslim tutanağından; taşınmazın geç teslimi nedeni ile sözleşme ve yasadan doğan gecikme cezası, cezai şart ve bunlarla sınırlı olmak üzere her türlü talep ve dava hakları saklı kalmak kaldı ile ——— anahtarının teslim edildiği anlaşılmıştır.
Davacı vekili, dava dilekçesinde; —tarihli tutanaklar ile tespit edilen hususların dairenin oturumuna engel teşkil ettiği açıkça kabul edilmiş ve tespit edilen eksiklik ve ayıpların giderilerek fiili teslimin — tarihinde yapıldığını ileri sürmüştür.
Taraflar arasında akdedilen sözleşmenin —. Maddesinde; “KONUT’un kullanım amacına uygun olarak kullanılmasına engel teşkil eden imalatların;———-hazırlama için ilgili alanların eksikliği, yaşam alanlarında zemin kaplama eksiklikleri olduğu belirtilmiştir. Tutanak ile belirtilen eksiklerin malzeme eksikliği olmayıp, ayıplı imalat olduğu anlaşılmakla birlikte yapılacak tadilata ilişkin işlemlerde yaşam alanında konutun kullanımına engel teşkil edecek şekilde imalatların gerçekleştirilmesi gerekecektir. Örneğin; —— boya dalgalanması ayıplı imalatın giderilmesi için ev içinde tüm mahallerde düzgün işçilikle yeniden boya imalatının yapılması için mahalde eşya bulunmaması ve oluşacak koku sebebiyle 1 hafta alanda yaşam olmaması gerekecektir. ————–konut alanı kullanılamayacaktır.”, sözleşmenin—– maddesinde,—– çerçevesinde yapılan kontrolde, eksiklikler ve kusurlar tespit edilmekle birlikte bu kusurların konut’un kullanım amacına uygun olarak kullanılmasına engel teşkil etmediği hallerde ———– alıcı’nın konut’un fiili teslimi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmiş olması şartıyla konut, alıcı’ya teslim edilmiş sayılacaktır. Ancak tespit edilen bu eksiklikler satıcı tarafından belirtilen sürede tamamlanacaktır.” denilmekte olup; — tarihli tutanakta belirtilen imalatlardan; parke arası açıklıkların giderilmesi için parkede sökme işlemi yapılması gerekeceğinden, parke temizliği için parkede silim işlemi yapılması ya da kirli olarak belirlenen bölümlerde parke değişimi yapılması gerekeceğinden, tavan ve duvar boyasındaki dalgalanma durumu için gerekli tamiratların yapılarak tüm dairenin yeniden boyanması imalatının yapılması durumunda ve—– tarihli tutanakta belirtilen imalatlardan; üst kata çıkan merdiven etrafı taşın siliminin yapılması işleminde ———– sebebiyle, dış kapıda dürbün olmaması nedeniyle güvenlik zafiyeti oluşacağı sebebi ile, teras eğimlerinin kontrol edilmesi sonrasında teras alanda genelinde kırım ve yeniden seramik yapım imalatı gerçekleşmesi gerekeceğinden, sözleşmenin — maddesi gereği konutun kullanım amacına uygun olarak kullanılmasına engel teşkil etmesi nedeniyle ——— tarihli tutanakla yapılmış olması, dairedeki eksik ve ayıpların giderilmesi işinin bu tarihe kadar yapıldığı, teslimin bu tarihte yapıldığı,—- tarihinden önce dava konusu konutun alıcıya teslim edilmemiş olduğu kanaatine varılmıştır.
Satıcı———– imzalanmış, bu protokolle söz konusu dairenin, satıcının —– tarihine kadar——-geç teslimine ilişkin cezai şart tutarının —– olduğu hususunda tarafların anlaştıkları, geç teslime ilişkin cezai şart tutarının —- tarihinden sonra dairenin oturuma engel teşkil edecek eksiklikler giderilinceye kadar hesap edilmeye devam edeceği kabul edilmiştir.
Sözleşmenin —- maddesine göre; satıcı, teslim tarihi olarak belirlenen — tarihinden sonra geçecek — fiili teslim tarihi arası için alıcı tarafından o güne dek yapılmış ödemeler toplamı üzerinden aylık —- oranında alıcıya gecikme cezası ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
Buna göre, davacının——- tarihine kadar geçen -talep edebileceği cezai şart tutarı;


– olarak hesaplanmıştır.
Davacının dava dilekçesindeki talebi -üzerinden itirazın iptali olduğundan davacının talebiyle bağlı kalınarak davalı borçlunun —- sayılı icra takip dosyasına yaptığı itirazın iptali ile takibin- asıl alacağa takip tarihinden itibaren işleyecek faizi ile devamına karar vermek gerekmiştir.
3-f)İşleyecek faiz talebiyle ilgili inceleme ve değerlendirme: İcra takibinde istenen faizin nevi bakımından yapılan incelemede, tarafların tacir olması, işin ticari iş olması, temerrüt faiz oranının önceden kararlaştırılmamış olması münasebetiyle takip tarihinden sonrasında — ana para alacağı için 3095 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamındaki “…Sözleşmede daha yüksek akdi veya gecikme faizi kararlaştırılmadığı hallerde, yabancı para borcunun faizinde ——- o yabancı para ile açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranı uygulanır. (3095 Sayılı Kanun m. 4/a) …” hükmü gereği takibin asıl alacağa takip tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Yasanın 4/a maddesine göre——- olarak açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek temerrüt faizi oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak fiili ödeme günündeki——- karşılığı eklenmek suretiyle takibin devamına karar vermek gerekmekte olup, davacı-alacaklının işlemiş faiz türü olarak icra takibinde talebini- oranını aşmamak üzere sınırlandığı anlaşıldığından, taleple bağlılık ilkesi gereğince ——— olarak açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek temerrüt faizi oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak fiili ödeme günündeki —–karşılığı eklenmek suretiyle takibin devamına karar vermek gerekmiştir.
3-g)Sonuç: Sonuç olarak, yukarıdaki gerekçelerle, davanın kabulü ile davalı borçlunun,——- icra takip dosyasına yaptığı itirazın kısmen iptali ile takibin——asıl alacağa takip tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Yasanın 4/a maddesine göre, taleple bağlılık ilkesi gereğince– oranını aşmamak üzere” ——-olarak açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek temerrüt faizi oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak fiili ödeme günündeki —- karşılığı eklenmek suretiyle takibin devamına karar verilmiştir.
3-ğ)İcra inkar tazminatı ile ilgili gerekçe: Davacı taraf, davalıdan icra-inkar tazminatı istemiştir.
İcra ve İflas Kanunu’nun —maddesinin — Fıkrası hükmünce, icra inkar tazminatına hükmedilebilmesi için, borçlunun takip sırasında ödeme emrine itiraz etmesi ve alacaklının alacağını mahkemede dava ederek haklı çıkması yasal koşullardandır. Borçlunun itirazının kötüniyetli olması ise yasal koşul değildir. İcra inkar tazminatı, aleyhindeki icra takibine itiraz eden ve işin çabuk bitirilmesine engel olan borçluya karşı konulmuş bir yaptırımdır. Bunlardan başka, alacağın likit ve belli olması da gerekir. Alacağın gerçek miktarı belli, sabit veya borçlu tarafından belirlenebilmesi için bütün unsurlar bilinmekte ya da bilinmesi gerekmekte, böylece borçlu tarafından borcun tutarının tahkik ve tayini mümkün ise; başka bir ifadeyle borçlu yalnız başına ne kadar borçlu olduğunu tespit edebilir durumda ise alacağın likit ve muayyen olduğunun kabulü zorunludur. Öte yandan, alacağın muhakkak bir belgeye bağlı olması da şart değildir.
Müsnet olayda, davaya konu alacak cezai şarta ilişkin olup, davalı borçlunun, davacı alacaklıya taşınmazı oturuma elveriş olarak teslim ettiği tarih Mahkememizce yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu tespit edildiğinden ve bu nedenle alacak likit olmadığından davacı alacaklının icra inkâr tazminatı isteminin reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile;
a)Davalı borçlunun ——- icra takip dosyasına yaptığı itirazın iptali ile takibin asıl alacağa takip tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Yasanın 4/a maddesine göre, taleple bağlılık ilkesi gereğince—–oranını aşmamak üzere”———— olarak açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek temerrüt faizi oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak fiili ödeme günündeki —karşılığı eklenmek suretiyle takibin devamına,
b)Davacının İİK’nin 67/2.maddesi uyarınca talep ettiği icra inkâr tazminatı isteminin reddine,
2- Harç, —– dava tarihindeki– karşılığı üzerinden hesaplanacağından Harçlar Kanununa göre alınması gerekli 23.302,68 TL harcın, davacı tarafından dava açılırken peşin olarak yatırılan 4.138,74 TL peşin harç ve icra dosyasına yatırılan 1.686,94 TL harç olmak üzere toplam 5.825,68 TL harçtan mahsubu ile bakiye 17.477 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından dava açılırken peşin olarak yatırılan 4.138,74 TL peşin harç, icra dosyasına yatırılan 1.686,94 TL harç ve 384,90 TL keşif harcı olmak üzere toplam 6.210,58 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından sarf edilen 3.940,70 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5- Avukatlık ücreti, ———dava tarihindeki — karşılığı üzerinden hesaplanacağından kabul edilen dava yönünden avukatlık asgari ücret tarifesine göre davacı lehine takdir olunan 32.329,20 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekili ve davalı vekilinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde —- Adliye Mahkemesi’nin ilgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar okundu, ana hatlarıyla anlatıldı.27/11/2020